*

Breaking
Gratis på SMS: Send JPBREAK til 1218 | Få nyheden på mail
Indland

Flygtninge bliver kun anset som jobparate, hvis de forstår dansk

Det er pga. stive regler, at kun 3 pct. af alle flygtninge er vurderet jobparate, lyder det fra flere sider.

De nuværende regler forhindrer i mange tilfælde, at flygtningene bliver anset for at være klar til arbejdsmarkedet. Foto: Joachim Ladefoged

Mens både Socialdemokraterne og Venstre vil have alle flygtninge ud at arbejde fra dag ét, selv om de endnu ikke kan sproget, forhindrer de nuværende regler i mange tilfælde, at flygtningene bliver anset for at være klar til arbejdsmarkedet.

»Kun 3 pct. af flygtningene vurderes i dag som jobparate, selv om langt flere er både i stand til og motiverede for at arbejde,« siger Majbrit Berlau, formand for landets socialrådgivere.

Det skyldes ifølge hende, at flygtningene ikke er gode nok til dansk til at kunne navigere i arbejdsløshedssystemet. For at være jobparat skal man mindst én gang om ugen logge ind på den statslige jobformidling jobnet.dk, skrive et cv og føre en joblog på dansk for at dokumentere sin jobsøgning.

Hvis flygtningen ikke gør det, skal socialrådgiverne give vedkommende en økonomisk sanktion, og derfor viger man ofte tilbage fra at sætte mærkatet ”jobparat” på en flygtning, siger Berlau.

»Vi sidder i et dilemma: Hvis du er flygtning, og jeg erklærer dig jobparat, kan du ikke leve op til kravene, fordi du ikke kan forstå, hvad der står inde i it-maskinen, og så bliver jeg nødt til at trække dig i ydelse. Derfor er der en del flygtninge, der egentlig er klar til at arbejde, men som ikke bliver erklæret jobparate,« siger Majbrit Berlau, der opfordrer politikerne til at fjerne »de stive regler«.

Ifølge integrationsekspert Lars Larsen fra firmaet LG Insight risikerer mange flygtningene at gå glip af et job, fordi arbejdsgiverne på jobnet.dk kun kan se 3 pct. af flygtningene.

Integrationsminister Inger Støjberg vil hæve andelen af jobparate og varsler ændringer i forbindelse med et kommende integrationsudspil.

»Det er helt klart noget i vores system, den er gal med, og det vil vi have lavet om.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Aarhus Katedralskole får talentstempel
Videncenteret Science Talenter har givet Aarhus Katedralskole en certificering som talentgymnasium som anerkendelse af skolens arbejde med elever, der har en særlig interesse indenfor naturvidenskab. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her