*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Flere kæmpemøller må gerne ødelægge landskabet

Vestas adm. direktør, Anders Runevad (AR), refereres i Energiwatch 5/5 for, at der skal flere kæmpemøller op i det danske landskab som en reklame for danske vindmøller på verdensplan.

Vestas adm. direktør, Anders Runevad (AR), refereres i Energiwatch 5/5 for, at der skal flere kæmpemøller op i det danske landskab som en reklame for danske vindmøller på verdensplan.

AR forstår ikke, hvorfor flere og flere kommuner nægter at opstille kæmpemøller. At disse 150 m høje industriinstallationer ødelægger kommunernes bedste landskabslokaliteter og driver landbefolkningen fra hus og hjem, indgår ikke i direktørens overvejelser.

Det skulle efter AR’s mening være god reklame for landvindmøller, at Danmark er inde i en proces af systematisk landskabsødelæggelse ved hjælp af kæmpemøller. Dette selv om det efterhånden står klart, at kæmpemøllerne er beregnet til opstilling på havet, hvor de i øvrigt også yder 50 til 100 pct. mere elenergi end på land. AR refereres også for, at vindenergi udgør mere end 40 pct. af det samlede energiforbrug. Det rigtige tal er 8 pct. ifølge Danmarks Statistik 2016 og nærmere 5 pct., hvis man fraregner, hvad Danmark tvangsmæssigt eksporterer i vindrige perioder.

Vindmøllestrøm kommer i tilfældige klumper, når det blæser, og denne energiform kan derfor ikke sammenlignes med styrbar energi. Vindmøllestrøm er i mange sammenhænge værdiløs, fordi overproduktion eksporteres til dumpingpriser, og produktionen skal balanceres med dyr import eller backup i vindstille perioder.

De spredte klynger af landmøller kræver kabler og transformerstationer spredt ud over hele landet; milliardomkostninger, der behændigt skjules blandt elregningens mange, ekstra poster, og derfor ikke synliggøres, når politikerne på befolkningens vegne uddeler tilskud. Dyre kabler til udlandet løber allerede op i tocifrede milliardbeløb – en ny samfundsomkostning, der er en følge af, at Danmark ikke mere er selvforsynende med el, men må håbe på, at nabolandene kan levere, når vindmøllerne står stille. Lige meget hvor mange møller AR kan få opstillet i Danmark, skal der ligge 100 pct. backup fra andre styrbare energikilder, for at landet ikke går i sort.

Hvis AR vil gøre Vestas og Danmark en tjeneste, så sæt vindmøllerne ud på havet, hvor det blæser mere og mere jævnt over tid. En fordel, når elnettet skal balanceres. Det er en national katastrofe, at det er lykkedes vindmølleindustrien at overtale politikerne til en trecifret milliardinvestering, der ikke løser energiforsyningen, men fordobler udgifterne til el og samtidig hæsliggør det danske landskab.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Del sol og vind lige
Niels Klingenberg Vistisen, Thisted
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Ishøj lader de ledige i stikken

Maria Bille Høeg
Når kommunerne sidder på hænderne, går det ud over de ledige.

Blog: Matchfixing er sportens største problem

Olav Skaaning Andersen
Aftalt spil ødelægger sporten og skal bekæmpes med alle midler

International debat: Store udfordringer venter Macron

Poul Skytte Christoffersen
Højt på den franske europapolitiske dagsorden står et reformeret og effektivt eurosamarbejde, men først skal præsident Macron vinde flertal i nationalforsamlingen ved valget i juni og vise, at han selv kan gennemføre reformer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her