*

Indland

Myndighed vil tjekke din kone og ekskæreste

Snyd: I jagten på sociale bedragere får en kontrolmyndighed nu lov at indhente, samkøre og videregive oplysninger om millioner af danskere og deres »formodede« samlevere.

Den selvejende kontrolmyndighed Udbetaling Danmark kan indhente og samkøre en lang række oplysninger om dig og din ægtefælle – og uden dit samtykke sende »rent private« oplysninger videre til kommunerne for at sikre, at fællesskabets penge bliver udbetalt retfærdigt. Arkivfoto: Lærke Posselt

Modtager du eksempelvis folkepension, barselsdagpenge eller børnetilskud, kan den selvejende kontrolmyndighed Udbetaling Danmark indhente og samkøre en lang række oplysninger om dig og din ægtefælle – og uden dit samtykke sende »rent private« oplysninger videre til kommunerne for at sikre, at fællesskabets penge bliver udbetalt retfærdigt.

En lov, der netop har været i høring, udvider Udbetaling Danmarks beføjelser: I fremtiden vil man bl.a. også kunne indhente og videregive oplysninger om de nuværende 2,7 mio. ydelsesmodtageres »formodede« samlevere og husstandsmedlemmer.

»Velfærdsstatens NSA«

Loven møder kritik fra en række iagttagere.

»Lidt karikeret kan man kalde Udbetaling Danmark en slags velfærdsstatens NSA. For det er meget vidtgående, at man indhenter og deler personfølsomme informationer om så mange helt almindelige danskere, der endda ikke har været under nogen konkret mistanke,« siger Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia, der netop har lavet en omfattende juridisk analyse af lovgrundlaget for Udbetaling Danmark.

Også retsordfører fra Venstre Karsten Lauritzen, der selv stemte for den nuværende lov, stiller sig nu kritisk over for kontrolmyndighedens nuværende og kommende beføjelser efter at have stillet en række folketingsspørgsmål.

V: Det er betænkeligt

»Der ligger et retssikkerhedsmæssigt spørgsmål i dette, som jeg ikke er sikker på, at vi lovgivere har været helt opmærksomme på. Det er principielt betænkeligt, at man giver Udbetaling Danmark langt større frihedsrettigheder til f.eks. at indhente og samkøre informationer, end man normalt giver offentlige og statslige myndigheder,« siger han.

Socialminister Manu Sareen (R) fastholder behovet for kontrollen med de sociale ydelser:

»Det er vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå fejludbetalinger. For hver gang der bliver brugt 1 mio. kr. forkert, er der 1 mio. kr. mindre til vores fælles velfærd.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Mere leg eller mere læring?

Jyllands-Posten har spurgt forældre og personale i daginstitutionen Dragen i Skanderborg, om der er brug for mere leg og mindre læring.
Annonce
Annonce
Tydeligt ironisk BBC-vært læste gammel nyhed på direkte tv
BBC-værten kunne i denne uge afsløre, at det britiske kongehus får en ny baby til april - men det er en gammel nyhed, bemærkede værten lettere ironisk. 
Se flere
Fra ingen til 126 anmeldelser om løsnede hjulbolte
Siden årsskiftet har 126 bilejere anmeldt løsnede hjulbolte til Østjyllands Politi, som har svært ved at gøre noget ved problemet. Autoværksteder i Aarhus melder om et stigende salg af låsebolte. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her