*

Indland

Stramninger rammer flygtninge med tilbagevirkende kraft

Omkring 1.200 flygtninge fik at vide, at de kunne søge om familiesammenføring efter ét år. Nu skal de vente i tre år.

»Regeringen ønsker at begrænse tilstrømningen til Danmark mest muligt. Derfor strammer vi også familiesammenføringsreglerne for personer med midlertidig beskyttelse. Det er normal praksis, at denne type vilkårsstramninger også gælder personer, der allerede opholder sig i landet,« siger Inger Støjberg. Foto: Polfoto

Regeringens store asylstramning, der blev vedtaget i slutningen af januar, får konsekvenser med tilbagevirkende kraft.

1.216 flygtninge, fortrinsvis fra Syrien, har inden for det seneste år fået den såkaldte midlertidige etårige beskyttelsesstatus, som gav dem ret til at søge om familiesammenføring efter ét år.

Men nu har de fået brev fra Udlændingestyrelsen med besked om, at der går tre år, før de kan søge om at få deres familier hertil.

Foreningen af Udlændingeretsadvokater mener, at den pludselige ændring fra ét til tre års ventetid kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Formanden for foreningen, Jytte Lindgård, forudser, at der vil blive rejst sager om disse forhold, i første omgang ved danske domstole.

»Det drejer sig om personer, som lovgiverne har givet en forventning om, at de kunne få deres familie hertil inden for et år, og så bliver det med ét slag lavet om til tre år. Vi mener ikke, at det er rimeligt på den måde at lave lovgivning med tilbagevirkende kraft,« siger hun.

Jens Vedsted-Hansen, juraprofessor ved Aarhus Universitet og ekspert i udlændingeret, ser generelt ikke noget juridisk til hinder for at lave en lov med effekt for personer, der allerede har fået opholdstilladelse. Men virkningen er her så indgribende, at denne gruppe ville have særligt gode chancer for at få medhold i en retssag om krænkelse af menneskerettighedskonventionen, vurderer han.

Integrationsminister Inger Støjberg afviser kritikken.

»Regeringen ønsker at begrænse tilstrømningen til Danmark mest muligt. Derfor strammer vi også familiesammenføringsreglerne for personer med midlertidig beskyttelse. Det er normal praksis, at denne type vilkårsstramninger også gælder personer, der allerede opholder sig i landet,« siger hun.

Når man spørger danskerne, er der opbakning til stramningen, som udskyder retten til familiesammenføring med tre år for krigsflygtninge, viser en meningsmåling foretaget af Wilke for Jyllands-Posten.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Indland lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Danskerne er vilde med selvbetjening i lufthavnen
Mens andre flyselskaber kæmper om at klemme mest mulig luksus ind i en flyvning, så går SAS den modsatte vej. Her gælder det enkelthed og selvbetjening – for vi danskere elsker, når vi kan selv. 
Se flere
Aarhus har fået et pivskævt fodgængerfelt
En specialdesignet fodgængerovergang skal minde byens borgere og besøgende om, at Aarhus har taget hul på et helt særligt år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her