Annonce
Politik

Regeringen: Droner skal mindske brugen af pesticider

Ny strategi skal begrænse brugen af pesticider i landbruget. Det kan ikke redde grundvandet, siger ekspert.

Miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), har igangsat en ny strategi, der skal begrænse brugen af pesticider i landbruget. Der skal bl.a. bruges droner til at sørge for, at der kun sprøjtes dér, hvor det er nødvendigt. Foto: JP/Arkiv

Torsdag kom det frem, at der er fundet et forhøjet niveau af pesticider i 113 ud af landets 2.500 vandværker. Det offentliggjorde Kommunen.dk i en ny kortlægning.

Fredag har miljø- og fødevareministeriet så offentliggjort et kommende partnerskab med bl.a. forskningsinstitutioner og teknologileverandører, der skal nedsætte brugen af sprøjtegift i landbruget.

Miljøstyrelsen: Målte mængder af pesticid i drikkevandet er ikke sundhedsskadelige

Samarbejdet skal udvikle en ny sprøjteteknologi, der kan være med til at sænke pesticidniveauet i jorden. I fremtiden skal der bruges bl.a. satellitter til at affotografere markerne, og der skal kobles droner til landmændenes ukrudtssprøjter for at sikre, at der kun bliver sprøjtet lige præcis dér, hvor der er brug for det.

»Hvis ukrudtet f.eks. kun findes i enkelte pletter i marken, så skal vi udnytte den nye teknologi, så der kun sprøjtes lige der, hvor der er behov, og hvor pesticiderne har en effekt. I takt med at ny teknologi forfines og bliver billigere, vil landmanden kunne spare penge ved at bruge teknologien, da han ikke skal bruge så stor en mængde pesticider. Samtidig er færre pesticider lig med mindre belastning af miljø og sundhed, så det giver rigtig god mening at sætte endnu mere skub i udviklingen på dette område,« udtaler miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

S: Vi bør reagere på fund af pesticider i drikkevandet

Samarbejdet, som skal køre de næste fire år, er en del af regeringens pesticidstrategi for 2017-2021, der er indgået af et bredt flertal i Folketinget.

Dronerne og den nye sprøjteteknologi vil dog ikke afhjælpe det forhøjede niveau af sprøjtegiften desphenyl-chloridazon, som de nye fund viser. Stoffet blev forbudt i 1996, og der er derfor tale om »fortidens synder«, som det er for sent at gøre noget ved, forklarer geolog hos Danmarks Naturfredningsforening Walter Brüsch, der er ekspert i Danmarks grundvand.

Og Walter Brüsh mener heller ikke, at partnerskabet og de nye teknologier vil hjælpe særlig meget på kvaliteten af vores grundvand.

»Det ligner en katastrofe for vandforsyningen«: Vi har drukket vand med pesticider uden at vide det

»Idéen er jo god nok, og det vil føre til en mindre pesticidbelastning af fødevarer og dyr. Men det er ikke nok, hvis man også skal beskytte grundvandet. Selvom det lykkes at reducere sprøjteforbruget med 50 pct., vil grundvandet stadig være i fare, fordi mange af disse sprøjtestoffer er ekstremt potente. I stedet for skal man simpelthen forbyde brugen af pesticider,« siger han.

Det endelige partnerskab, der skal udvikle brugen af de nye teknologier, bliver stiftet den 4. april 2018.

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Målrettet straf til de forkerte
Poul Vejby-Sørensen, cand.agro., Bæredygtigt Landbrug
Den 30. april forsøgte miljøminister Esben Lunde Larsen i JP at binde os en historie på ærmet, som ikke flugter med hans tidligere udmeldinger om, at Landbrugspakkens overgangsordning omfatter 2017 og 2018.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Er anholdelsen af Tommy Robinson politisk?

Jaleh Tavakoli
I fredags, d. 25. maj, blev Tommy Robinson anholdt ude foran en domstol og dømt til 13 måneders fængsel for at have vist 'foragt for retten'. Siden har jeg haft en uro i kroppen. Jeg er rasende, forvirret og bekymret.

Blog: Omskæring: religionsfrihed eller religionstvang?

Christina Egelund
Omskæring er et irreversibelt indgreb -og derfor bør den enkelte have lov til at træffe beslutning herom selv.
Annonce
Viden
Forskere: Nyopdaget asteroide er "flyttet" hertil fra fremmed solsystem
Ved hjælp af en computersimulering viser to forskere, at en ny 'immigrant' i vores Solsystem, asteroiden 2015 BZ509, kom fra et andet stjernesystem tidligt i Solsystemets historie. Men en dansk astrofysiker er skeptisk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her