Annonce
Politik

Pape vil afkorte tiden fra forbrydelse til fængsel: En sigtet må kun vælge en forsvarer med tid i kalenderen

Justitsministeren kommer med nye regler, som skal få straffesager hurtigere igennem systemet.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil indføre nye regler for at nedbringe sangsbehandlingstiden i retssystemet. Arkivfoto: Niels Hougaard

Nu skal det være slut med langsommeligheden i retssystemet.

Det mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K), som fremlægger otte initiativer, der skal afkorte tiden fra forbrydelsen er blevet begået og indtil gerningsmanden afsoner sin straf.

»Det er afgørende, at straffesager kommer hurtigt gennem retssystemet – både hos politi, domstole og fængsler. De langvarige straffesager er et stort problem for ofrene, som kan have vanskeligt ved at komme videre med deres liv, og det er samtidig et problem for tilliden til retssystemet og retsfølelsen,« udtaler ministeren.

Pape har igen udskudt nye regler for masseovervågning

En af de nye regler, som Pape ønsker at indføre, er, at en sigtet fremover kun skal have lov at vælge en forsvarer med tid i kalenderen.

Årsagen er, at retssager ofte bliver forlænget, fordi forsvareren ikke har tid til at møde i retten.

Dertil kommer, at det skal være slut med at betale for det merarbejde, det medfører, hvis en sigtet skifter forsvarer undervejs, da man gerne vil undgå, at forsvarerskiftet kan forsinke sagen.

Retten skal desuden være hurtigere til at fastlægge en dato for retsmødet, og her skal man i højere grad vurdere, hvor travlt en given forsvarer har, før retten giver vedkommende en sag.

Sigtede, som ikke møder op i retten, skal straks betale sagsomkostningerne, hvis retsmødet udsættes.

Når det gælder politiet, skal det gøre mere for, at sigtede møder op til retsmøderne, så der kan afsiges dom i sagen.

Overblik: Her er de otte initiativer

Justitsministeren vil i marts måned fremsætte et lovforslag om de initiativer, som kræver en lovændring.

»Alt for lange straffesager er desværre langt fra noget nyt fænomen, men nu sætter vi ind, der hvor skoen trykker. Samtidig vil de kommende år byde på en række yderligere tiltag, som f.eks. digitalisering og mere effektive arbejdsgange i retssystemet. Rammerne skal ændres, så der hurtigere afsiges dom og kriminelle hurtigere begynder at afsone deres straf,« lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Pas nu på med de del forlig

Louis Jacobsen
Vi skal passe på med del forlig når der forhandles overenskomster. Hvis hvert hus bare passer sit kan vi hurtigt komme til at hjælpe vores modpart. Og det er jo ikke meningen.

Blog: Arabisk tema i min mailboks

Mikael Jalving
Gid man kunne vende ryggen til nogle af de seneste nyheder fra Spanien, Frankrig, Belgien og Danmark.

Blog: Socialdemokratisk EU-drøm er i realiteten et skrækscenarie

Morten Løkkegaard
Socialdemokratiet drømmer sig til en europæisk socialdemokratisk fremtid med EU-skatter, en ny traktat med fælles EU-velfærdssystem og færre arbejdspladser i EU. Polemisk? Måske. Men det kan blive virkelighed, hvis S får magt som agt.
Annonce
Bolig
Overdådig luksus tæt på dronningen: Nu står den gamle murermestervilla helt skarp
Sådan siger Vivian Bank Egebirk, der sammen med sin mand Stefan Sørensen har totalrenoveret en gammel, klassisk patriciervilla, som grænser op til Mindeparken ved Marselisborg Slot. De holder af markant kunst, dyre dråber og rene designlinjer. Men det behøver ikke koste en formue. 
Se flere
Overdådig luksus tæt på dronningen: Nu står den gamle murermestervilla helt skarp
Sådan siger Vivian Bank Egebirk, der sammen med sin mand Stefan Sørensen har totalrenoveret en gammel, klassisk patriciervilla, som grænser op til Mindeparken ved Marselisborg Slot. De holder af markant kunst, dyre dråber og rene designlinjer. Men det behøver ikke koste en formue. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her