Formand taler ud om sin suspenderede træner: Frygt, mistrivsel og 22 konkrete episoder
Den suspenderede træner i håndboldligaklubben Aarhus United, Heine Eriksen, har ifølge sin formand udvist en ledelsesstil, som majoriteten af spillertruppen kalder frygtbaseret.
»Det er yderst beklageligt, at jeg som bestyrelsesformand i Aarhus United skal presses til at kommunikere …«
Sådan indleder Jan Snogdal, formanden i den aarhusianske håndboldligaklub, en usædvanlig pressemeddelelse, der fredag middag blev offentliggjort på klubbens egen hjemmeside.
En meddelelse, der afslører flere detaljer om den interne uro i kvindeklubben, som mandag i forrige uge suspenderede den mangeårige træner, Heine Eriksen, efter spillerkritik af hans ledelsesstil.
Dén ledelsesstil karakteriserer formanden nu som »frygtbaseret« og »en kilde til mistrivsel« på baggrund af 22 konkrete episoder, som »majoriteten« af spillerne har oplevet. 21 af 22 dem har fundet sted over det seneste år.
Det er ikke lykkedes at få fat i nogle af spillerne fra Aarhus United, der altså i øjeblikket er uden cheftræner, men Håndbold Spiller Foreningens direktør, Torben Vinther, er klar i mælet:
»Det er en alvorlig kritik. Det er den samlede karakter af det arbejdsmiljø, som henvendelsen (fra spillerne til bestyrelsen red.) tegner, og bestemt noget, klubben bør reagere på. Nogle vil nok mene, at man burde have reageret tidligere, men som forløbet udspiller sig nu, er det tydeligt, at det har været svært at trænge igennem. For spillerne har det krævet mod og sammenhold at tage det nødvendige skridt. Det mod har de fundet nu, og det har vi forsøgt at hjælpe dem med,« siger Torben Vinther.
»Alvoren af situationen er i visse medier blevet negligeret, og det er derfor glædeligt, at klubbens formand i dag tager til genmæle, og på spillernes vegne kan jeg fuldstændig bekræfte den udlægning af det seneste forløb, som han beskriver.«
Uenig bestyrelse
Det er kun få dage siden, at Aarhus Uniteds direktør, Mads Winther, i Jyllands-Posten fortalte, at en uenig bestyrelse havde suspenderet Heine Eriksen.
»Der er fra nogle af spillerne kommet en henvendelse med kritikpunkter af Heine Eriksens ledelsesstil. Den stil, som han har og altid har haft i Aarhus United og i over 20 år i Dansk Håndbold Forbund,« sagde Mads Winther i onsdags på en dag, hvor flere medier beskrev situationen i ligaklubben, og det har ifølge Håndbold Spiller Foreningen været en »voldsom« oplevelse for spillerne at observere.
»I jagten på at komme først med historien har visse medier ikke tøvet med at skrive noget, som anonymt er leveret med den klare hensigt at tegne et bestemt billede af situationen. Det har forventeligt ført til, at mange har draget deres egne konklusioner omkring både klubben, ledelsen og i særdeleshed spillerne – konklusioner, som desværre ligger meget langt fra virkeligheden,« siger Torben Vinther.
Han peger på, at fortroligheden omkring de oplysninger, som spillerne har sendt i tillid til deres ledelse, er blevet brudt, ligesom at indholdet er blevet forvrænget og har sat spillerne i et dårligt lys.
»Det er selvfølgelig en helt uholdbar situation at forblive i for spillerne. Af respekt for klubbens fremtid og den proces, som deres brev til ledelsen har sat i gang, har de indtil nu valgt ikke at udtale sig for at give så meget arbejdsro til bestyrelsen som muligt.«
Forlængede aftale
Formand Jan Snogdal pointerer i fredagens pressemeddelelse, at der allerede i nedrykningsspillet i foråret i fjor var »forhold, der markerede en dårlig ledelsesstil« hos Heine Eriksen.
Alligevel endte klubben et halvt års tid senere med at forlænge aftalen med Heine Eriksen til 2026. Det skete dog ifølge formanden efter uenighed i bestyrelsen.
Efter forlængelsen blev Jan Snogdal opmærksom på »problematiske forhold«, der relaterede sig til bl.a. Jyllands-Postens afdækning af offentlige vejninger og ledelsesstilen på Dansk Håndbold Forbunds kvindeungdomslandshold – et landshold, som Heine Eriksen var træner for i 21 år frem til sommeren 2022.
Jyllands-Posten kunne i februar bl.a. fortælle, at flere tidligere ungdomslandsholdsspillere oplevede en kultur funderet på forskelsbehandling, frygt og et ekstremt fokus på kost og krop. Det drejede sig bl.a. om kritik af udseende, nedladende omtale af evner og seriøsitet samt overvågning i madbuffeten.
Dengang blev Heine Eriksen forelagt kritikpunkterne, som han ikke kunne genkende, og han ønskede heller ikke at udtale sig. Jyllands-Posten var onsdag i kontakt med Heine Eriksen, men han havde ingen kommentarer til suspenderingen. Det har fredag ikke været muligt at få en kommentar fra Heine Eriksen eller direktør Mads Winther.
Ifølge Jan Snogdal ønsker »dele af bestyrelsen« nu at få afklaret, i hvilken grad Heine Eriksen »kan erkende et problem, og hvilke forandringer han mener at kunne tilbyde«.
Når det input er modtaget, vil bestyrelsen og Håndbold Spiller Foreningen i fællesskab afklare, om suspenderingen kan trækkes tilbage, eller om Heine Eriksen skal fratræde, lyder det.