*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ikke råd til at undvære håndværkerfradraget

Det er svært at få øje på en løsning, der har så gode svar på sort arbejde som håndværkerfradraget.

Tallene fra Rockwool Fondens undersøgelser taler deres tydelige sprog. Da det brede håndværkerfradrag var i kraft mellem 2011 og 2015, faldt håndværkernes sorte arbejde med mere end 11 mia. kr. Det gav staten en ekstra indtægt på omkring 2 mia. kr. i form af skatter, fordi lønudgiften kunne fratrækkes, hvis arbejdet blev udført på regning.

Håndværkerfradraget har også en bred social profil.

Over halvdelen af dem, der brugte fradraget i 2015, tjente under 350.000 kr. årligt, svarende til gennemsnitslønnen for en helt almindelig sygeplejerske. Og mere end halvdelen af brugerne er ældre mennesker, der kan mangle kræfterne til selv at udføre arbejde i hjemmet.

Håndværkerfradraget er kort sagt alle tiders måde at fjerne sort arbejde på uden at genere ærlige borgere og virksomheder med kontrol. Samtidig får almindelige mennesker en økonomisk håndsrækning til at forbedre deres hjem, og ærlige virksomheder slipper for unfair konkurrence fra virksomheder, der arbejder sort.

I dag omfatter håndværkerfradraget primært energibesparelser, men indtil 2015 kunne det bruges til næsten alt håndværkerarbejde. Alene de ekstra skatteindtægter ved reduktionen af det sorte arbejde kan betale for det klassiske brede håndværkerfradrag mindst to gange. Vi skal derfor stille os selv spørgsmålet: Har vi råd til at undvære håndværkerfradraget?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Legalisering af hash fjerner ikke bandeproblemet

Jens-Kristian Lütken
Det er hamrende naivt at tro, at hårdkogte kriminelle vil stoppe deres kriminelle aktiviteter, hvis indtægtsgrundlaget for hashsalget forsvinder på grund af en legalisering.

Blog: Venstre sikrer rimelighed i den fri bevægelighed

Morten Løkkegaard
EU og det indre marked er som helhed en stor gevinst for Danmark, dansk økonomi er til gavn for både vækst og velstand.

Europabevægelsen: EU’s troværdighed er på spil i Polen

Jens-Kristian Lütken, næstformand Europabevægelsen, København S
Polakkernes begejstring for EU bør udnyttes til at presse den polske regering i demokratiske spørgsmål.
Annonce
Annonce
Musik-Aarhus melder klar til Eskelund
Et forslag om at afsætte 10 mio. kr. til at indrette Eskelund som ny koncertplads møder roser fra Northside og en række andre musikaktører. Eskelund indgår i budgetforhandlingerne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her