*

Kultur

Joachim Ladefoged er Årets Pressefotograf

Joachim Ladefoged har vundet prisen som Årets Pressefotograf, som fredag blev uddelt i Den sorte Diamant. Jyllands-Postens fotografer Gregers Tycho, Stine Bidstrup og Mathias Svold fik hædrende omtale i Diamanten. Og Jyllands-Postens nystartede praktikant Kenneth Lysbjerg Koustrup har vundet med et web-tv-indslag i Årets Åben Klasse.

Joachim Ladefoged har vundet et hav af priser i ind- og udland gennem sin karriere. Foto: Casper Dalhoff.

Med en serie bestående af fem billeder har Jyllands-Postens Joachim Ladefoged netop vundet prisen som Årets Pressefotograf.

Prisen er den mest prestigefyldte pris blandt de priser, som Pressefotografforbundet (en del af Dansk Journalistforbund) hvert år deler ud til de bedste fotos taget i året, der er gået.

Joachim Ladefoged fortæller, at han blev meget bevæget, da krigsfotograf Jan Grarup overrakte ham prisen og »sagde så mange flotte ting«.

»Det er meget overvældende. Det er fantastisk at være tilbage igen efter så mange år,« siger Joachim Ladefoged.

Efter en årrække vendte han i 2014 tilbage til mediebranchen, da han begyndte at arbejde på Jyllands-Posten. Af flere årsager har Joachim Ladefoged haft trukket stikket til kapløbet om fotopriserne. Dels har han haft travlt med at være far, dels ville han bryde ud af sikkerheden og satse på egne projekter og fotobøger.

Sidste år havde han arbejdet på på Jyllands-Posten i et halvt år, da billederne til Årets Pressefoto skulle indsendes. Det gjorde Joachim Ladefoged for første gang i 12-13 år. I år havde han billeder fra et helt års arbejde at vælge i mellem til konkurrencen, og billederne faldt i juryens smag.

Han fortæller, at det er første gang i 20 år, at en fotograf på en jysk redaktion vinder den prestigefyldte pris. Og det betyder noget for Joachim Ladefoged, som tidligere har arbejdet som fotograf i store dele af verden, hvor han har fotograferet katastrofer og verdenstjerner. Men så slog han sig ned i Ry.

»Jeg har valgt at komme hjem og være på JP for at være en god far. Det betyder også, at jeg skal kunne lave de små historier, så der er tid til at komme hjem og lave aftensmad og tage med ungerne til fodbold og badminton. Der skal være plads til at lave både de store og små ting,« siger Joachim Ladefoged og tilføjer:

»Historien skal fortælles bedst muligt, uanset om det bare er et Lucia-optog. Jeg vil gerne have at indhold, komposition og det rette øjeblik går op i en højere enhed. På alle opgaver.«

Prisregn

Flere andre af Jyllands-Postens fotografer har fået hædrende omtale ved prisuddelingen. Se billederne nederst i artiklen.

Jyllands-Postens fotochef er stolt over prisregnen.

»Det er svært at konkurrere i fotografi, men alligevel er det godt at vide, at vores fotografer er med helt fremme i den øverste liga i Danmark med de priser, vi tager hjem i dag. Prisen for Årets Pressefotograf er virkelig en stor fjer i hatten, og det er super vigtigt både for vores egen fotografiske forståelse på JP og for at vise omverdenen, hvor dygtige fotografer vi har,« siger Brian Karmark, Jyllands-Postens fotochef.

Læs det store portræt af Joachim Ladefoged:

Joachim Ladefoged vandt prisen som Årets Pressefotograf for fem indsendte fotos. Billederne kan ses herunder.

Flygtninge bliver mødt af den nyopførte ungarske mur og må finde en ny vej op igennem Europa. En ung dreng våger over en sovende pige på grænsen mellem Serbien og Ungarn. Flygtningene, som håbede på, at de kunne komme igen- nem Serbien og videre op igennem Ungarn, blev mødt af en nybygget grænsemur og et stort opbud af kampklædte betjente. Så de blev tvunget til at overnatte under den åbne himmel, inden turen næste dag gik videre mod Kroatien og den nye vej videre op i Europa. Foto: Joachim Ladefoged
Luciaoptog i Olafur Eliassons Regnbue på toppen af Aros Museum i Aarhus. Foto: Joachim Ladefoged.
Misrat vågnede op en morgen og opdagede til sin rædsel, at hendes to børn var blevet kidnappet til Somalia af hendes eksmand. Nu er hun blevet genforenet med dem, men sorgen og smerten over ikke at have set dem vokse op sidder stadigvæk dybt i hende. Foto: Joachim Ladefoged
En familie hygger sig ved siden af en pansret FNvogn. Det danske militær holder åbent hus for alle i militærets øvelsesterræn ved Blåvand på den jyske vestkyst. Det tiltrækker en masse nysgerrige danskere og turister, som med stor interesse kigger på alt isenkrammet, der bliver vist frem, gamle kanoner, nye kampvogne, soldater der leger krig. F-16-fly drøner rundt i luften, og der bliver sprunget i faldskærm. Foto: Joachim Ladefoged
Flygtninge bliver mødt af den nyopførte ungarske mur og må finde en ny vej op igennem Europa. En ældre flygtningemand får hjerte-massage på grænsen mellem Serbien og Kroatien. Efter at Ungarn havde lukket sin grænse til Serbien med et nyt hegn, blev flygtningene tvunget til at finde en ny vej op i Europa og satte kursen mod Kroatien, som stadigvæk var åbent. For at komme ind i Kroatien blev de nødt til at vandre 3 km fra Serbien ind i Ungarn i 38 graders varme, og her skulle de vente på videre transport. Men varmen gjorde turen og ventetiden ulideligt hård. Foto: Joachim Ladefoged

Jyllands-Postens fotograf Gregers Tycho har fået en 2. pris i kategorien Årets Nyhedsbillede, Udland, for dette foto:

I den sydtyske by Rosenheim, tæt på den østrigske grænse, oplever poli- tiet en stor stigning i antallet af mennesker, som kommer til landet for at søge om asyl. En ung mand har gemt sig under et sæde i toget fra Østrig og politiet hiver ham ud for senere at registrere ham. Foto: Gregers Tycho

Jyllands-Postens Mathias Svold har fået en 2. pris i kategorien Årets danske hverdagsbillede for dette foto:

Ikke alle festivaldeltagere sover i telt. Her i lejren har de medbragt en campingvogn og bruger det meste af dagen på alternative druklege. Foto: Mathias Svold

Jyllands-Postens fotograf Stine Bidstrup har fået en 3. pris i kategorien Årets danske hverdagsbillede for dette foto:

Han Solo vågner. Foto: Stine Bidstrup

Jyllands-Postens nystartede praktikant Kenneth Lysbjerg Koustrup har vundet med et web-tv-indslag i Årets Åben Klasse i Årets Pressefoto. Indslaget er produceret i samarbejde med hans kollega Louise Koustrup, da de i efteråret gik på 3.semester på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Se produktionen her:

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Kultur
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her