*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Lægemiddelstyrelsen: Vi tilbageholder ikke oplysninger om hpv-vaccinernes bivirkninger. Påstanden er usand

Hpv-vaccinen er et af de største medicinske gennembrud i nyere tid.

Trine W. Larsen skriver i Jyllands-Posten 10/4 i et indlæg om hpv-vaccinen: »Men skuffelsen var enorm, da jeg senere blev bekendt med den bivirkningsprofil af vaccinen, som indtil nu er blevet tilbageholdt af myndighederne.«

Dette må jeg som direktør for den ansvarlige myndighed naturligvis afvise. Vi tilbageholder ikke oplysninger om hpv-vaccinernes bivirkninger. Påstanden er usand.

Mor til bivirkningsramt datter: Et fravalg af hpv-vaccinen er også et valg – lad os holde fast i den frihed

Hpv-vaccinen er et af de største medicinske gennembrud i nyere tid. Hvis unge piger får den før seksuel debut, er den meget effektiv til at forhindre de celleforandringer i livmoderhalsen, som senere ville kunne udvikle sig til livmoderhalskræft.

Før vaccinen blev godkendt, blev både effekt og bivirkningsprofil undersøgt grundigt. Og dette arbejde er blevet fulgt op af flere store undersøgelser, efter at vaccinen er taget i brug. I nogle af disse undersøgelser har man set på flere end en million kvinder både vaccinerede og uvaccinerede.

Der er ingen undersøgelser, der har påvist, at hpv-vaccinen skulle øge risikoen for en række alvorlige sygdomme eller give flere eller alvorligere bivirkninger end andre vacciner.

I Lægemiddelstyrelsen er det os magtpåliggende, at reglerne for information om både effekt og bivirkninger overholdes. Den kendte og videnskabeligt underbyggede viden om hpv-vaccinernes bivirkninger kan læses i vaccinernes indlægssedler, som er skrevet til patienter og pårørende. Læger og andre fagpersoner skal orientere sig i vaccinernes produktresumé, som er skrevet til fagfolk.

Både produktresuméer og indlægssedler ligger offentligt tilgængeligt på nettet, så alle kan tilgå det.

De kendte mulige bivirkninger til hpv-vaccinerne er blandt andet hovedpine, kvalme, feber, smerter eller reaktioner, der hvor man er blevet stukket, som f.eks. smerter, hævelse, kløe eller rødme. Reaktionerne er oftest milde og forbigående. Der er desuden beskrevet sjældne tilfælde af mere alvorlige bivirkninger f.eks. Guillain-Barrés syndrom eller allergiske reaktioner med nældefeber og åndedrætsproblemer. Det er samme type bivirkninger, som også ses ved andre vacciner.

Lægemiddelstyrelsens samlede vurdering af hpv-vaccinerne er, at risikoen for alvorlige bivirkninger er meget lille, og at fordelene ved at vaccinere mod livmoderhalskræft, som er en dødelig sygdom, langt overstiger risikoen for bivirkninger.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce

Blog: Løkke hygger sig med diktatorerne

David Trads
Statsministerens påskeferie gik til grumt diktatur. Næste uge skal han se på pandaer i verdens største diktatur. Stop dig selv!

Blog: Tanker om Europas transformation

Mikael Jalving
Den tysk-amerikanske politiske filosof Hannah Arendt skriver om mellemkrigstidens migration på en måde, så at man ser linjerne til i dag – og forskellen.

Blog: Dansk Folkepartis besynderlige selvmål

Olav Skaaning Andersen
DR-dokumentar om nazisten Søren Kam fortæller historien om en radikaliseret verden

Debat: Investorer vil også forbedre verden

Thomas Ravn-Pedersen, Verdens Bedste Nyheder | Karoline Rahbek, Verdens Bedste Nyheder
Business as usual er ikke en valgmulighed i et længere og miljømæssigt perspektiv.

Lykke Friis i klumme: Et alternativ for Tyskland?

Lykke Friis
Angela Merkels CDU kan efter weekenden i Køln se endnu mere fortrøstningsfuldt frem mod valgdagen den 24. september.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her