*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Forsvaret risikerer at blive det nye Skat

Alle grene af den offentlige sektor er bedst tjent med, at der også lokalt er handlefrihed og ansvar – man skal passe på med, at det ikke går tabt i forsvaret.

I de seneste måneder har der været en del debat om det kommende forsvarsforlig, som regeringen om kort tid kommer med et udspil til.

Der er bl.a. blevet lækket en rapport med effektiviseringsmuligheder, som efter sigende danner grundlag for det kommende forsvarsforlig.

Heldigvis er der meget i den rapport, der peger på, at der tilføres forsvaret flere midler til en række særlige opgaver, og det er efter min mening også nødvendigt med den forøgede trussel, der er i Nordeuropa. Der tales om styrkelse af beredskabet i Østersøen, det arktiske beredskab, cybersikkerhed og meget mere.

Men effekten af disse strategiske indsatser får ikke den tiltænkte virkning, hvis man gennem diverse reorganiseringer samtidig piller ved selve fundamentet i forsvaret.

Der skal angiveligt spares 600 mio. kr. Det er mange penge, og med de forslag, som er kommet frem i debatten, så er man inde og rode ved selve hjertet af forsvaret.

Der lægges op til centraliseringer og nedlæggelse af regimenter og tjenestegrenscentre. En risiko ved det er, at fagligheden rundt om i garnisonerne vil falde, men allerværst vil det være, hvis personalet mister modet og forlader forsvaret.

I den aktuelle situation i et Europa, hvor USA stiller større og større krav til europæernes egen indsats, er det ikke det, vi har brug for.

Skat har været igennem mange besparelser og omlægninger, og i dag er alle enige om, at Skat er vingeskudt. Det er næppe klogt at udsætte forsvaret for den samme øvelse. Hvis det sker, kan vi ikke længere indgå i missioner rundt om i verden, og forsvaret af Danmark vil være endnu mere afhængigt af hjælp fra vores europæiske venner, end det i forvejen er.

Mit råd er derfor at droppe besparelser gennem centraliseringer og nedlæggelser og så til gengæld heller ikke tilføre helt så mange penge som planlagt til andre indsatsområder. Hellere et kompakt forsvar, der fungerer, end et stort forsvar, der ikke kan løse de opgaver, der er brug for.

Alle grene af den offentlige sektor er bedst tjent med, at der også lokalt er handlefrihed og ansvar – man skal passe på med, at det ikke går tabt i forsvaret. For eksempel gennem de centraliseringer, som der lægges op til.

To af de tre garnisoner i Varde Kommune er kun tre år gamle, og i flere andre kommuner er der også en række nyetablerede garnisoner. I den seneste og gældende forligstekst skrev man, at »forligspartierne er enige om, at hærens kapaciteter skal opstilles og uddannes i en række militærfaglige centre, der tilsikrer et højt kvalitativt uddannelses- og produktionsmiljø«.

Min erfaring er, at man er nået rigtig langt med at indfri disse målsætninger, så hvorfor skabe forvirring ved at lave om på den organisering allerede nu?

Er det ikke i stedet klogere at konsolidere forsvaret og bede garnisonerne om at fokusere på udvikling af de opgaver, de allerede varetager?

I stedet for endnu en gang at lave om på organiseringerne.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.
Annonce
Annonce
Bolig
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her