• Artiklen opdateres

Regeringen løfter sløret for Danmarks våbendonationer til Ukraine

Af sikkerhedshensyn har regeringen været tilbageholdende med at fortælle om Danmarks krigsdonationer til Ukraine, men det ændrer sig nu. Mandag blev en detaljeret liste på næsten 5 mia. kr. lagt frem.

Artiklens øverste billede
Forsvarsministeriet har mandag offentliggjort den hidtil mest detaljerede liste over de danske støttebidrag til Ukraine. Foto : Tue Skals / Forsvarskommandoen

Flere hundrede Stinger-missiler, moderne artilleri, Harpoon-missiler til kystforsvar og pansrede mandskabsvogne med bevæbning.

Det er bare nogle af punkterne på listen over de militære donationer, som Danmark har sendt til Ukraine det seneste år, hvor krigen har raset.

Forsvarsministeriet har mandag offentliggjort den hidtil mest detaljerede liste over de danske støttebidrag, som nu tæller et samlet beløb på næsten fem milliarder kroner.

For eksempel har Danmark doneret alle de nyindkøbte Caesar-haubitser, som Forsvaret havde ventet på at få leveret i årevis, og snart er der også Leopard 1-kampvogne på vej til frontlinjen.

Offentliggørelsen af den samlede liste sker som led i en ny strategi fra dansk side. Hidtil har regeringen af »operative hensyn« været tilbageholdende med at tale får åbent om donationerne, men mandag er Folketingets Udenrigspolitiske Nævn blevet orienteret om, at regeringen fremover vil anlægge en mere åben kommunikation om donationerne på linje med en række andre lande.

Ifølge fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har de danske våbensystemer spillet en vigtig rolle for Ukraines kamp mod de russiske styrker: 

»Sidste sommer var storbyen Odesa og den ukrainske sortehavskyst under voldsomme angreb fra russiske krigsskibe. Danmark udviklede Harpoon-kystforsvarssystemet, så det passede til ukrainske forhold og donerede sammen med andre lande missiler, som gav ukrainerne mulighed for at forebygge russiske angreb i Sortehavet«, siger han i en pressemeddelelse.

Leopard-kampvogne på vej

Ikke med på listen endnu er de over 100 Leopard 1A5-kampvogne, som Danmark, Tyskland og Holland arbejder på at gøre klar og sende til Ukraine i en fælles donation. 

Troels Lund Poulsen glæder sig over, at Danmark siden krigens begyndelse været et af de mest aktive donorlande relativt til vores størrelse.

Og der er mere på vej, fastslår regeringen. Troels Lund Poulsen vil i den kommende tid finde penge til endnu mere direkte støtte til Ukraine:

»Vi er nået til et punkt, hvor vi har brugt de reserver, som blev afsat i det nationale kompromis sidste år. Der er brug for mere støtte, og derfor ser regeringen på en model, hvor vi fortsat kan støtte Ukraine på et højt niveau. Det håber jeg, Folketingets øvrige partier vil bakke op om,« siger ministeren.

Her er listen over Danmarks specifikke donationer:

Opdatering: Den 15. marts har et bredt politisk flertal aftalt at oprette en dansk Ukraine-fond på omkring syv mia. kr. i år.

Samtidig er der enighed om en ny donationspakke til en værdi af en mia. kr. bestående af:

  • Ammunition til håndvåben: 5,56mm ammunition til håndvåben
  • Yderligere donation af 12,7mm tunge maskingeværer
  • Yderligere donation af større mængde anti-panserminer
  • Drivladninger, fængrør og brandrør til 155mm artilleriammunition.
  • Yderligere missiler til luftforsvar
  • Bomberydningsrobotter: 21 stk. bomberydningsrobotter
  • Indkøb af ikke-dødbringende materiel via NATO for op til 100 mio. kr
  • 15 stk. militære generatorer
  • 8.000 styk huer og 15.000 sæt regntøj
  • 9 stk. mobile værkstedsløsninger til reparation af større militære køretøjer
  • 6 stk. hangartelte

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.