Stor trafikplan udskudt sammen med letbanen

Fra juni 2019 sker der markante forandringer i busnettet på Djursland. Først i 2020 gennemføres stor trafikplan.

Artiklens øverste billede
Besparelserne på Djurslands busnet slår igennem til sommer 2019, men først i 2020 implementeres den store trafikplan, som indretter Djurslands trafik efter Grenaabanen. Foto: Stine Rasmussen

Elever på uddannelsesinstitutioner udenfor de større byer i især Norddjurs mister fleksibiliteten efter skoletid. Adgangen til hospitalet i Randers og sundhedshuset i Grenaa med kollektiv trafik bliver reduceret, ligesom det er tilfældet for den kollektive trafik mellem Grenaa og Ebeltoft.

Ovenstående bliver en realitet, når Region Midtjyllands besparelser på den kollektive trafik rulles ud fra sommeren 2019. Efter forhandlinger med regionen er det lykkedes samtlige kommuner at få udskudt omlægninger på de regionale busruter til sommeren 2019, og på Djursland er det lykkedes at få en midlertidig aftale i stand om den kollektive trafik, som betyder, at den længe ventede trafikplan først implementeres i sommeren 2020.

Jeg tror, vi skal tænke smartere. Vi har jo mange skolebusser. Kunne de køre 5 km mere og servicere nogle af uddannelsesinstitutionerne?

Ole Svit, direktør Viden Djurs

Trafikplanen skal tilpasse resten af den kollektive trafik i området til letbanen, men Grenaabanen kører først med halvtimesdrift til Grenaa i foråret 2020 og før da er grundlaget for trafikplanen ikke til stede. På møder tirsdag og onsdag besluttede politikerne i hhv. Syd- og Norddjurs at nikke ja til en løsning, som imødegår de mest uhensigtsmæssige konsekvenser af de regionale besparelser på den kollektive trafik.

Forvaltningen i Norddjurs kalder det en »acceptabel kollektiv trafikbetjening«.

»Nødlappeløsning«

I begyndelsen af december meldte Region Midtjylland ud, at regionens Udvalg for Regional Udvikling sammen med Midttrafik og kommunerne havde fundet et engangsbeløb på 15. mio. kr, så de vedtagne besparelser kan udskydes til sommeren 2019.

Med aftalen om, at også trafikplanen udskydes, ser det lidt lysere ud fra den stol, Jens Meilvang (LA) sidder på som formand i Nordjurs’ Miljø- og Teknikudvalg. Samlet set betyder det, at kommunen med et års midlertidig busbetjening får længere tid til at arbejde med planlægning og finansiering af nye køreplaner i 2020.

»Og den million vi har afsat i budgettet til at rette op på skaderne af de regionale besparelser strækker lidt længere,« siger han.

Men imponeret er han ikke.

»Det er en nødlappeløsning. Vi står først med en rigtig plan i 2020. Det er ikke optimalt,« siger han og forklarer, at de får god tid til at lave et godt arbejde med trafikplanen i samarbejde med Syddjurs Kommune, men de har ikke tid til at få den sendt i høring.

»Det er respektløst over for kommunerne. De siger, at vi bare kan finde pengene og kompensere, men de penge har vi ikke i Norddjurs.«

»Det startede jo i 2017, hvor det blev meldt ud, at nu skulle der spares på den kollektive trafik. Så blev besparelserne pillet af, med en undskyldning om, at man ikke kunne gøre det uden en ordentlig høring. Men nu gør man det så alligevel med så kort varsel, at vi ikke engang kan nå at lave en høring hos borgerne.«

Økonomien af en ny trafikplan fra 2020 kendes ikke i Norddjurs for nuværende, men behandles i forbindelse med budgettet for 2020.

Elever rammes

Jens Meilvang kalder den midlertidige køreplan fra sommeren 2019 til 2020 et godt arbejde, som især har haft fokus på at sikre, at elever kan komme til uddannelsesinstitutionerne. Men det bliver stadig mærkbart.

Til stor bekymring for blandt andre Ole Svit, direktør i Viden Djurs, paraplyorganisationen for en lang række uddannelser på Djursland, der frygter, at de på sigt mister elever, når det bliver så besværligt.

»Det bliver vanskeligt for de unge i især det vestlige Djursland at komme til vores uddannelsesinstitutioner i Grenaa, Rønde og Kalø,« siger han og påpeger, at det passer dårligt med den regionale udmelding om, at sikre en bred fordeling af uddannelsesinstitutioner i regionen.

Hvor Syddjurs Kommune kan påtage sig finansiering af en række ruter, så kommer Norddjurs’ stramme økonomi til at få konsekvenser for den kollektive trafik i kommunen, når der kun er afsat en million til det.

Og den store ændring 2020 tør direktør Ole Svit slet ikke tænke på, som han siger. Håbet er, at kommunens økonomi bedres.

»Jeg tror, vi skal tænke smartere. Vi har jo mange skolebusser. Kunne de køre 5 km mere og servicere nogle af uddannelsesinstitutionerne kunne vi måske vinde meget,« foreslår han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.