Vaccination mod influenza giver falsk tryghed

Man må undre sig over dette vaccinationsvanvid hver vinter.

Artiklens øverste billede
Arkivillustration: Niels Bo Bojesen

Vinteren nærmer sig med raske fjed, og som man bemærker, er det igen tid til at blive vaccineret imod influenza og dens følgevirkninger …

Det betyder, at der “reklameres” med gratis influenzavaccination af os ældre og svagelige personer i alle landets medier. Forleden så vi således reklameindslag i vores lokale ugeavis, i Ældre Sagens tidsskrift og på tv.

Gratis er måske så meget sagt, for det er staten, der betaler … og på Sundhedsstyrelsens anbefaling. Kort sagt: Det er os alle, der betaler over skattebilletten. Og det drejer sig ikke om “småpenge”. Nej, det koster millioner af kr. hver vintersæson.

Og desværre til ingen nytte …

Man kan faktisk ikke vaccinere mod influenza. Dvs. man kan ganske rigtig vaccinere imod de seneste års kendte influenzavira – der er nemlig flere af slagsen.

Influenzavira er, som alle andre typer vira, levende organismer, der konstant muterer og ændrer sig år for år. Sådan at forstå, at denne vinters influenzaepidemier ikke med sikkerhed er forårsaget af de helt samme typer vira, som var på spil forrige vinter. Ergo virker “gamle” vacciner mod kendte typer vira ikke med sikkerhed imod denne vinters “nye” influenzavira. Så skal man i hvert tilfælde være så heldig, at den kommende vinters influenzaepidemi er forårsaget af helt selv samme vira, som vaccinen er lavet på baggrund af, hvilket er meget lidt sandsynligt.

De seneste års store influenzaepidemier er desværre gode eksempler på, at man kan ramme helt forkert med vaccinerne, og et stort antal vaccinerede personer rammes af alvorlig influenza og lungebetændelse alligevel.

En stor dansk undersøgelse af influenzavaccinens virkning, hvor man undersøgte 60.000 personers gavn af vaccinationen, viste, at mindre end hver fjerde person havde gavn af vaccinen. Det viste sig nemlig, at mere end tre fjerdedele af de vaccinerede fik influenza alligevel.

Sundhedsstyrelsen lover langt mere, end den kan holde. Netop, at man kan sikre ældre og svagelige mod influenza og medfølgende lungebetændelse ved at vaccinere dem med de kendte viravacciner fra tidligere epidemier. Det kan man ikke. Det er faktisk, at “omgå sandheden meget lemfældigt” og – hvis man skal være lidt grov – lyve os ældre lige op i ansigtet.

Og det er ikke, fordi lægerne absolut ønsker at vaccinere, for de ved godt, at det er lidt omsonst; men det er, fordi Sundhedsstyrelsen anbefaler, at de skal vaccinere befolkningen imod influenza.

Man må undre sig over dette vaccinationsvanvid hver vinter. Vaccinationen i sig selv er måske mere farlig for de personer, der modtager den, end chancen for at vaccinen skal hjælpe dem. Det er jo lidt paradoksalt, at de svagelige med nedsat immunrespons, som Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccineres, er de selv samme personer, der mest sandsynligt ikke tåler vaccinen med en svækket kendt virus og derfor kan blive alvorligt syge og dø af selve vaccinen.

Selv unge, raske personer vaccineres på stribe mod influenza i f.eks. hæren og Beredskabsstyrelsen. Unge raske personer. En god bekendt, der er speciallæge og læge i hæren, udfører disse vaccinationer rystende på hovedet og med skepsis; men han skal følge Sundhedsstyrelsens anbefaling. På spørgsmålet om, hvorvidt han selv vil vaccineres, må han tilstå, at det vil han ikke, for han ved godt, at det ikke virker.

Som sagt – vaccinationer mod influenza udføres hver vinter uden nogen form for evidens, kun med dokumenteret virkning imod sidste sæsoners vira og vores samfunds formue.

Men hvorfor mon? Det skulle vel ikke være pga. medicinalindustriens ønske om at “score den store gevinst”; alt imens samme industri finansierer forskning for vores sundhedssystem. Kan det måske tænkes, at det er et spørgsmål om flere kasketter på samme hoved? Evidens og sund fornuft er der i hvert fald ikke tale om. Her er der tale om at levere tryghed på et falsk grundlag.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.