*

Politik

Blå blok varsler opgør med flygtningenævn

Borgerlige partier vil ændre sammensætningen af Flygtningenævnet og udfordre dets praksis i forhold til syrere.

»Vi er kritiske over for sammensætningen af Flygtningenævnet. Det uafhængige er gået fløjten, og vi skal have undersøgt, om fortolkningen i Flygtningenævnet er gået for vidt i denne sag,« siger politisk ordfører Inger Støjberg (V). Arkivfoto: Jens Dresling

Venstre har mistet tilliden til Flygtningenævnets afgørelser og bebuder, at en evt. kommende blå regering vil ændre nævnets sammensætning.

Dansk Flygtningehjælp – en privat interesseorganisation, der kæmper flygtninges sag – skal ikke længere have mulighed for at udpege medlemmer til Flygtningenævnet, der er en domstolslignende øverste instans på flygtningeområdet.

De borgerlige vil på den måde bremse muligheden for asyl til personer, der flygter fra områder med eksempelvis borgerkrig, men som ikke er individuelt forfulgte.

Siden september 2013 har Flygtningenævnet besluttet at tildele denne gruppe af personer asyl. Beslutningen er en af årsagerne til det hastigt voksende antal flygtninge i Danmark og er også baggrunden for, at regeringen vil stramme asylreglerne for syrere.

Men ud over regeringens strammere asylregler kræver Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti også et opgør med nævnet og dets praksis.

»Vi er kritiske over for sammensætningen af Flygtningenævnet. Det uafhængige er gået fløjten, og vi skal have undersøgt, om fortolkningen i Flygtningenævnet er gået for vidt i denne sag,« siger politisk ordfører Inger Støjberg (V).

De Konservatives rets- og integrationsordfører, Tom Behnke, er enig.

»Det er dybt problematisk, at en privat organisation (Dansk Flygtningehjælp, red.) skal udpege medlemmer til et nævn, der skal træffe så afgørende beslutninger som at udvide adgangen til Danmark for personer, der ikke er individuelt forfulgte,« siger han.

Justitsministeren afviser kravene

Ifølge lektor i udlændingeret ved Syddansk Universitet Peter Starup er det svært at påvise en sammenhæng mellem nævnets sammensætning og de afgørelser, der bliver truffet.

»Medlemmerne i Flygtningenævnet er ikke valgt på grund af deres politiske holdninger, men deres sagkundskab. Men man kan vel ikke udelukke, at det politiske kan spille ind i en eller anden udstrækning,« siger Starup.

Hos Dansk Flygtningehjælp afviser generalsekretær Andreas Kamm, at organisationens rolle er et problem.

»Flygtningenævnet skal være helt uafhængigt, og vi er lige så interesserede i nævnets uafhængighed som alle andre. Derfor kan man ikke være ansat i Dansk Flygtningehjælp og sidde i Flygtningenævnet,« siger Kamm.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) afviser de borgerliges krav.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Det er ren Trump-stil at kræve Radio 24syv flyttet

Angela Brink
Når Christiansborg-politikere pludselig får den idé, at de skal blande sig i, hvor diverse statsfinansierede medier har redaktioner, så handler det ikke spor om provinsen, men om at puste sig op overfor journalister og redaktører. Det er ren Donald Trump-stil.

Blog: Hvorfor jeg støtter Trump

Morten Uhrskov Jensen
Det er endnu engang blevet nødvendigt at få nogle ting på det rene.
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her