*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Fjerner Aalborg Universitet alle spor efter lydekspert?

Den tredimensionelle lyd i F-16-flyene er opfundet af lydeksperten Henrik Møller og hans team på Aalborg Universitet foran både det amerikanske luftforsvar og rumfartsorganisationen Nasa. Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto

Piloter i danske kampfly er godt beskyttede af et tredimensionelt lydsystem imod bl.a. missiler. Tredimensionel lyd gør det muligt for piloten at høre præcist, hvorfra et missilangreb kommer – om det kommer fra jorden, fra siden, fra oven etc.

Tidligere blev piloten først advaret af en advarselslampe og skulle dernæst med sine instrumenter finde ud af, hvorfra angrebet kom.

Den tredimensionelle lyd i F-16-flyene er opfundet af lydeksperten Henrik Møller og hans team på Aalborg Universitet foran både det amerikanske luftforsvar og rumfartsorganisationen Nasa, der ikke kunne få det til at fungere, og den er patenteret verden over. Danske jagerfly blev som de første udrustet med opfindelsen, der gjorde det muligt for piloterne at reagere lynhurtigt på angreb.

I sit virke på Aalborg Universitet har Henrik Møller også lavet flere andre patenter og patentansøgninger.

Konsekevent kritik

Det er en mindre kendt side af videnskabsmanden Henrik Møllers arbejde med lyd. Mest kendt er han for sin konsekvente kritik af vindmøllebranchens støjberegninger og af den måde, vindmøllebekendtgørelsens regler om støjgrænserne er udformet af Miljøstyrelsen til større gavn for vindmølleindustrien end naboerne.

Han har været i medierne med den sag mindst 444 gange og blev en stadig torn i øjet på vindmølleindustrien.

Henrik Møller blev afskediget af sin dekan, Eskild Holm Nielsen, officielt med universitetets anstrengte økonomi som begrundelse, men den forklaring holder ikke vand, og alle pile peger i dag på, at vindmølleindustrien stod bag den skandaløse fyring.

Uden indhold og uden løn

Henrik Møller var ansat 38 år på Aalborg Universitet, heraf otte år som docent og 18 år som professor, og er ridder af Dannebrog. Han har skrevet et par hundrede videnskabelige artikler og er internationalt anerkendt som en af de akustikere, der ved mest om lavfrekvent støj og dens indvirkning på mennesker. Afskedigelsen vakte derfor opsigt over hele verden.

Dekanen modtog en strøm af protester fra alle verdenshjørner pr. e-mail. Hårdt presset meddelte han, at Henrik Møller skam ikke forlod universitetet, men fortsatte som professor emeritus. At det er en titel uden reelt indhold og uden løn, ved de kun færreste.

Sektionen er nedlagt

Formelt er Henrik Møller altså stadig knyttet til Aalborg Universitet. Men her er det ikke muligt at få forbindelse med ham. Omstillingen meddeler, at Henrik Møller ikke længere er på universitetet. Han kan heller ikke findes via søgefunktionen på universitets hjemmeside. Der er ikke længere hverken profil eller portræt som for alle andre medarbejdere. Sektion for akustik eksisterer ikke længere som en selvstændig enhed. Medarbejderne er spredt ud til andre afdelinger.

Ikke god latin på bjerget

Hvad er det dog, der foregår på Aalborg Universitet? Er man i gang med at slette alle spor efter en professor, der konsekvent gik efter den videnskabelige sandhed, selvom det ikke var god latin på bjerget? Ridder af Dannebrog er en hæderstitel. Henrik Møller er en hædersmand, som skal huskes for sin kompromisløse videnskabelighed. Han havde fortjent en mere værdig afslutning på sit arbejdsliv end den, han fik på Aalborg Universitet. Efter forlydende fik Henrik Møller ikke engang en afskedsreception.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Kulturministeren løber fra aftale
Martin Reinhardt, musiker i Copenhagen Phil Hillerød
Fremtiden for dansk kulturliv ser sort ud, når ministre ikke vil anerkende ansvar og aftale, end ikke vil anerkende, at de findes.
Debat: Ikke alle fortjener hjælp
Markus Holse, rejsende, Prag, Tjekkiet
Jeg reddede en fugl i dag. Faktisk døde den, da vi kom ind ad døren, og jeg indrømmer, at jeg græd.
Debat: Besynderlig nyhedslogik
Poul Erik Olsen, Kolding
Da Geert Wilders og hans frihedsparti ved det nylige valg i Holland gik 30 pct. frem, kunne TV 2 fortælle os, at Geert Wilders tabte valget.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu

Kronik: Finansverdenens jægersoldater

Ole T. Krogsgaard, direktør, Gentofte
På slagmarken er jægersoldaterne kampstyrkens elite. Men også i den finansielle verden opererer elitestyrker. Her er et indblik i deres metoder.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Flere burde ønske danske muslimer glædelig Eid

Siddik Lausten
Selvfølgelig skal statsministeren ønske ”glædelig Eid”. Og måske var der langt flere danskere, der skulle gøre det samme.

Blog: Færre migranter til Europa og flere kondomer til Afrika

Mikael Jalving
Menneskesyn er forklædt religiøsitet, det er åndelighed i metermål: Enten har du det rigtige menneskesyn eller også er du et dumt svin.

Optimisme: Europa genfinder styrken

| Anne Applebaum er kommentator ved The Washington Post. | © The Washington Post
Lige pludselig ser det gamle Europa mere stabilt, mere lovende og ikke mindst mere harmonisk ud.

Kommentar: Dannelse? Begynd med højskolesangbogen og danmarkskortet

Henrik Jensen
Ifølge en artikel i Jyllands-Posten den 20. juni er skolen på vej væk fra Pisa-målingerne til fordel for »en besindelse på de højere formål eller meningen med at bedrive skole og uddannelse«.
Annonce
Annonce
Få flest kanaler for 300 kroner om måneden
Du kan få seks ud af de otte mest sete kanaler i en tv-pakke til under 300 kroner om måneden. Men overvej dit behov meget grundigt, siger Forbrugerrådet Tænk. 
Se flere
TV: IC4 Skrot
I Randers er man lige nu i gang med at skrotte fem ubrugelige IC4-togsæt. I første omgang har DSB skrællet togene for alt, hvad man kan bruge. Herefter er skrotfolkene gået i gang med klippesakse af den store slags. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her