*

Indland

Tør du tage indfødsretsprøven?

Man skal igennem 40 spørgsmål om Danmark i jagten på det lille rødbedefarvede pas.

Onsdag har 3463 personer været til den danske indfødsretsprøve. Nu er prøven ude, og alle kan forsøge sig med den. Foto: Ole Lind.

»Hvilken dansk komponist er kendt i hele verden for blandt andet sine operaer?«

Sådan lyder et af spørgsmålene i den omdiskuterede indfødsretsprøve, der onsdag er blevet offentliggjort, efter landets 3.463 ansøgere har siddet og svedt over forskellige spørgsmål om danske samfundsforhold, dansk kultur og historie for at komme et skridt nærmere det danske statsborgerskab.

Baggrunden for testen var en lærebog på 148 sider, som omhandler alt fra vikingetiden til velfærdssamfundet. Den blev offentliggjort i marts, og siden da har prøvedeltagerne haft mulighed for at terpe den.

De havde 45 minutter til at besvare 40 spørgsmål, og kravet for at bestå var mindst 32 rigtige. Testen blev indført i 2015 som erstatning for statsborgerskabsprøven, hvor man fik 30 spørgsmål og 22 skulle være korrekt besvaret. Også andre regler for at opnå statsborgerskabet blev dengang skærpet af regeringen, som indgik en aftale med Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Socialdemokraterne.

Matador og Olsenbanden indgår i danskhedstest

Men der har flere gange været kritik af spørgsmålene, fordi flere mener, at de er for talfokuserede.

 

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet

Ved den forrige prøve i juni 2016 bestod kun en tredjedel af alle ansøgerne, og særligt et af spørgsmålene blev kritiseret fra flere sider. Også et af de partier, som selv var med til at skærpe reglerne, kritiserede dengang prøven.

»Der er noget grundlæggende, der irriterer mig,« sagde Mattias Tesfaye, indfødsretsordfører for Socialdemokraterne, om prøvens spørgsmål.

Test dig selv: Kan du bestå den nyeste indfødsretsprøve?

Han fremhævede spørgsmål nummer 33 fra testen, som handlede om, hvornår den første film om Olsen-Banden havde premiere.

A: 1971

B: 1970

C: 1968

»Det fortæller intet om, hvorvidt vedkommende har læst lærebogsmaterialet. Det er hele formålet. Det fortæller bare, om de har klæbehjerne. Det irriterer mig, at svarmulighederne ikke er: Er Olsen-Banden en kriminalroman fra 30’erne, en film fra 70’erne eller en gadebande fra Blågårds Plads? Nogle af svarene inviterer ikke til at vise, at man har forstået det. De viser bare, om man kan huske et eller andet åndssvagt årstal,« sagde Mattias Tesfaye.

Det rigtige svar er 1968, men generelt gik kritikken på, at svarmulighederne lå for tæt.

Da prøven igen skulle afholdes et halvt år senere, var Olsen-Banden igen at finde blandt spørgsmålene. Denne gang gik spørgsmålet dog ikke på at huske et bestemt årstal, men i stedet navnet på instruktøren bag de populære serier Matador og Olsen-Banden.

Og noget tyder på, at spørgsmålets nye klang gav pote. I hvert fald bestod dobbelt så mange i december som i juni 2016.

Prøv den seneste indfødsretsprøve fra december her.

Dobbelt så mange har bestået den nye indfødsretsprøve

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Test: Høj Peugeot i fin form med mindste motor
Vi tester Peugeot 3008, som vi sammenligner i versionerne med de to mindste motorer - en benzinmotor på 130 hk og en dieselmotor på 120 hk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her