*

Indland

Ruslands ambassadør: Danske skibe kan blive mål for russisk atomangreb

Danmark bliver advaret mod at gå med i et amerikansk missilforsvar. Udenrigsminister Martin Lidegaard (R): »Det er uacceptabelt«.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R): »Hvis han har udtalt sig i den retning, er det selvfølgelig uacceptabelt. Rusland ved udmærket godt, at Natos missilforsvar er defensivt og ikke er vendt mod dem. Vi er uenige med Rusland om mange vigtige ting, men det er vigtigt, at tonen mellem os ikke eskalerer.« Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Danmarks forhold til Rusland kan blive endnu mere anstrengt. I et debatindlæg i Jyllands-Posten lørdag advarer den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, om, at Danmark vil blive mål for et muligt russisk atomangreb, hvis vi tilslutter os Natos missilforsvar.

»Jeg tror ikke, at danskerne helt forstår konsekvenserne af, hvad der sker, hvis Danmark tilslutter sig det amerikansk-styrede missilforsvar. Sker det, bliver danske krigsskibe mål for russiske atommissiler,« siger Mikhail Vanin og fortsætter:

»Danmark vil blive en del af truslen mod Rusland. Det vil blive mindre fredeligt, og forholdet til Rusland vil tage skade. Det er naturligvis jeres beslutning – jeg vil blot minde jer om, at I vil miste både penge og sikkerhed. Samtidig råder Rusland over missiler, som garanteret kan gennemtrænge det fremtidige globale missilforsvarssystem.«

Advarslen vækker undren og vrede blandt danske politikere.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil ikke øge spændingen:

»Hvis han har udtalt sig i den retning, er det selvfølgelig uacceptabelt. Rusland ved udmærket godt, at Natos missilforsvar er defensivt og ikke er vendt mod dem. Vi er uenige med Rusland om mange vigtige ting, men det er vigtigt, at tonen mellem os ikke eskalerer.«

SF’s forsvarsordfører og tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen, der selv er modstander af missilforsvaret, er forundret.

»Det er en vanvittig udtalelse, at Danmark skulle være et mål for russiske missiler. Hans udtalelse bygger på en præmis om, at der skulle udbryde en krig, og så vil Danmark som medlem af Nato alligevel være et mål,« siger Holger K. Nielsen.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, er bekymret for forholdet til Rusland:

»Denne melding gør det endnu mere aktuelt at se på, hvordan truslerne er i forhold til Danmark.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
»Tænk over, hvad I siger ja til«
Ruslands ambassadør sender en utraditionel appel til danskerne om ikke at gå med i Natos missilforsvar. Det kan skade forholdet mellem Danmark og Rusland kraftigt, advarer han.
Debat: Danmark og missilforsvaret: Helliger målet midlet?
Mikhail Vanin, Ruslands ambassadør i Danmark
Etableringen af et amerikansk ledet globalt missilforsvar vil føre til nye skillelinjer og svække sikkerheden. Det er næppe i Danmarks interesse at bidrage til det.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Alene hjemme

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her, og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Det skal du vide, før du vælger p-piller fra
Mange kvinder vælger i disse år p-pillerne fra, men der er ingen grund til bekymring, lyder det fra lægerne. Så længe du kender til nogle helt basale fakta. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her