*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Forsvaret skal ikke druknes i værnepligtige

Soldatertiden er blevet en art højskoleophold med mulighed for at prøve grænser af og få venner for livet.

Forsvarets fremtid er til debat med udgangspunkt i Trumps bombastiske meldinger og de kommende forhandlinger om nyt dansk forsvarsforlig. For LA er dagsordenen klar: Vi skal styrke det danske forsvar, og andelen af professionelle kampklare menige soldater skal øges, så det gør Natos samlede forsvarsalliance stærkere. Det nytter ikke noget at drukne de professionelle soldaters indsats i et hav af værnepligtige. I stedet bør værnepligten afskaffes.

Værnepligten kan undværes, fordi de værnepligtige i dag primært melder sig frivilligt. For manges vedkommende tjener tiden i trøjen som et afbræk fra uddannelse og en mulighed for at udleve en drengedrøm. Soldatertiden bliver en art højskoleophold med mulighed for at prøve grænser af og få venner for livet.

Der er ikke megen pligt tilbage i institutionen, og ca. 80 pct. af de unge forlader forsvaret efterfølgende. Det gør forsvarets uddannelsesenheders indsats til spildt arbejde for en stor dels vedkommende. I stedet skal der anvendes professionel rekruttering af de bedst egnede unge mennesker, der starter direkte på deres soldateruddannelse med en prøvetid på tre måneder.

Vi skal blive bedre til at fastholde de bedste soldater og andre specialister på alle niveauer i forsvaret. Ligeledes er der brug for en større indsats for at knytte hjemsendte tidl. professionelle soldater tættere til forsvaret i en stærk, moderne reservestyrke og i et bedre uddannet og trænet hjemmeværn. Hjemmeværnet og reserven skal operationaliseres under forsvarets øvrige operative struktur med egen stab under værnsfælles forsvarskommando og supplere og støtte det professionelle forsvar, når der opstår et behov.

En øget værnepligt vil bare dræne kassen, så vi ikke kan opbygge et mere solidt professionelt forsvar med mulighed for at anskaffe det nyeste og bedste materiel, der kan beskytte vore soldater optimalt. Et forsvarsforlig bør have som målsætning at leve op til Nato-målsætningen om at bruge 20 pct. af forsvarsbudgettet på materiel.

Forsvarsforliget skal udpege retningen mod fremtidens krigsførelse og ikke føre forsvaret tilbage til ”de gode gamle dage” med en omfattende værnepligt, en stor mobiliseringsstyrke og kapacitet til minelægning i Køge Bugt, hvis russerne skulle dukke op der.

I fremtiden er der bl.a. brug for forstærkning af cyberforsvaret, suverænitetshævdelse i Arktis og mere dronekapacitet. Desuden skal der ske en opbygning af multifunktionskapaciteter, hvor enhederne i højere grad kan anvendes i det traditionelle nationale Nato-baserede forsvar, men også i høj grad til internationale bidrag, herunder støtte og uddannelse af lokale sikkerhedsstyrker.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Befolkningsudskiftning

Morten Uhrskov Jensen
Hvor stor en rolle spiller det, om Dansk Folkeparti har indflydelse eller ej?

Blog: Europa efter Europa

Mikael Jalving
Merkels problem er også vores problem. Migranterne kan ikke fortsætte med at komme herop, uden at vores samfund forvandles til uigenkendelighed.

Blog: Et pudseløjerligt valg

Morten Uhrskov Jensen
Der er plads til en ret stor religiøs sekt hertillands.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her