Annonce
USA

Hawaii-vulkan er gået i eksplosivt udbrud − beboere skal søge ly

Støv og aske bliver spyet næsten ti kilometer op i luften af den sydende Kilauea-vulkan. Beboere skal søge i ly.

Lava fra Kilauea-vulkanen sprøjter stadig op af sprækker i jorden på Hawaii. Torsdag morgen lokal tid sendte vulkanen en eksplosiv askesky flere kilometer i vejret. Foto: US Geological Survey, 16. maj

I to uger har Kilauea-vulkanen skubbet flydende lava, varm damp og giftige gasser op gennem sprækker og revner i jordskorpen.

Og nu er vulkanaktiviteten foreløbigt kulmineret i et voldsomt, eksplosivt udbrud, der kan ses på lang, lang afstand.

En gigantisk askesky er blevet sendt næsten ti kilometer op i luften over øgruppen i Stillehavet, oplyser de lokale beredskabsmyndigheder.

Vulkanolog: Hawaiiansk vulkan er som en åben vandhane

Eksplosionen skete tidligt morgen torsdag lokal tid, og den nedfaldne aske ventes at dække det meste af det omkringliggende område på Hawaiis største ø. Desuden vil vinden sprede asken endnu længere bort i nordlig retning.

Beboere opfordres til at blive indendøre for at undgå nedfald, og bilister bør så vidt muligt undgå kørsel, da sigtbarheden kan være dårlig, lyder advarslen fra myndighederne.

Det amerikanske geologiske institut har udsendt dette webcam-foto, som viser askeskyen fra Kilauea-vulkanen tæt på. Nedfald fra det eksplosive udbrud daler nu over øen. Foto: U.S. Geological Survey/HVO via AP

Den 1,2 kilometer høje Kilauea-vulkan har haft travlt de seneste dage efter flere jordskælv i løbet af maj.

De enorme kræfter, der er på spil, har fået jorden til at slå revner, og mindst 10.000 beboere blev tidligere på måneden bedt om at forlade deres hjem i forbindelse med en omfattende evakuering.

Allerede i sidste uge sank lavaen ved vulkanens top, og det fik forskere til at konkludere, at et kraftigt udbrud var på vej. Den forventede eksplosion ville kunne slynge aske og kampesten på størrelse med køleskabe op i luften, lød prognosen.

To nyopståede sprækkedannelser har desuden fået myndighederne til at advare om flere lavaudbrud og dannelse af giftige gasser fra vulkanen boblende indre.

De hidtil største vulkansprækker truer befolkningen på Hawaii

Vulkanen er en af de mest aktive vulkaner i verden, og beboerne omkring den er derfor ikke uvante med at lade sig evakuere.Senest var i 2011, hvor et enkelt hjem blev ødelagt og flere andre truet, inden lavastrømmen ændrede kurs. I 1990'erne blev omkring 200 hjem ødelagt af lava fra Kilauea.

»Vulkanen har været mere eller mindre i konstant udbrud siden 1983. Lavaen flyder ud af den konstant som en vandhane, der er åben,« har vulkanekspert Henning Andersen sagt.

Flere billeder fra de tidligere dages udbrud her:

Lavastrømme har opslugt flere veje og ført til store evakuering i området. Foto: U.S. Geological Survey

Flere huse er blevet ødelagt af den glohede lava. Foto: Uncredited

En brandmand fotograferer en sprække, hvor gas fra vulkanen pumpes op 4. maj. Foto: Frederic J. Brown

Rødlig aske steg til vejrs fra en af vulkanens "ventiler" den 3. maj. Foto: Kevan Kamibayashi / U.S. Geological Survey

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International

Eventyret vender tilbage

Efter et langt pitstop er Jyllands-Postens JP Explorer igen på landevejen med redaktionens ekspedition nummer 25.
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her