Obamas prestigeprojekt vinder nyt terræn

Trods truende retssager kan regeringen glæde sig over opløftende tal om sygeforsikringer.

Artiklens øverste billede
Barack Obama fotograferet ved et arrangement på Walker Jones Education Campus i Washington.

Los Angeles

Loven er fortsat politisk kontroversiel, selvom den blev underskrevet i 2010.

Republikanerne har et halvt hundrede gange forgæves har forsøgt at få loven afskaffet i Kongressen, og den vil efter alt at dømme komme til at spille en vigtig rolle under den kommende valgkamp op til midtvejsvalget i november.

Meget tyder imidlertid på, The Affordable Care Act, i daglig tale Obamacare, er begyndt at virke efter hensigten sådan, som Obama-regeringen havde forestillet sig.

Markant ændring

Den seneste undersøgelse på området viser nemlig, at Obamacare vitterligt har udbredt sygeforsikringer til millioner af amerikanere, som ikke tidligere var dækket af en ordning.

Undersøgelsen, som netop er offentliggjort i New England Journal of Medicine (NEJM), anslår, at yderligere 10 millioner amerikanere nu har fået en sundheds- og sygeforsikring som følge af den nye lov.

Forskerne bag undersøgelsen anslår på baggrund af målinger og diverse statistiske beregninger, at andelen af uforsikrede er faldet med 5,2 procentpoint i andet kvartal i år svarende til 10,3 millioner voksne amerikanere.

”Vi har noteret os, at antallet af amerikanere uden en sundhedsforsikring er faldet markant siden tilmeldingsperioden blev etableret i oktober 2013,” konkluderer forskerne i rapporten.

Mange fortsat udenfor ordningen

For et par uger siden tegnede andre undersøgelser et lignende billede.

En undersøgelse fra hospitalsgiganten Kaiser indikerede, at 60 pct. af dem, som havde tegnet en privat sygeforsikring på en af de statsstyrede forsikringsbørser, ikke tidligere havde været omfattet af en forsikringsordning.

Antallet af uforsikrede amerikanere var tilsyneladende faldet fra 15,6 pct. til 13,4 pct. på et enkelt kvartal, og det er det laveste niveau siden Gallup/Healthways begyndte at registrere den procentdel siden 2008.

Der er dog fortsat lang vej ifølge den private og tværpolitiske Commonwealth Fund (CF), der er en stærk kritiker af sundhedsvæsenet i USA.

CF anslår, at i alt 12 millioner amerikanere inden året udgang ikke længere er uforsikret. Men dermed er der fortsat 42 millioner amerikanere udenfor ordningen.

"Vi er på vej mod målet"

Hovedprincippet i loven er, at forsikringsselskaber ikke kan diskriminere eller afvise kunder, eksempelvis på grund af kroniske lidelser. Ligeledes forbyder loven dem at lægge et årligt loft eller et "livstidsloft" på ydelser. Til gengæld pålægges alle amerikanere at have en sundhedsforsikring, enten gennem deres arbejdsgiver eller tegnet privat. Hvis de ikke tegner en forsikring straffes de med en mindre skattebøde.

Ligesom alle andre forsikringsordninger, så virker Obamacare kun, hvis et tilstrækkeligt stort antal amerikanere tilmelder sig og betaler til ordningen. Og der er især brug for mange af de unge, sunde og raske, der ikke belaster ordningen.

Den seneste rapports konklusioner omfavnes ikke overraskende af det amerikanske sundhedsministerium.

”Vi har forpligtet os til at give enhver amerikaner adgang til kvalitet og økonomisk overkommelige sundhedsydelser, og denne undersøgelse bekræfter, at The Affordable Care Act har bragt os på vej mod netop dette mål,” siger sundhedsminister Sylvia Mathews Burwell i en pressemeddelelse.

Hun afløste tidligere på året Kathleen Sebelius, som fik voldsom kritik for mange af de store it-problemer og tekniske vanskeligheder, der knyttede sig til Obamacare. I flere måneder var det nærmest umuligt at tilmelde sig ordningen.

Truende retssager

Sundhedsreformen, som også skal søge at bringe udgifterne til sundhed i det amerikanske samfund under kontrol, trues dog fortsat af fire retssager, som endnu ikke af afsluttet.

Sundhedsreformens krav om, at alle amerikanere skal have en forsikring blev i 2012 prøvet ved Højesteret og fundet i overensstemmelse med Forfatningen.

Men flere eksperter mener, at den såkaldte Halbig-sag for alvor kan gøre livet surt for Obamas prestigeprojekt.

Med stemmerne 2-1 gav dommerne i appeldomstolen under D.C. Circuit Court i Washington tirsdag medhold til en gruppe virksomhedsindehavere, som havde sagsøgt regeringen i en sag, der potentielt kan føre til en masseudvandring fra ordningen.

Obama-regeringen har imidlertid appelleret afgørelsen, og det hele tyder på, at sagen skal afgøres af de ni dommere i U.S. Supreme Court, den amerikanske føderale højesteret, som behandler ankesager og sager af principiel karakter og er sidste anke- og fortolkningsinstans vedrørende den amerikanske forfatning.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.