*

Politik

Lektor: Regeringens gymnasieudspil vanskeliggør uddannelsesvejen for sårbare unge

Unge med sociale problemer i bagagen kan blive sorteper i gymnasiereformen. Planerne om en ny HF-uddannelse rammer i særlig grad sårbare unge på VUC, mener lektor.

Selv om hf i fremtiden skal målrettes professionshøjskoler og erhvervsakademier, lægger regeringen op til at lave en kattelem til dem, der alligevel ønsker at begynde på en lang videregående uddannelse: En faglig overbygning, der varer op til et halvt år. Arkivfoto: Ida Munch

Regeringens plan om en ny gymnasiereform kan blive en stopklods for unge, som ikke i første omgang har været parat til en gymnasieuddannelse efter folkeskolen.

Det mener lektor ved Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet, Niels-Henrik Møller Hansen. Han har netop udgivet en forskningsrapport, hvor han har undersøgt den to-årige HF-uddannelse på Voksenuddannelsescentrene (VUC).

Han frygter, at regeringens planer om karakterkrav og oplæg til en ny HF-uddannelse, som ikke giver direkte adgang til universiteterne, vil ramme sårbare unge på VUC ekstra hårdt.»Man kan tabe en stor gruppe unge fra VUC, hvis HF reformeres, som regeringen agter. Der er tale om lidt ældre unge, der typisk har personlige og sociale problemer med i bagagen, og som derfor har været længere tid om at blive klar til en gymnasial uddannelse. Hvis HF bliver degraderet, forringer man mulighederne for sårbare unge, som kun kan finde vej til en gymnasieuddannelse igennem HF på VUC,« siger Niels-Henrik Møller Hansen.

Regeringens plan er, at HF fremover skal være målrettet til mellemlange videregående uddannelser som sygeplejerske og folkeskolelærer. Derfor skal den ikke give en adgangsbillet til universiteterne som i dag. Universitetsdøren for HF-studenter skal dog kunne åbnes med overbygning på HF.

Uddannelse Vejleder: De unge går efter prestigen

Lektoren peger alligevel på, at planerne om en ny HF kan afholde unge fra at vælge HF-vejen på VUC fremover.

»Unge er ekstremt bevidste om ikke at lukke nogle døre, når de vælger uddannelse. Derfor kan HF på VUC blive en mindre attraktiv uddannelse, når den ikke kan føre direkte til universiteterne. Det rammer så de unge, som måske drømmer om en universitetsuddannelse, men som har brug for et rummeligt sted som VUC for at få en gymnasial uddannelse,« siger Niels-Henrik Møller Hansen.

»Disse unge føler sig ikke hjemme i et almindeligt gymnasiums festkultur, og derfor ser de HF på VUC som deres mulighed for en vej til uddannelse,« siger lektoren.

I 2015 blev ca. 40 pct. af alle HF-studenter udklækket fra VUC. Det er næsten en tredobling på blot syv år.

Hos VUC's Lederforening skydes der også med kritiske pile efter dele af regeringens HF-planer, som i disse dage forhandles i Undervisningsministeriet.

»De unge fra VUC viser stor interesse for universiteterne, og det er unødvendigt, at man laver denne barriere for dem. Hvis man overhovedet ville snakke om social mobilitet, bør man give halvvoksne HF-studenter samme adgang til universiteterne som andre gymansieelever. Ellers forringer man ganske enkelt vilkårene for unge, som har været længere tid om at blive uddannelsesparat,« siger formand for VUC's lederforening, Verner Rylander-Hansen.

Forsker: Indvandrere rammes hårdt af regeringens karakterkrav til gymnasiet

I dag er det over en tredjedel af HF'erne fra VUC, som efterfølgende bliver optaget på en universitetsuddannelse.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR Detektor misinformerer om sharialov

Jaleh Tavakoli
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation.

Blog: Min kritik af Nye Borgerlige sættes på pause

Morten Uhrskov Jensen
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan.

Blog: Tag nu styringen af moskeerne og sæt en stopper for det ny byggeri. Ved vi hvilken fundamentalisme disse moskeer er bygget på?

Harun Demirtas
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær.
Annonce
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere
Ungt par afsatte fire år til ombygning: Halvråddent håndværkertilbud blev til drømmebolig med luksusudsigt
At sove på den overdækkede balkon med udsigt til solopgangen over Vejle Fjord er hele umagen værd, når Kirsten og Brian Reinholt tænker tilbage på deres netop overståede renoveringsproces. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her