Forskere: Man har undervurderet den globale opvarmnings fulde effekt

Temperaturerne risikerer at stige endnu mere end hidtil antaget. Havet spiller en større rolle, end man havde troet.

Artiklens øverste billede
I 2010 placerede Greenpeace-aktivister modeller af verdenskendte bygningsværker i havet ud for Cancun i Mexico for at gøre opmærksom på klimaproblemerne. Ny forskning tegner et dystert billede af fremtiden. Foto: Eduardo Verdugo/AP

Drivhusgasserne gør langt mere ved Jordens klima, end forskere og klimamodeller hidtil har antaget.

Sådan lyder konklusionen fra forskere ved universitetet Harvard i USA, som i et nyt projekt har undersøgt, hvor stor en rolle verdenshavene spiller i den globale opvarmning.

Hvis forskerne har ret, ser det sort ud, for temperaturerne vil i så fald stige noget mere, end vi troede. Det skriver The Guardian.

»Håbet var, at klimafølsomheden var lavere, og at Jorden dermed ikke bliver opvarmet så meget. Der var en slags bølge af optimisme. Det er derfor bekymrende, at alle modeller viser, at der vil ske en forstærkning af opvarmningen i fremtiden,« siger Cristian Proistosescu fra Harvards fakultet for atmosfære, hav og klimadynamikker, som har ledet forskningen.

Spørgsmålet om, hvordan Jorden på længere sigt vil reagere på de menneskeudledte drivhusgasser, har længe været et spørgsmål, som har delt forskerne. I de senere år har nogle forskere forudset, at vores nuværende klimamodeller er for følsomme, og at den globale opvarmning og klimaforandringerne vil være blidere, end prognoserne viser.

Men den nyeste forskning taler altså imod den tese.

Den "forsinkede" effekt, som Cristian Proistosescu har undersøgt, kan give en temperaturstigning på helt op mod 6 grader. Klimaaftalen fra Paris lægger op til, at de kommende temperaturstigninger skal holdes »godt under 2 grader«.

Klimaprofessor Bill Collins fra universitetet Reading i Storbritannien, som ikke har været en del af holdet bag det nye studie, siger til the Guardian, at der i studiet bliver fremført beviser for, at optimismen om milde klimaforandringer alligevel ikke holder stik.

Mest af alt, fordi den "langsomme" opvarmning, der foregår over verdenshavene, kan være undervurderet.

»De er store og fulde af koldt vand, især ved større dybder, og det tager lang tid at varme dem op,« siger Bill Collins.

Forskerne bag den nye undersøgelse har brugt klimamodeller og data fra fortidens klima, som bl.a. kan aflæses i iskerner, til at undersøge, hvordan klimaet tidligere har opført sig i varmeperioder på kloden.

De fandt, at der i de perioder havde været en forsinket effekt, hvor havene fortsatte med langsomt at blive opvarmet i op til flere århundreder, efter at CO2-niveauet var øget i atmosfæren.

Det er denne forsinkede effekt, som nutidens temperaturmålinger endnu ikke har kunnet måle, til dels fordi vi ikke har brugt de nuværende målemetoder særlig længe, og derfor er effekten blevet overset. Det betyder, at mennesket kan være tvunget til at skære endnu mere ned på sin udledning af drivhusgasser for at undgå voldsomme temperaturstigninger.

Siden den industrielle revolution er koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren steget med godt 40 pct.

Studiet er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Science Advances.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen