*

Indland

Flertal: Udlændinge mangler respekt for kvinders grænser

Danske kvinder mener, at herboende mænd fra Mellemøsten og Nordafrika har langt sværere end danske mænd ved at respektere kvinders grænser, når det gælder kontakt af seksuel karakter.

»Danske mænd har igennem deres opdragelse lært at opføre sig respektfuldt over for kvinder. Denne generelle ligestilling er mellemøstlige og nordafrikanske mænd ikke opdraget med. Alle danske institutioner er derfor nødt til at bekæmpe det kvindesyn, som disse mænd kommer med,« siger Kultursociolog Mehmet Ümit Necef (th) fra Syddansk Universitet som mener, at undersøgelsen peger på et kulturelt problem. Arkivfoto: Liv Høybye

Der er betydelige forskelle, når danske kvinder vurderer, hvilke mænd der har svært ved at respektere kvinders grænser i seksuel henseende.

Godt 19 pct. af de danske kvinder mener, at danske mænd har et problem med at respektere kvinders grænser, når det gælder seksuelle tilråb, sexchikane, seksuelle tilnærmelser eller ligefrem seksuelle overgreb.

Men 55 pct. af de danske kvinder mener, at mænd fra Mellemøsten og Nordafrika, som bor i Danmark, har svært ved at respektere disse grænser på de samme seksuelt orienterede områder, viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Målingen er foretaget på baggrund af de seneste måneders debat om mangel på respekt for kvinders grænser efter overgrebene nytårsaften i Köln og efter unge danske kvinders beretninger om, at de har følt sig seksuelt forulempet i nattelivet.

Kultursociolog Mehmet Ümit Necef fra Syddansk Universitet mener, at undersøgelsen peger på et kulturelt problem.

»Danske mænd har igennem deres opdragelse lært at opføre sig respektfuldt over for kvinder. Denne generelle ligestilling er mellemøstlige og nordafrikanske mænd ikke opdraget med. Alle danske institutioner er derfor nødt til at bekæmpe det kvindesyn, som disse mænd kommer med,« siger han.

Forkvinde for Dansk Kvindesamfund Lisa Holmfjord er uenig:

»Undersøgelsen viser folkestemningen, men ikke, hvordan det reelt forholder sig. Det er ikke min opfattelse, at mænd generelt begår seksuelle krænkelser, men det er min erfaring, at nogle mænd gør. Og disse mænd findes i mange forskellige farvenuancer.«

Integrationsminister Inger Støjberg siger:

»Man kan lige så godt sige ærligt, at der hersker et andet kvindesyn i nogle lande og i nogle kulturer. Vi skal være fuldstændig urokkelige i vores krav om ligestilling og sige fra, hver eneste gang nogen overskrider kvinders grænser.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere
Analyse: Hvem skal lede de franske socialister?
Søndag er franskmændene kaldt i stemmeboksene for at pege på socialistpartiets præsidentkandidat. Jyllands-Postens korrespondent i Paris, Marie Louise Albers, fortæller her, hvem og hvad man skal holde øje med. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her