Turister fravælger Kinas bysmog og dyrere valuta

Kradsende bysmog i lungerne, skrappe visumregler og en bomstærk yuan sætter en prop i turisters drømme om at gå på Den Kinesiske Mur eller besøge Den Forbudte By i Beijing.

Artiklens øverste billede
Luftforureningen i kinesiske byer rammer til tider et niveau, der er 20 gange så højt som verdenssundhedsorganisationen WHO's sikkerhedsgrænse.

Mens et rekordhøjt antal på over 100 millioner kinesere sidste år drog ud i verden med kuffert og kamera, så faldt antallet af tilrejsende turister med én procent til knap 117 millioner.

Magasinet Quartz, der skriver om global økonomi, peger på, at Kinas massive problemer med forurening og strikse visumregler har fået kurven til at knække.

Dødbringende smog

På dage med tung smog rammer kinesiske byer et forureningsniveau på 500 mikrogram skadelige partikler per kubikmeter luft, hvilket er 20 gange så højt som verdenssundhedsorganisationens WHO’s sikkerhedsgrænse.

Når turister samtidig afkræves detaljerede oplysninger om deres rejseplaner og i nogle tilfælde skal registrere sig på den lokale politistation efter ankomst, lægger det en dæmper på udlængslen, vurderer magasinet.

Kinesisk valuta dyrere end kronen

På Copenhagen Business School, CBS, tilføjer professor Can Seng Ooi, at den kinesiske valuta yuan har vokset sig så stærk, at turister fravælger Kina, fordi de får mindre for pengene.

”Når folk overvejer, hvor de skal rejse hen, ser de naturligvis på, hvor meget det koster. Da yuan’en var billigere, rejste flere til Kina. Men nu er den stærk og koster mere end en dansk krone. Og der er ikke umiddelbart udsigt til, at den vil falde inden for de næste par år,” siger han.

Kina vil have turisterne tilbage

Hvert år udpeger Kinas turistmyndigheder et markedsføringstema. Og for 2015 er valget faldet på Silkevejen, der med sammenkoblede handelsruter på over 8.000 kilometer forbandt Asien med Europa i flere tusinde år før vestlig tid.

Samtidig med markedsføringen af Silkevejen forventer Kinas regering, at løsninger på klimaproblemerne og bilaterale aftaler om at lempe visumreglerne, som i den gensidige aftale med USA før jul, vil afbøde faldet i turismen allerede i år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.