*

Indland

Landsbybeboere går sammen om at investere penge i deres egen by

Udkant: I erkendelse af, at kommunen ikke hjælper, er indbyggere i landsbyer begyndt at tage sagen i egen hånd.

Ifølge Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, er det positivt, at landsbybeboere tager sagen i egen hånd, men han mener samtidig, at kommunerne og staten har en forpligtelse til at hjælpe landsbyerne. Arkivfoto: Gregers Tycho

De seneste år er borgerne i mange landsbyer begyndt at oprette anpartsselskaber, hvor de samler penge sammen til at opkøbe og renovere huse, lave cykelstier og legepladser eller bygge en multihal.

Flere eksperter i regional udvikling ser det som en direkte konsekvens af, at mange af landets kommuner har centraliseret servicen siden strukturreformen i 2007.

Professor Hanne Tanvig, Københavns Universitet, ser det som et brud med traditionen for at samles om foreningslivet i de små byer.

»En ny andelsbevægelse«

»Nu bliver det mere organiseret, og der kommer penge mellem borgerne. Det er et udtryk for, at man mange steder erkender, at kommunen trækker sig, og de nu må klare sig selv. Og det gør man så. Det kan udvikle sig til en ny udgave af andelsbevægelsen,« siger Hanne Tanvig.

Også Jørgen Møller, professor ved Aalborg Universitet, vurderer, at flere landsbyer de kommende år vil lave investeringsfællesskaber, »i takt med at kommunen trækker sig«.

»Nogle landsbyer har ildsjælene og folk med de kompetencer, som der skal til, og de kan lykkes. Andre har ikke, og så sker der ikke noget.«

Ifølge Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, er det positivt, at landsbybeboere tager sagen i egen hånd, men han mener samtidig, at kommunerne og staten har en forpligtelse til at hjælpe landsbyerne.

Anparter for 615.000 kr.

»Se blot, hvor mange mia. kr. der er brugt på byfornyelse i København, og som har været med til igen at gøre hovedstaden til en attraktiv by. På samme måde skal der også være områdefornyelse i de små landsbyer,« siger Steffen Damsgaard.

Landsbyen Sennels i Thy er en af de landsbyer, som for nylig har etableret et anpartsselskab, hvor der indtil videre er solgt anparter for 615.000 kr. Det skal i første omgang bruges på at opkøbe huse, renovere dem og leje dem ud. Og på at lave et lille torv i byen.

»Vi kan konstatere, at kommunen ikke kommer og hjælper os, så vi har besluttet selv at gå i gang. Hvis vi skal overleve, må vi forhindre, at kommunen lukker skolen, som flere gange har været truet. Og derfor er vi nødt til selv at trække nye beboere til,« siger Claus Dahl Pedersen, talsmand for Sennels Invest Aps.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her