Politik

Pape vil afkorte tiden fra forbrydelse til fængsel: En sigtet må kun vælge en forsvarer med tid i kalenderen

Justitsministeren kommer med nye regler, som skal få straffesager hurtigere igennem systemet.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil indføre nye regler for at nedbringe sangsbehandlingstiden i retssystemet. Arkivfoto: Niels Hougaard

Nu skal det være slut med langsommeligheden i retssystemet.

Det mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K), som fremlægger otte initiativer, der skal afkorte tiden fra forbrydelsen er blevet begået og indtil gerningsmanden afsoner sin straf.

»Det er afgørende, at straffesager kommer hurtigt gennem retssystemet – både hos politi, domstole og fængsler. De langvarige straffesager er et stort problem for ofrene, som kan have vanskeligt ved at komme videre med deres liv, og det er samtidig et problem for tilliden til retssystemet og retsfølelsen,« udtaler ministeren.

Pape har igen udskudt nye regler for masseovervågning

En af de nye regler, som Pape ønsker at indføre, er, at en sigtet fremover kun skal have lov at vælge en forsvarer med tid i kalenderen.

Årsagen er, at retssager ofte bliver forlænget, fordi forsvareren ikke har tid til at møde i retten.

Dertil kommer, at det skal være slut med at betale for det merarbejde, det medfører, hvis en sigtet skifter forsvarer undervejs, da man gerne vil undgå, at forsvarerskiftet kan forsinke sagen.

Retten skal desuden være hurtigere til at fastlægge en dato for retsmødet, og her skal man i højere grad vurdere, hvor travlt en given forsvarer har, før retten giver vedkommende en sag.

Sigtede, som ikke møder op i retten, skal straks betale sagsomkostningerne, hvis retsmødet udsættes.

Når det gælder politiet, skal det gøre mere for, at sigtede møder op til retsmøderne, så der kan afsiges dom i sagen.

Overblik: Her er de otte initiativer

Justitsministeren vil i marts måned fremsætte et lovforslag om de initiativer, som kræver en lovændring.

»Alt for lange straffesager er desværre langt fra noget nyt fænomen, men nu sætter vi ind, der hvor skoen trykker. Samtidig vil de kommende år byde på en række yderligere tiltag, som f.eks. digitalisering og mere effektive arbejdsgange i retssystemet. Rammerne skal ændres, så der hurtigere afsiges dom og kriminelle hurtigere begynder at afsone deres straf,« lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Regeringen oversolgte tiggerstramning
Kenneth Kristensen Berth, MF, EU-ordfører (DF)
Udenlandske tiggere bliver ikke udvist efter endt afsoning, selv om regeringen lagde op til, at det ville blive lettere at udvise lovbryderne for såkaldt utryghedsskabende tiggeri.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her