Annonce
Asien

Årtiers største krænkelser i Kina: Dna-indsamling, forfølgelse og genopdragelseslejre skal udrydde islam

En ny rapport afslører, at muslimer i den kinesiske region Xinjiang bliver forfulgt og tvunget i genopdragelseslejre. Det indebærer tortur, misbrug og indoktrinering, der samlet set udgør de største krænkelser mod menneskerettigheder i Kina i årtier.

Den nordvestlige region Xinjiang region i Kina er underlagt en systemisk kampagne mod Islam, ifølge en tidligere FN-rapport og en ny rapport fra Human Rights Watch. Foto: Ng Han Guan/ AP Photo.

Træningslejre, tortur og tilbageholdelse af muslimer skulle lige nu udfolde sig i al hemmelighed i Kina. Ekstrem overvågning og ligefrem indsamling af DNA bliver brugt til at tilbageholde muslimer og sende dem i genopdragelseslejre.

En ny rapport fra organisationen Human Rights Watch, HRW, afslører, at Kina systematisk vil udrydde islam og krænker muslimers menneskerettigheder. Den kinesiske kampagne består af massetilbageholdelser og genopdragelseslejre til at forme identitet og udslette den muslimske tro.

Efter det økonomiske boom og modernisering af landet var håbet ellers, at Kina var ovre arven efter Kulturrevolutionens forfølgelser og ødelæggelser. Det tyder ikke på, at det fører til større respekt for menneskerettighederne.

Det de vil er at tvinge os til at assimilere, til at identificere os med landet i sådan en grad, at ideen om Uhyghur i fremtiden kun vil være af navn, men uden dets mening.
Tohti, som forlod Xinjiang in 2017. Udtalelse i HWR rapport i marts 2018.

Kinas menneskerettighedsdirektør i HRW, Sophie Richardson, udtaler, at den kinesiske regering har »krænket menneskerettighederne i Xinjiang i en skala, som ikke er set i landet i årtier«.

Det er Uyghur-muslimer, der bliver forfulgt af den kinesiske stat i stort omfang i den selvstyrende vestkinesiske region Xinjiang, der er præget af stor muslimsk indflydelse. Det er udtryk for, at Kina generelt bruger mere massive overvågningssystemer og udvikler sig til et kontrolsamfund, ifølge Jørgen Delman, professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på København Universitet med speciale i Kina.

»I Xinjiang er det ifølge officielle forklaringer en forebyggende indsats, som dog har karakter af forfølgelse af en specifik befolkningsgruppe. Kinas regering ønsker at forhindre, at uighurerne går i en mere fundamentalistisk religiøs retning. Staten frygter radikalisering, fordi det skaber grobund for rekruttering til bevægelser, der kæmper for selvstændighed,« forklarer han.

HRW har interviewet 58 tidligere beboere i Xinjiang og har dokumenteret deres vidneudsagn i nedenstående video.

Ifølge rapporten fra HRW bliver overvågningen brugt til at tilbageholde muslimer uden dokumentation for kriminalitet. Det er fredelig udfoldelse af identitet og religion, som er årsag til at tilbageholde dem i frygt for radikalisering eller oprør.

I lejrene skal de tilbageholdte ændre deres politiske tankegange til entydigt at være positive over for den kinesiske statsmagt og dens version af islam.

Tale fra Xinjiangs afdeling af den Kinesiske Kommunistiske Ungdoms Division

Træningen har kun et formål: At lære love og regulationer til fuldstændig at udrydde tanker om religiøs ekstremisme og voldelig terrorisme, og kurere ideologiske sygdomme. Hvis uddannelsen ikke går godt, vil vi fortsætte med at give gratis uddannelse, indtil de studerende opnår tilfredsstillende resultater og dimitterer problemfrit.

Afholdt Marts 2017.
Kilde: Human Rigths Watch Rapport "Udryddelse af ideologisk virusser".

