*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Fjerner Aalborg Universitet alle spor efter lydekspert?

Den tredimensionelle lyd i F-16-flyene er opfundet af lydeksperten Henrik Møller og hans team på Aalborg Universitet foran både det amerikanske luftforsvar og rumfartsorganisationen Nasa. Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto

Piloter i danske kampfly er godt beskyttede af et tredimensionelt lydsystem imod bl.a. missiler. Tredimensionel lyd gør det muligt for piloten at høre præcist, hvorfra et missilangreb kommer – om det kommer fra jorden, fra siden, fra oven etc.

Tidligere blev piloten først advaret af en advarselslampe og skulle dernæst med sine instrumenter finde ud af, hvorfra angrebet kom.

Den tredimensionelle lyd i F-16-flyene er opfundet af lydeksperten Henrik Møller og hans team på Aalborg Universitet foran både det amerikanske luftforsvar og rumfartsorganisationen Nasa, der ikke kunne få det til at fungere, og den er patenteret verden over. Danske jagerfly blev som de første udrustet med opfindelsen, der gjorde det muligt for piloterne at reagere lynhurtigt på angreb.

I sit virke på Aalborg Universitet har Henrik Møller også lavet flere andre patenter og patentansøgninger.

Konsekevent kritik

Det er en mindre kendt side af videnskabsmanden Henrik Møllers arbejde med lyd. Mest kendt er han for sin konsekvente kritik af vindmøllebranchens støjberegninger og af den måde, vindmøllebekendtgørelsens regler om støjgrænserne er udformet af Miljøstyrelsen til større gavn for vindmølleindustrien end naboerne.

Han har været i medierne med den sag mindst 444 gange og blev en stadig torn i øjet på vindmølleindustrien.

Henrik Møller blev afskediget af sin dekan, Eskild Holm Nielsen, officielt med universitetets anstrengte økonomi som begrundelse, men den forklaring holder ikke vand, og alle pile peger i dag på, at vindmølleindustrien stod bag den skandaløse fyring.

Uden indhold og uden løn

Henrik Møller var ansat 38 år på Aalborg Universitet, heraf otte år som docent og 18 år som professor, og er ridder af Dannebrog. Han har skrevet et par hundrede videnskabelige artikler og er internationalt anerkendt som en af de akustikere, der ved mest om lavfrekvent støj og dens indvirkning på mennesker. Afskedigelsen vakte derfor opsigt over hele verden.

Dekanen modtog en strøm af protester fra alle verdenshjørner pr. e-mail. Hårdt presset meddelte han, at Henrik Møller skam ikke forlod universitetet, men fortsatte som professor emeritus. At det er en titel uden reelt indhold og uden løn, ved de kun færreste.

Sektionen er nedlagt

Formelt er Henrik Møller altså stadig knyttet til Aalborg Universitet. Men her er det ikke muligt at få forbindelse med ham. Omstillingen meddeler, at Henrik Møller ikke længere er på universitetet. Han kan heller ikke findes via søgefunktionen på universitets hjemmeside. Der er ikke længere hverken profil eller portræt som for alle andre medarbejdere. Sektion for akustik eksisterer ikke længere som en selvstændig enhed. Medarbejderne er spredt ud til andre afdelinger.

Ikke god latin på bjerget

Hvad er det dog, der foregår på Aalborg Universitet? Er man i gang med at slette alle spor efter en professor, der konsekvent gik efter den videnskabelige sandhed, selvom det ikke var god latin på bjerget? Ridder af Dannebrog er en hæderstitel. Henrik Møller er en hædersmand, som skal huskes for sin kompromisløse videnskabelighed. Han havde fortjent en mere værdig afslutning på sit arbejdsliv end den, han fik på Aalborg Universitet. Efter forlydende fik Henrik Møller ikke engang en afskedsreception.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce

Blog: Løkke hygger sig med diktatorerne

David Trads
Statsministerens påskeferie gik til grumt diktatur. Næste uge skal han se på pandaer i verdens største diktatur. Stop dig selv!

Blog: Tanker om Europas transformation

Mikael Jalving
Den tysk-amerikanske politiske filosof Hannah Arendt skriver om mellemkrigstidens migration på en måde, så at man ser linjerne til i dag – og forskellen.

Debat: Investorer vil også forbedre verden

Thomas Ravn-Pedersen, Verdens Bedste Nyheder | Karoline Rahbek, Verdens Bedste Nyheder
Business as usual er ikke en valgmulighed i et længere og miljømæssigt perspektiv.
Annonce
Annonce
Glem guidebogen: Åbn alle sanser og omfavn storbyen på din helt egen måde
Seværdigheder er selvsagt ofte seværdige, men du kan også kaste dig ud i en unik vandring, der er helt din egen, og som ikke kan gennemføres to gange. Kridt skoene og følg med på turen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her