Massakren i München var planlangt

Morderen havde studeret skoleskyderier og Anders Breivik. Han led af angst og spillede voldelige computerspil

Artiklens øverste billede
Ni blev dræbt og 27 såret, da en mand på 18 år begik et skudattentat i et indkøbscenter i den sydtyske by München, som politiet erklærede i undtagelsestilstand under jagten på gerningsmanden. Foto: Andreas Gebert/AP

BERLIN — Skuddramaet i München fredag aften var planlagt for et år siden.

Nogenlunde lige så længe havde den 18-årige tysk-iraner, som dræbte ni mennesker, før han tog sit eget liv, beskæftiget sig med temaet masse- og skoleskyderier.

Det kom frem under politiets pressekonference i München søndag, skriver den tyske avis Spiegel.

Politiet fortalte også, at der på den unge mands computer blev fundet et manifest, hvor han omtalte sine dødbringende planer. Til gengæld var her – som det først blev antaget – ikke en udgave af manifestet fra den højreekstremistiske, norske massemorder, Anders Breivik.

Breivik-inspireret

Alligevel står det klart, skriver Spiegel, at manden var stærkt inspireret af nordmanden. Ikke mindst fordi dramaet i München fandt sted på fem-års dagen for massakren i Norge.

Desuden var den tysk-iranske mand tydeligvis fascineret af et skoleskyderi i 2009 i byen Winnenden, der ligger i delstaten Baden-Württemberg. Her dræbte en dreng på 17 år 15 mennesker.

Faktisk skulle fredagens gerningsmand endda være taget til Winnenden i løbet af det seneste år for at se sig om på de forskellige gerningssteder. Det fremgik af den tysk-iranske mands digitalkamera, hvor der blev fundet billeder af turen.

Også en bog om skoleskyderier blev fundet på værelset.

Pistol fra Slovakiet

Et af de spørgsmål, som hurtigt trængte sig på oven på tragedien, var spørgsmålet om pistolen. Det står nu klart, skrev avisen Süddeutsche Zeitung, at det drejede sig om et såkaldt teatervåben – dvs. et ægte våben, som er gjort uskadeligt, så det kan bruges til et teaterstykke.

Fredagens udgave, en Glock 17, stammer fra Slovakiet, og var altså gjort dødelig igen. I alt blev den affyret 57 gange. Gerningsmanden havde yderligere 300 patroner på sig, da politiet fandt hans lig.

Ifølge efterforskningen fik gerningsmanden fat på den via det såkaldte ”darknet”, der er en art hemmelig del af internettet, som er langt sværere at overvåge end det traditionelle internet. Alle, der bruger ”darknet”, er anonyme, og derfor foregår her mange ulovlige ting, såsom salg af våben.

Ud over fascinationen af skoleskyderier var gerningsmanden også en dreven bruger af skydespil til computeren.

Ifølge Spiegel kaldte manden sig for ”Hass”, altså had, på internettet. Andre navne, som den 18-årige brugte, skrev tabloid-avisen Bild, var ”psycho”, ”Indtil jeg ikke længere kan se nogen mening” og ”Vi spiller dette spil til døden”. Han skulle også have truet med at komme og skyde nogle af dem, som han spillede skydespil med på nettet.

Falsk Facebook-profil

På pressekonferencen blev det også bekræftet, at tysk-iraneren rent faktisk havde brugt Facebook til at lokke sine ofre hen på McDonald’s. Dog var der ikke som først antaget tale om en hacket konto, men en falsk profil, som blev oprettet i maj.

For at sløre sin identitet satte manden et fotografi af en pige med tyrkiske rødder ind som profilbillede.

Det ser ikke ud til, at planen har fungeret, for der skulle ikke være nogen sammenhæng mellem de unge, som kommenterede på invitationen på Facebook, og de, der blev dræbt.

Derfor mener politiet ikke, at manden decideret udvalgte sine ofre.

Spiegel fortæller også, at den 18-årige mand i længere tid havde været i lægelig behandling for angstforstyrrelser og depression. Fra juli til september 2015 var han indlagt på et sygehus i München.

Politiet fandt desuden psykofarmaka i familiens lejlighed, men det er uklart, om han rent faktisk tog medicinen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.