Tesfaye erkender: Ikke flertal for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet

Justitsministeren nægter at dele fortrolige oplysninger med folketingsmedlemmer og vil nu meddele Rigsadvokaten, at det ikke er muligt at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen i lækagesag på nuværende tidspunkt.

Artiklens øverste billede
Justitsminister Mattias Tesfaye nægter at dele fortrolige oplysninger om Hjort-sagen med folketingsmedlemmer, fastslår han på samråd. Foto: Philip Davali

»Jeg kan godt tælle til 90.«

Justitsminister Mattias Tesfaye har taget bestik af situationen og erkender nu, at der ikke er flertal for at ophæve folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksens (V) grundlovssikrede immunitet.

Tesfaye vil derfor nu meddele Rigsadvokaten, at det ikke er muligt at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen – på nuværende tidspunkt.

Det siger han på et samråd i Folketinget torsdag kort efter, at et flertal på Christiansborg har afvist at stemme for en ophævelse af immuniteten.

»Jeg konstaterer, at der ikke er flertal, og så går jeg ud fra, at sagen slutter her,« lød det torsdag formiddag fra Søren Pape Poulsen (K).

Rigsadvokaten havde ellers indstillet til Justitsministeriet, at Claus Hjort Frederiksen skulle tiltales for at have røbet dybt fortrolige oplysninger efter en paragraf i straffeloven, der kan udløse op til 12 års fængsel.

Flere partier på Christiansborg – særligt i blå blok – har dog kritiseret, at de menige medlemmer af Folketinget ikke kan få oplyst, hvad anklagerne mod Hjort handler om. Det skyldes, at sagen handler om statshemmeligheder og dyb fortrolig viden.

Netop af den grund nægter Mattias Tesfaye at dele indholdet af anklagerne med folketingsmedlemmerne.

»Flere partier kræver, at alle 179 medlemmer af Folketinget får indsigt i sagen,« siger Tesfaye under samrådet og fortsætter:

»Dermed står jeg nu med et valg: Enten frigiver jeg nogle meget fortrolige oplysninger om statens sikkerhed over for hele Folketinget imod myndighedernes anbefalinger. Ellers vil Claus Hjort fortsat have immunitet og dermed undgå at blive stillet for en dommer.«

»Her vælger jeg klart det sidste. Jeg har et ansvar for befolkningens og for statens sikkerhed, og det er klart det vigtigste hensyn for mig. Der vil derfor på nuværende tidspunkt ikke kunne rejses tiltale i sagen,« lyder det fra justitsministeren.

Han vil nu medele Rigsadvokaten, at der ikke kan rejses tiltale mod Hjort på nuværende tidspunkt, og så må Rigsadvokaten »tage stilling til, hvad der videre skal ske i sagen.«

Det er en mulighed, at Rigsadvokaten vælger indstille til Justitsministeriet, at der skal rejses tiltale mod Claus Hjort, når Hjort ikke længere sidder i Folketinget og dermed ikke er beskyttet af immuniteten.

74-årige Claus Hjort Frederiksen har for længe siden meddelt, at han ikke genopstiller til næste folketingsvalg, som senest skal afholds om godt et år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.