Sommerhøjskole i Gellerup: »Vi tror på vigtigheden af en stærk tilknytning til lokalsamfundet«

Højskolen startede som en idé og et ønske om et lokalt mødested. Til sommer gennemføres Gellerup Højskoles første ugekursus nogensinde.

Artiklens øverste billede
Gellerup Højskole inviterer i 2022 nysgerrige unge mellem 18 og 30 år til det første ugekursus nogensinde på sommerhøjskolen. Foto: Gellerup Højskole

I starten af juli inviterer Gellerup Højskole for allerførste gang elever indenfor til et sommerskoleophold i hjertet af den aarhusianske bydel.

»Vi kalder det højskole 3.0 og udvikler i fællesskab en nytolkning af den klassiske grundtvigske folkehøjskole. Og nu er tiden kommet til at præsentere Gellerup Højskoles allerførste sommerkursus,« udtaler kursusansvarlige, Ole Kamp, i en pressemeddelelse.

På Gellerup Højskole tror vi på, at dannelse og bæredygtige fællesskaber opstår gennem medansvar og medforfatterskab. Vi udfordrer det, vi tror, vi allerede ved – sammen.

Ole Kamp, kursusleder

Med afsæt i music management, byrumsdesign og arkitektur samt journalistik vil eleverne have mulighed for at vælge mellem tre linjefag: “Musikmaskinen“, “Bylaboratoriet“ og “Medielandskabet“ til det ugelange højskoleophold.

Bag disse fag står tre erfarne højskolelærere – musikproducer Kasper Brinck, journalist Sofie Buch Hoyer og byplanlægger Niels Wilken S. Pedersen.

Midt i mangfoldigheden

De første højskoler i Danmark skabte det liv, der virkeliggjorde grundloven og demokratiet. På en højskole boede, levede og lærte man sammen, og sådan skabtes begrebet folkelighed, ifølge kursusansvarlig Ole Kamp.

»På Gellerup Højskole tager vi afsæt i denne folkelighed,« siger Ole Kamp.

Derfor er arbejdet med Gellerup Højskole båret af de tre overskrifter, ”Bæredygtighed”, ”Samhørighed” og ”Demokratisk handlekraft”.

Ikke bare den bæredygtighed, som man kender fra klimatanker og verdensmål. I Gellerup vil bæredygtigheden også omfatte national, etnisk, kulturel, religiøs og social bæredygtighed, udtaler Ole Kamp.

»Vi tror på vigtigheden og værdien af en stærk tilknytning til lokalsamfundet og det øvrige Aarhus. For at sætte præg på fremtiden skal vi både kunne handle sammen og hænge sammen. Vi skal møde hinanden i dialog, anerkendelse og gensidig respekt – det er en del af DNA’et. På Gellerup Højskole kommer vi til at leve og lære midt i en mangfoldig bydel.«

Lokalt forankret

Sommerhøjskolen er for eleven med en opdagelsesrejsende i maven. Eleven der drømmer om at blive skarp inden for en faglighed. Eleven der vil være med til at udvikle idéer og finde på løsninger sammen med andre. Eleven der tør sætte sig selv i spil og skabe noget nytænkt og anderledes.

I løbet af ugen møder eleverne linjefag, fælles måltider, foredrag, debat, poesi, fodbold, brætspil, musik og grillaftener. Det hele i tæt samarbejde med lokale foreninger og andre aktører.

»På Gellerup Højskole tror vi på, at dannelse og bæredygtige fællesskaber opstår gennem medansvar og medforfatterskab. Vi udfordrer det, vi tror, vi allerede ved – sammen« siger Ole Kamp.

Skal stå klar i 2025

Siden 2020 har Gellerup Forsamlingshus fungeret som centralt mødested i Gellerup. De første tanker om at skabe et folkeligt mødested i området er oprindeligt udsprunget i en samtale mellem Gellerup Kirke og Aarhus Kommune.

Herfra er initiativet vokset videre, til det der i 2020 blev stadfæstet i en ny forening, Foreningen Gellerup Højskole. Det er foreningens formål at skabe forudsætningerne for realisering af Gellerup Højskole – en dansk folkehøjskole med 120 pladser, som har sit virke inden for højskoleloven. Efter planen skal denne står klar i 2025.

Den nu tidligere skoleleder på Søndervangskolen, Rani Hørlyck, blev valgt som formand for foreningen på den stiftende generalforsamling i 2020.

I bestyrelsen sidder også bl.a. lektor og imam Naveed Baig, økonomiprofessor og tidl. overvismand Michael Svarer, forskningsdekan Anne Marie Pahuus samt folketingsmedlem Jens Joel (S).

Den første uge er der 30 kursistpladser. Der er tilmeldingsfrist ved midnat den 4. maj 2022.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.