Annonce
USA

Cyberkrig: Rusland har angrebet millioner af brugere i Vesten, advarer Storbritannien og USA

Hackere er gået efter routere og andet hardware, som transporterer data.

Russiske hackere har angrebet millioner af routere og hardware, der transpoterer data, advarer USA og Storbritannien. Foto: Connie Zhou

SAN FRANCISCO – Det er velkendt, at statssponsorerede, russiske hackere har været meget aktive i Vesten de seneste år. Og det er muligt, at omfanget er større end hidtil antaget.

Russiske hackere er aktivt gået efter at tage kontrol over hardware, der bruges til at transportere data med henblik på at spionere og at stjæle informationer. Dette kan også bruges som springbræt til en ondsindet offensiv på et senere tidspunkt.

Advarslen kommer mandag i en sjælden fælles meddelelse fra Storbritannien og USA.

Sådan kan brugere se, om de er blevet angrebet
Storbritannien og USA fortæller i en fælles meddelelse, hvilke spor russiske hackere typisk efterlader, når de har kompromitteret hardware.

På en pressekonference sagde Jeanette Manfra, afdelingschef i USA’s ministerium for national sikkerhed, Homeland, at USA og dets allierede »er meget sikre på,« at Rusland står bag denne meget brede kampagne.

»Når du først har kontrol over en router, så ejer du trafikken,« advarede hun.

Hollandske spioner tog russiske hackere på fersk gerning i amerikansk valgindblanding

Målene har primært været regeringer eller organisationer i den private sektor samt leverandører af kritisk infrastruktur og de internetudbydere, som understøtter disse sektorer.

Ud over spionage og forberedelse til mulige angreb bruges kompromitteret hardware også til at underminere firewalls og andet udstyr, der er installeret med henlik på at spore uvelkomne  gæster på datamotorvejen.

Efterretninger fra to lande peger i retning af, at millioner af maskiner, der bruges til at sende data fra A til B allerede kan være ramt.

Anklageskrift giver detaljerede informationer om, hvordan russerne førte 'informationskrig' under amerikansk valg

»Der er millioner af maskiner der bliver angrebet globalt,« sagde Ciaran Martin, leder af Storbritanniens nationale cybersikkerhedscenter, NCSC.

Han beskrev den fælles advarsel som et allieret »modangreb mod statssponsoreret aggression i cyberspace« og sagde også, at af de teknikker, som Rusland bruger, basalt set udnytter »svagheder i netværkssystemerne.«

Det er kun en måned siden, at USA sagde, at kritisk infrastruktur i både USA og Europa også har været under angreb i mange måneder, herunder el-netværk, hospitaler, banker og flykontrolsystemer.

I den seneste uge er spændingerne mellem USA og Rusland vokset yderligere som følge af det USA-ledede luftangreb mod Syrien i weekenden.

Ifølge Rob Joyce, en cybersikkerheds-koordinator i Det Hvide Hus har mandagens angreb dog ingen sammenhæng med dette.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
USA
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her