Annonce
Politik

Løkke besøger Grønland i skyggen af regeringskrise

Landsstyreformand Kim Kielsen undersøger mulighederne for at danne en ny koalition i Grønland.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og landsstyreformand Kim Kielsen under et rigsmøde på Marienborg i 2015. I dag mødes i de to i Nuuk for at drøfte dansk deltagelse i Grønlands lufthavnsprojekter. Arkivfoto: Philip Davali

Mindre end fem måneder nåede Grønlands koalition at sidde, før samarbejdet slog revner.

Søndag trådte løsrivelsespartiet Partii Naleraq ud af den Siumut-ledede koalitionsregering i protest mod planerne om, at Danmark sandsynligvis skal bidrage økonomisk til Grønlands storstilede lufthavnsprojekt.

Dermed har landsstyreformand Kim Kielsen (Siumut) mistet sit flertal, og han står nu i spidsen for en mindretalskoalition bestående af socialdemokratiske Siumut, borgerlige Atassut og partiet Nunatta Qitornai.

Løkke er klar med 700 mio. kr. til Grønland

Kim Kielsen fortsætter dog på posten som formand for det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut, og afviser på nuværende tidspunkt et nyvalg. I stedet vil han i den kommende tid undersøge mulighederne for at danne en ny koalition:

»Jeg skal snakke med andre partier, om der er grundlag for en koalition og om at danne en koalition indtil Inatsisartut begynder igen (til efterårssamlingen 28. sep., red.),« siger Kielsen til KNR.

Fakta
Partiernes mandatfordeling i det grønlandske landsting, Inatsisartut. Parlamentet har 31 pladser. Der skal 16 mandater til at have flertal.
  • Siumut: 10
  • IA: 8
  • Demokraterne: 6
  • Partii Naleraq: 3
  • Atassut: 2
  • Samarbejdspartiet: 1
  • Nunatta Qitornai: 1
Regeringskrisen indtraf belejligt nok dagen før, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag besøger Grønland for at aftale et dansk bidrag til lufthavnsprojektet. Aftalen forventes at kunne underskrives senere på dagen.

Udvidelsen af lufthavnene i byerne Nuuk og Ilulissat og anlæggelsen af en ny lufthavn i Qaqortoq i Sydgrønland er et af de største infrastrukturprojekter i Grønland i nyere tid med en samlet, anslået pris på over 3,5 mia. kr.

Hvor skal Grønland bevæge sig hen: Dansk frygt for, at kinesere sætter sig på vigtige lufthavne i Grønland

Fra dansk side har regeringen særligt fokus på projektet, fordi den kinesiske entreprenørgigant China Communications Construction Company er udvalgt som prækvalificeret til at byde på byggeriet. Dansk medfinansiering kan således være en måde at holde kineserne ude.

Men Partii Naleraq vil ikke acceptere indblanding eller økonomisk bistand fra København:

»Staten (Danmark, red.) blander sig direkte i politik, og dermed stilles der store spørgsmål om grønlændernes evne til at gøre noget selv. Det vil vi ikke være med til, vores mål har været grønlandsk selvstændighed i en årrække, og når der gøres sådan nu, kan vi se, at vi bliver svækket. Og det vil vi ikke være med til,« sagde partiformand Hans Enoksen på et pressemøde søndag.

Landsstyreformand vil undgå nyvalg i grønlandsk regeringskrise

I kulissen står Grønlands næststørste parti, socialistiske IA med Sara Olsvig i spidsen, klar til at forhandle om at træde ind i en eventuel ny koalition.

»Vi har endnu ikke fået en invitation fra Kim Kielsen, men når den kommer, vil vi deltage i dialogen. IA er altid klar til at tage ansvar,« siger hun til KNR.

Selvstændighedsparti skal styre Grønlands økonomi

Med Siumuts 10 mandater og IA’s 8 mandater er de to partier store nok til at danne flertal sammen. Der skal 16 mandater til.

Efter planen er der pressemøde med Kim Kielsen og Lars Løkke Rasmussen i Nuuk kl. 17.45 dansk tid.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Gavner Dansk Industri Danmark?

Anders Vistisen
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant.
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her