*

Indland

Hackere fra udlandet trængte ind på en computer i Udenrigsministeriet

Der gik mindst fire måneder, før det blev opdaget, at hackere fra udlandet havde installeret et ondsindet program på en pc i Udenrigsministeriet, viser en ny FE-rapport.

Det fremgår af en ny rapport fra Center for Cybersikkerhed, der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Ifølge centerets chef, Thomas Lund-Sørensen, er der er tale om »en form for statsstøttet angreb«. Arkivfoto: Lars Just/Polfoto

Under et intensivt angreb mod Udenrigsministeriet lykkedes det sidste år for en velorganiseret hackergruppe at trænge igennem ministeriets forsvarsværker og inficere en computer på en dansk ambassade med et ondsindet program designet til fjernkontrol og til at stjæle data.

Det fremgår af en ny rapport fra Center for Cybersikkerhed, der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Ifølge centerets chef, Thomas Lund-Sørensen, er der er tale om »en form for statsstøttet angreb«.

»Alt peger i retning af, at en stat står bag,« siger Lund-Sørensen, der ikke vil sætte landenavne på. Alt tyder dog på, at hackergruppen har opereret fra et land i Mellemøsten, fordi den anvender arabiske navne og begreber.

Virussen blev sendt til en medarbejder skjult i en vedhæftet fil i en e-mail. Der gik mindst fire måneder, før den skadelige indtrængen blev opdaget, hvorefter det tog en måned at få fragtet maskinen hjem til analyse.

Ifølge Thomas Lund-Sørensen er det første gang, at man kan konstatere, at det er lykkedes for hackere at få ondsindet software ind på den anden side af ministeriets beskyttelsesforanstaltninger. Men det er ikke lykkedes at stjæle data, fordi ministeriets systemer blokerede dette, forsikrer både FE og Udenrigsministeriet.

Men ifølge flere sikkerhedseksperter, som har gennemlæst rapporten, kan det ikke udelukkes, at hackerne har hentet informationer ud.

»Når alarmen først går efter fire måneder eller mere, er skaden jo sket. Computeren kan godt have stået og afleveret data,« siger sikkerhedsekspert Peter Kruse fra virksomheden CSIS Security Group. Ifølge sikkerhedsspecialist Ulf Mukedal fra firmaet FortConsult »skal man stort set hive netværksstikket ud på en computer«, hvis man skal garantere, at data ikke er hentet ud.

Læs hele FE-rapporten her.

Thomas Lund-Sørensen erkender, at når det handler om hacking, »kan der ikke udstedes 100 pct. garantier«, men i den konkrete sag viser systemerne, at ingen data er stjålet, siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her