*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Lægemiddelstyrelsen: Vi tilbageholder ikke oplysninger om hpv-vaccinernes bivirkninger. Påstanden er usand

Hpv-vaccinen er et af de største medicinske gennembrud i nyere tid.

Trine W. Larsen skriver i Jyllands-Posten 10/4 i et indlæg om hpv-vaccinen: »Men skuffelsen var enorm, da jeg senere blev bekendt med den bivirkningsprofil af vaccinen, som indtil nu er blevet tilbageholdt af myndighederne.«

Dette må jeg som direktør for den ansvarlige myndighed naturligvis afvise. Vi tilbageholder ikke oplysninger om hpv-vaccinernes bivirkninger. Påstanden er usand.

Mor til bivirkningsramt datter: Et fravalg af hpv-vaccinen er også et valg – lad os holde fast i den frihed

Hpv-vaccinen er et af de største medicinske gennembrud i nyere tid. Hvis unge piger får den før seksuel debut, er den meget effektiv til at forhindre de celleforandringer i livmoderhalsen, som senere ville kunne udvikle sig til livmoderhalskræft.

Før vaccinen blev godkendt, blev både effekt og bivirkningsprofil undersøgt grundigt. Og dette arbejde er blevet fulgt op af flere store undersøgelser, efter at vaccinen er taget i brug. I nogle af disse undersøgelser har man set på flere end en million kvinder både vaccinerede og uvaccinerede.

Der er ingen undersøgelser, der har påvist, at hpv-vaccinen skulle øge risikoen for en række alvorlige sygdomme eller give flere eller alvorligere bivirkninger end andre vacciner.

I Lægemiddelstyrelsen er det os magtpåliggende, at reglerne for information om både effekt og bivirkninger overholdes. Den kendte og videnskabeligt underbyggede viden om hpv-vaccinernes bivirkninger kan læses i vaccinernes indlægssedler, som er skrevet til patienter og pårørende. Læger og andre fagpersoner skal orientere sig i vaccinernes produktresumé, som er skrevet til fagfolk.

Både produktresuméer og indlægssedler ligger offentligt tilgængeligt på nettet, så alle kan tilgå det.

De kendte mulige bivirkninger til hpv-vaccinerne er blandt andet hovedpine, kvalme, feber, smerter eller reaktioner, der hvor man er blevet stukket, som f.eks. smerter, hævelse, kløe eller rødme. Reaktionerne er oftest milde og forbigående. Der er desuden beskrevet sjældne tilfælde af mere alvorlige bivirkninger f.eks. Guillain-Barrés syndrom eller allergiske reaktioner med nældefeber og åndedrætsproblemer. Det er samme type bivirkninger, som også ses ved andre vacciner.

Lægemiddelstyrelsens samlede vurdering af hpv-vaccinerne er, at risikoen for alvorlige bivirkninger er meget lille, og at fordelene ved at vaccinere mod livmoderhalskræft, som er en dødelig sygdom, langt overstiger risikoen for bivirkninger.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Sygehus Lillebælt: Vi håber, at befolkningen igen vil tage hpv-vaccinen til sig
Mads Koch Hansen, lægelig direktør | Karina Dahl Steffensen, overlæge, specialist i underlivskræft, Onkologisk Afdeling | Annemette Lykkebo, ledende overlæge, Kvindesygdomme og fødsler | Marianne Waldstrøm, ledende overlæge, Klinisk Patologi Sygehus Lillebælt
Når vi som sygehus og repræsentanter for Sygehus Lillebælt går ind og blander os i debatten, skyldes det, at vi jævnligt ser unge kvinder og mødre med celleforandringer eller tegn på kræft i underlivet på vores afdelinger.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Gik du i fælden? Husk på, at flertallet ikke er curling-forældre

Camilla Schwalbe
Jeg bliver forarget, og er lige ved at gå i fælden, men så minder jeg mig selv om, at mediestanden er ukritisk, og at virkeligheden sjældent afbilledes proportionelt i medierne.

Blog: Kære unge mennesker,

Christina Egelund
Jeg tænker på jer i disse dage, når jeg læser og hører debatten om nutidens curlingforældre. I vil på Roskilde, selvfølgelig vil I det.

Blog: Har Rikke Karlsson rent mel i posen?

Lars Boje Mathiesen
DR- dokumentar tegner et nyt billede af hele EU-sagen.

Optimisme: Europa genfinder styrken

| Anne Applebaum er kommentator ved The Washington Post. | © The Washington Post
Lige pludselig ser det gamle Europa mere stabilt, mere lovende og ikke mindst mere harmonisk ud.

Kommentar: Dannelse? Begynd med højskolesangbogen og danmarkskortet

Henrik Jensen
Ifølge en artikel i Jyllands-Posten den 20. juni er skolen på vej væk fra Pisa-målingerne til fordel for »en besindelse på de højere formål eller meningen med at bedrive skole og uddannelse«.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her