*

Indland

Næsten hver fjerde dansker mister tillid til medierne

Især de unge har været påvirket af diskussionen om fake news.

Præsident Donald Trump til et vælgermøde i Charleston USA i maj 2016. Præsidenten har flere gange beskyldt traditionelle medier for at være fake news. Foto: Steve Helber/AP

Det går skidt med tilliden til danske medier. En ny meningsmåling foretaget af Wilke for Jyllands-Posten viser, at 24,3 pct. af danskerne svarer ja til, at den massive diskussion om falske nyheder har påvirket deres tillid til medierne i en negativ retning.

Ifølge medieanalytiker fra Medietrends.dk Jan Birkemose er det et urovækkende højt tal.

»Grundlæggende viser det, hvad flere har frygtet. Nemlig at et stigende antal mennesker ikke længere kan kende forskel på falske og sande nyheder, fordi det hele bliver blandet sammen på de sociale medier. Og det er selvsagt et problem, som man bør tage meget alvorligt,« siger han.

Diskussionen om fake news eller falske nyheder tog fart under den amerikanske præsidentvalgkamp sidste år. Her blev det afsløret, hvordan falske historier blev delt i tusindtal på sociale medier. Siden har USA’s præsident Donald Trump flere gange beskyldt traditionelle medier for at være fake news.

Meningsmålingen får mediekommentar fra Information Lasse Jensen til at opfordre medierne til at kigge indad.

»Vi journalister har denne her ideelle og nærmest urørlige idé om, hvad der er godt og dårligt. Men hvis den ikke stemmer overens med det, folk oplever, så er der jo et problem,« forklarer han.

Størstedelen af danskerne – 63,7 pct. – har dog ikke fået påvirket deres syn negativt på de danske medier. Men at problemet er der, viser tidligere målinger af mediernes troværdighed.

Ifølge meningsmålingen er det især de 18-29 årige, der har mistet tillid til medierne – 28,1 pct. Flere efterlyser derfor, at folkeskolen lærer unge at spotte fake news.

Undervisningsminister Mette Riisager (LA) kalder det da også »meget«, når en fjerdedel af de unge er blevet mere skeptiske. Men hun forklarer, at folkeskolen er i gang: »Kildekritik er allerede integreret i danskundervisningen. Så børn og unge får i de nuværende rammer værktøjer og kundskaber til at skelne mellem sande og falske nyheder,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her