Regeringen: Droner skal mindske brugen af pesticider

Ny strategi skal begrænse brugen af pesticider i landbruget. Det kan ikke redde grundvandet, siger ekspert.

Artiklens øverste billede
Miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), har igangsat en ny strategi, der skal begrænse brugen af pesticider i landbruget. Der skal bl.a. bruges droner til at sørge for, at der kun sprøjtes dér, hvor det er nødvendigt. Foto: JP/Arkiv

Torsdag kom det frem, at der er fundet et forhøjet niveau af pesticider i 113 ud af landets 2.500 vandværker. Det offentliggjorde Kommunen.dk i en ny kortlægning.

Fredag har miljø- og fødevareministeriet så offentliggjort et kommende partnerskab med bl.a. forskningsinstitutioner og teknologileverandører, der skal nedsætte brugen af sprøjtegift i landbruget.

Samarbejdet skal udvikle en ny sprøjteteknologi, der kan være med til at sænke pesticidniveauet i jorden. I fremtiden skal der bruges bl.a. satellitter til at affotografere markerne, og der skal kobles droner til landmændenes ukrudtssprøjter for at sikre, at der kun bliver sprøjtet lige præcis dér, hvor der er brug for det.

»Hvis ukrudtet f.eks. kun findes i enkelte pletter i marken, så skal vi udnytte den nye teknologi, så der kun sprøjtes lige der, hvor der er behov, og hvor pesticiderne har en effekt. I takt med at ny teknologi forfines og bliver billigere, vil landmanden kunne spare penge ved at bruge teknologien, da han ikke skal bruge så stor en mængde pesticider. Samtidig er færre pesticider lig med mindre belastning af miljø og sundhed, så det giver rigtig god mening at sætte endnu mere skub i udviklingen på dette område,« udtaler miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

Samarbejdet, som skal køre de næste fire år, er en del af regeringens pesticidstrategi for 2017-2021, der er indgået af et bredt flertal i Folketinget.

Dronerne og den nye sprøjteteknologi vil dog ikke afhjælpe det forhøjede niveau af sprøjtegiften desphenyl-chloridazon, som de nye fund viser. Stoffet blev forbudt i 1996, og der er derfor tale om »fortidens synder«, som det er for sent at gøre noget ved, forklarer geolog hos Danmarks Naturfredningsforening Walter Brüsch, der er ekspert i Danmarks grundvand.

Og Walter Brüsh mener heller ikke, at partnerskabet og de nye teknologier vil hjælpe særlig meget på kvaliteten af vores grundvand.

»Idéen er jo god nok, og det vil føre til en mindre pesticidbelastning af fødevarer og dyr. Men det er ikke nok, hvis man også skal beskytte grundvandet. Selvom det lykkes at reducere sprøjteforbruget med 50 pct., vil grundvandet stadig være i fare, fordi mange af disse sprøjtestoffer er ekstremt potente. I stedet for skal man simpelthen forbyde brugen af pesticider,« siger han.

Det endelige partnerskab, der skal udvikle brugen af de nye teknologier, bliver stiftet den 4. april 2018.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.