*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Endelig vælger regeringen og DF den liberale vej

Danskerne skal ikke have den bedste vedvarende energiteknologi til den laveste – og helst støttefri – pris udviklet i fri konkurrence på markedsøkonomiske vilkår. Nej, danskerne skal have tvangstøttede vindmøller i titusindvis.

Omstillingen fra afhængighed af fossile brændsler er en proces, hvor det officielle Danmark især i internationale fora gerne vil bryste sig af at være et foregangsland.

Det grønne image glorificeres, men vi leder i de højstemte taler forgæves efter oplysninger om, at Danmark har de højeste elpriser i EU. I forvejen må danskerne tåle verdens højeste skattetryk, og det er ensbetydende med, at den reelle pris på elektricitet, når indkomsten til at betale den medregnes, ubetinget er verdens højeste. I mange år har befolkningen tålt denne fremfærd, da man har stolet på løfterne om, at de store initialinvesteringer i vedvarende energi, læs: vindmøller, ville komme mangefold hjem igen, da vedvarende energi på langt sigt ville kunne konkurrere på lige fod med andre energikilder og dermed hverken ville have behov for direkte eller indirekte statsstøtte.

Som så meget andet fra politisk hold har disse løfter vist sig at være løgne. På trods af at vindmøllerne bliver stedse større og ifølge producenterne stedse mere teknologisk avancerede, opstilles de kun på grund af meget lukrative støtteordninger tvangsbetalt af de værgeløse forbrugere.

Også løfterne om, at et liberaliseret elmarked ville føre til lavere elpriser for forbrugerne, har vist sig at være løgn. Som vi har afdækket her i avisen, har lokale og regionale elselskaber anført af vidtløftige direktører, bestyrelser og repræsentantskaber kastet forbrugernes penge i grams i et omfang, der giver mindelser om en tarveligt drevet bananrepublik.

Gang på gang har vi på denne plads krævet, at hvis der overhovedet skal gives nogen form for offentlig støtte til vedvarende energi, skal det ske på en sådan måde, at der sikres fri konkurrence på markedsøkonomiske vilkår, da ambitionen må være at fremme udviklingen af de teknologier, der tjener forbrugerne bedst og billigst.

Ulykkeligvis har der i Folketinget været noget nær konsensus om at favorisere vindmøller med det resultat, at der i Danmark har udviklet sig et vindregimente, hvor forbrugerne står som de store tabere. Ikke alene er vindmøllerne fortsat dybt afhængige af støtte, som forbrugernes tvinges til at betale. Alt for mange steder i landet må forbrugerne også lide under at være naboer til vindmøller med alle de gener, som det medfører. Det gælder dog ikke i Storkøbenhavn og Nordsjælland, hvor man gerne vil være grøn, men tydeligvis ikke ønsker at have vindmøller i nabolaget ud over en række pyntemøller ved indflyvningen til Københavns Lufthavn.

Længere rækker den grønne solidaritet trods alt ikke.

I et opsigtvækkende nybrud har regeringen og Dansk Folkeparti indgået et forlig, hvor sol- og vindenergi skal konkurrere på lige fod om støttekronerne; præcis som anbefalet af Energikommissionen. Det er yderst forstandigt, men straks sætter hylekoret ind fra vindmølleindustrien og dens klakører. Aldrig har det været mere tydeligt, at den såkaldt ”grønne omstilling” ikke drejer sig om vedvarende energi, men om klokkeren statsstøtte til en nøje afgrænset gren af industrien.

Danskerne skal ikke have den bedste vedvarende energiteknologi til den laveste – og helst støttefri – pris udviklet i fri konkurrence på markedsøkonomiske vilkår. Nej, danskerne skal have tvangsstøttede vindmøller i titusindvis.

Heldigvis viser regeringen og DF sig i denne sag at være sande liberale, der vil forbrugernes bedste. Måtte det på alle andre politiske områder blive begyndelsen til et langvarigt og tæt samarbejde ad liberalismens dynamiske vej.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Borgmesterens vilde bryllup
Den radikale Anna Mee Allerslev gav den hele armen på skatteydernes regning. Hun er desværre typisk for alt for mange meget unge politikere.
JP mener: Coop har lavet selvmål
Hvad er mon den dybere mening med at lade sig spænde for den løbende kampagne mod dansk landbrug?
JP mener: Kronprinsens manglende fornemmelse for politik
Hverken demokratiet eller kongehuset kan holde til at have en kommende regent, der fører sin egen politik uden om regeringen i noget så betændt som IOC og international idrætspolitik.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
21.10

JP mener: Borgmesterens vilde bryllup

Den radikale Anna Mee Allerslev gav den hele armen på skatteydernes regning. Hun er desværre typisk for alt for mange meget unge politikere.
18.10

JP mener: Coop har lavet selvmål

17.10

JP mener: DR bør slankes

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.
Annonce
Annonce
Bolig
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her