Tidligere tilbageholdte angiver, at de blev slået, misbrugt og tvunget til at synge patriotiske sange med titler som ”Uden KKP [Kinas Kommunistiske Parti], er der ikke noget Kina” og ”Socialisme er godt”.

Kinesiske talspersoner har benægtet misbrugen og karakteriserer de nævnte lejre som »sproglig uddannelse og jobtræningscentre for kriminelle involveret i mindre forseelser,« ifølge rapporten.

Det kinesiske Udenrigsministeriums talsperson Geng Shuang nægter helt at kommentere på de specifikke anklager fra HRW’s rapport. Tværtimod anklager han HRW for at være forudindtaget mod Kina, ifølge CNN.

Statens sikkerhedsapparat bliver mere og mere selvkørende og legitimerer sig selv med hårdere og hårdere midler.
Jørgen Delman.

Jørgen Delman vurderer, at rapportens informationer med stor sandsynlighed er i overensstemmelse med virkeligheden: »Hvis man lægger eksisterende informationer og rapporter ovenpå hinanden, er det på den baggrund valide oplysninger,« siger han.

Overvågningen i Kina når nye højder: Træder du ved siden af, kan du blive nægtet udrejse

I Kina er kontrol og overvågning en del af et opstået socialt pointsystem, der ligefrem kan afgøre personers værdi og muligheder. Jørgen Delman forklarer, at staten med overvågningen kan vurdere den enkeltes intentioner og person. Det er dermed et big brother regime, der overvåger borgernes adfærd og uddeler belønninger og straf. Det gælder overvågning i alt fra det lokale supermarked til hvem man ser, og hvad man laver.

Det er minoriteter, som bliver prøvekaniner på, hvor langt den kinesiske stat kan bevæge sig, forklarer Jørgen Delman. Rapporten viser, at man er nået meget langt. Der er obligatorisk kontrol og indlevering af fingeraftryk, ansigtsgenkendelse, blodprøver og iris-scanninger. Politiet har også ret til at scanne telefoner.

»Overvågningen og kontrollen spreder sig ud over hele Kina. På den måde er Kina på forkant med moderne overvågning og individuel identifikation af alle. Det skaber kontrol med primært politisk aktivitet og radikalisering. Den systematiske kampagne sigter på at forebygge oprør og terror ved at overvåge helt ned til brugen af religiøse symboler i dagligdagen som f.eks. hovedbeklædning eller skægvækst,« udtaler han.

FN-rapport om Kina

FN's rapport konstaterer bekymring for »utallige meldinger om tilbageholdelse af et stort antal etniske Uyghurs og andre muslimske minoriteter uden mulighed for kommunikation, som foregår ofte over lange perioder uden at blive anklaget eller undersøgt under påskud af terrorisme og religiøs ekstremisme.«

FN estimerer, at det drejer sig om et sted mellem 10.000 personer og op til en million personer, som bliver tilbageholdt og sendt i lejre.

Kilde: FN Rapport om Kina, Committee on the Elimination of Racial Discrimination 30. august 2018.

Fakta: Kinas magtfulde kommunistiske ledere


HRW rapport understøtter en FN-rapport, der tidligere på året anklagede Kina for at krænke menneskerettighederne. Siden 2014 skulle de kinesiske myndigheder have styrket deres indsat for at tilbageholde Uyghurer og andre muslimske etniske minoriteter.

HRW sammenligner den nuværende situation med Kulturrevolutionen. Den årti lange konflikt rystede Kina i 60’erne og 70’erne med ekstrem overvågning, tilbageholdelser, misbrug og genopdragelseslejre baseret på anklager om modstridende politisk ideologi og ulovlig religiøsitet.

Jørgen Delman vurderer ikke, at den nuværende situation kommer til at ændre sig foreløbigt.

»Der er ingen oplagt grund til at være positiv på menneskerettighedernes vegne ud fra de seneste rapporter eller informationer. Tværtimod. Generelt er det her et billede på, at det religiøse liv er under pres i Kina lige nu. Den generelle tendens ser ud til en strammere politik, mere overvåning og begrænsning af menneskerettigheder og fri presse,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her