Republikanerne har sagsøgt Barack Obama

Konflikten mellem præsidenten og Republikanerne er kun blevet større efter Obama-tale.

Artiklens øverste billede
Den republikanske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, John Boehner, talte for første gang offentligt om Barack Obamas planer om en immigrationsreform fredag eftermiddag dansk tid. Kort tid efter meddelte han, at Republikanerne har sagsøgt Obama for at overtræde forfatningen i forbindelse med præsidentens højtbesungne sundhedsreform.

Los Angeles

Det har været længe under vejs, men nu har Republikanerne i Repræsentanternes Hus sagsøgt den amerikanske præsident Barack Obama. Det er dog ikke præsidentens dekret, der skal sikre ændringer i det amerikanske immigrationssystem, som Republikanerne vil have prøvet ved domstolene. Det er Obamas sundhedsreform, der står for skud.

"Præsidenten har gang på gang valgt at ignorere det amerikanske folks ønsker og omskrevet føderal lovgivning uden at tage Kongressen i ed. Det er ikke sådan, vores politiske system fungerer," siger den republikanske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, John Boehner i en pressemeddelelse fredag. 

Barack Obamas sundhedsreform har været et helt centralt stridspunkt i amerikansk politik, siden præsidenten underskrev loven i foråret 2010.

Republikanske politikere har siden forsøgt at gøre alt, hvad de kunne for at få bremset reformen. I flere end 40 tilfælde har Republikanerne fået vedtaget forslag i Repræsentanternes Hus, der enten skulle tilbagerulle dele af reformen eller trække penge væk fra de dele af statsadministrationen, der har haft med implementeringen af reformen at gøre.

Den sidste kampplads bliver nu i det amerikanske retssystem. Helt konkret har Republikanerne sagsøgt præsidenten for at gennemføre præsidentdekreter i dele af processen omkring Obamacare.

Ironisk nok er et af de dekreter, som Republikanerne sagsøger præsidenten for, lavet for at udskyde en del af reformen, som Republikanerne var mest utilfreds med. Det drejer sig om det såkaldte arbejdsgivermandat, hvor større arbejdsgivere blev lovmæssigt forpligtede til at tegne sundhedsforsikringer til deres medarbejdere eller betale en bøde.

Det krav er dog blevet udskudt, og det er sket gennem dekret, og det, mener Republikanerne, er at ændre på lovgivningen og dermed ulovligt.

"Hvis denne præsident kan slippe af sted med at lave sine egne love, så vil fremtidige præsidenter også have denne mulighed. Derfor har Repræsentanternes Hus en forpligtelse til at forsvare forfatningen, og det er lige præcis det, vi gør med dette skridt," siger John Boehner. 

Truslerne om retssager mod Barack Obama er dog blevet taget med ophøjet ro i Det Hvide Hus. Det samme gør Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

"Faktum er, at dette søgsmål er et skamløst forsøg på at opnå det, som Republikanerne ikke kunne gennem den politiske proces. Den lovgivende magt kan ikke bare sagsøge, fordi den er uenig i den måde som en lovgivning, der er vedtaget af en Kongres, der var sammensat på en anden måde, er blevet implementeret. Det er ret åbenlyst, som en førende jura-ekspert formulerede det, at dette søgsmål er en pinlig taber," siger Pelosi i en pressemeddelelse.

Det er da heller ikke fordi, at det har været specielt let for Republikanerne at finde advokater, der ville føre sagen for partiet ved domstolene. To advokatfirmaer i Washington har således de seneste måneder trukket sig fra sagen. I stedet har Republikanerne fået den kendte amerikanske juraprofessor Jonathan Turley, der er professor i forfatningsret, til at tage sagen.

Turley er kendt i den amerikanske offentlighed for at kommentere på retslige spørgsmål som ekspert på tv og for sin blog, hvor han jævnligt kommer med sine synspunkter.

Den republikanske udmelding kom umiddelbart efter, at John Boehner havde holdt sit første pressemøde, siden Barack Obama havde fremlagt sin immigrationsreform torsdag aften lokal tid.

Flere republikanske politikere har allerede sagt, at de også vil sagsøge præsidenten for sit dekret på immigrationsområdet, men det ville Boehner ikke love på sit pressemøde. Til gengæld gav han i utvetydige vendinger udtryk for, at Barack Obama med sit dekret havde optrappet sin konflikt med partiet. 

"Han skader hvervet som præsident i sig selv," sagde John Boehner og lovede, at Repræsentanternes Hus ville reagere på immigrationsreformen.

Hvordan ville han dog ikke sige. Der har dog allerede været republikanske stemmer, der har talt for at bruge næste års finanslov, som lige nu er ved at blive forhandlet, som et våben i kampen. Mandag 11. december løber statsadministrationen tør for penge og vil forårsage en nedlukning af offentlig virksomhed i USA sådan, som det skete i en periode i 2013.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.