International

Her er manden, som fik folk til at frygte MFR-vaccinen

Andrew Wakefield var 41 år, da han offentliggjorde et studie, som ifølge mange har gjort børn syge.

I 1998 offentliggjorde den britiske læge Andrew Wakefield et studie i det videnskabelige lægetidsskrift The Lancet, hvor han påviste han en forbindelse mellem MFR-vaccinen og autisme. I 2010 trak The Lancet artiklen tilbage, og i 2011 konkluderede redaktørerne af det britiske lægetidsskrift The British Medical Journal, at Wakefield bevidst forfalskede sine data. Arkivfoto: Steve Parsons/AP

Den 1. januar 1987 skete der noget i Danmark. Fra da kunne man skåne sine børn for mæslinger, fåresyge og røde hunde, for med indførelsen af den såkaldte paraplyvaccine, var det første gang muligt at få en vaccine, som beskyttede mod alle tre sygdomme: MFR-vaccinen.

Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme, og før 1987 blev landet hærget af epidemier hvert andet eller tredje år, hvor et sted mellem 20.000 og 60.000 blev smittet.

I 1997 blev blot 61 smittet med sygdommen, og mellem i 2003 og 2004 var der ikke et eneste tilfælde af smitte. Men så skete begyndte der at ske noget, noget, som man også har konstateret i en lang række andre vestlige lande. Mæslingerne begyndte at vende tilbage. I 2006 var der 27 tilfælde, og 2011 nåede det helt op på 84 smittede.

Mæslinger

Der går typisk mellem 8 og 11 dage, fra man smittes med mæslingevirus, til de første symptomer viser sig.

De tidlige symptomer minder om en svær forkølelse med snot, hoste, lysskyhed og høj feber.

Efter tre-fire dage ses en bedring, men den er kun midlertidig.

Efter få dages bedring kommer der typisk en forværring med feber og det klassiske mæslingeudslæt.

Udslættet er i begyndelsen småplettet og lyserødt, men flyder efterhånden sammen til større pletter og skifter gradvist til en mørkere farve.

Det typiske mæslingeudslæt begynder bag ørerne og spreder sig i løbet af et par dage ned over hals og krop for til sidst at vise sig på arme og ben.

Fasen med udslæt varer som regel tre-fem dage.

Sygdommen er ekstremt smitsom.

Mæslinger kan i sjældne tilfælde udvikle sig til alvorlig sygdom med betændelse af hjernehinderne og være livstruende.

Kilde: Statens Serum Institut

Her kommer man ikke i børnehave, før man har fået sine vacciner

Mange mener, at man skal tilbage til 1998 for at finde årsagen. Pilen peger på én mand. Briten Andrew Wakefield. Han var 41 år og læge, da han på et pressemøde på Royal Free Hospital School of Medicine præsenterede det studie, som han sammen med 12 andre forskere ville publicere i det lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet få dage senere.

Her havde man angiveligt påvist en sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme, og på pressemødet anbefalede Wakefield, at man benyttede sig af de enkelte vacciner mod sygdommene i stedet for paraplyvaccinen. 

Studiet var baseret på blot 12 anonyme børn, som var blevet indlagt på en børneafdeling på Royal Free hospital i London fra juli 1996 til februar 1997 med neurologiske problemer.

Han kaldte børnevacciner »holocaust«: Trump bad mig om at lede vaccinekommission

Men konklusionen vakte stor opsigt, ikke mindst fordi antallet af autismetilfælde var steget voldsomt i 1990'erne, og det blev begyndelsen på en antivaccinationsbølge, som myndighederne i adskillige vestlige lande fortsat kæmper med.

Mange medier rapporterede om den påståede sammenhæng, og Wakefield optrådte i adskillige tv-programmer og på konferencer, bl.a. i USA. Og selv om både sundhedsmyndigheder og læger afviste, at der skulle være en forbindelse mellem vaccinen og autisme, forsvandt frygten tilsyneladende ikke.

Et dansk studie fra 2002 så på over en halv mio. vaccinerede børn og konstaterede, at der ikke var flere af dem, som havde fået autisme, og flere andre undersøgelser er nået til samme konklusion.

Læger: Dårlig idé at straffe børn for manglende vaccine

»Hvis den (MFR-vaccinen) forårsagede autisme, ville vi se en større risiko umiddelbart efter, at den blev introduceret,« sagde hovedforfatter på det danske studie Kreesten Meldgaard Madsen.

Og selv om Wakefields studie ikke foretager en entydig slutning mellem vaccinen og autisme, har briten ved flere lejligheder understreget, at der ifølge ham er en risiko forbundet med MFR-vaccinen.

I Storbritannien gik journalist Brian Deer i gang med at grave i sagen og afslørede, at Wakefield var blevet betalt af et firma, som ønskede at lægge sag an mod producenterne af vaccinen. Samtidig viste det sig, at forskeren havde ansøgt om patent på en mæslingevaccine allerede i 1997. Desuden var de 12 angiveligt tilfældigt udvalgte børn knap så tilfældige. Ét af dem var f.eks. blevet fløjet ind fra USA.

Pædagoger vil ikke være vuggestuens vaccinationspoliti

I 2004 måtte The Lancet så bringe en delvis tilbagetrækning af studiet, da 10 af forfatterne understregede, at de ikke kunne stå inde for tolkningen af studiets resultater. 

Tre år forinden var Wakefield blevet fyret fra sit job Royal Free Hospital School of Medicine, angiveligt fordi han nægtede at gentage studiet med flere børn, og han var rejst til USA, hvor han fortsatte sit arbejde på autismeklinikken Thoughtful House, som han selv var med til at etablere.

Mæslinger er en ekstremt smitsom sygdom, og ofte bliver smitten givet videre i lægernes venteværelse. Her er det hos en børnelæge i Arizona, som havde et udbrud af sygdommen i juli 2016. Arkivfoto: Tom Stathis/AP

I 2006 oplevede Storbritannien et mæslingeudbrud, og for første gang i 14 år, døde en person af sygdommen. Samtidig kom Brian Deer med flere afsløringer om Wakefields tilsyneladende uvidenskabelige forskning, og i januar 2010 fandt det britiske lægeråd, General Medical Council, at Wakefield havde handlet »uærligt«, »uetisk« og »ufølsomt« i sin forskning.

Fem dage senere trak The Lancet den videnskabelige artikel helt tilbage og kalder den »aldeles falsk.«

17 børn er døde af mæslinger i Rumænien, og sygdommen spreder sig

I maj samme år afgjorde lægerådet, at Wakefield havde gjort sig skyldig i grov forsømmelse og hans lægeautorisation blev inddraget. I 2011 konkluderede redaktørerne af det britiske lægetidsskrift The British Medical Journal, at Wakefield bevidst forfalskede sine data.

Ikke desto mindre lever Wakefield og hans teori i bedste velgående i bl.a. USA, hvor han er blevet bannerfører for den såkaldte anti vax-bevægelse i USA, som er dybt vaccineskeptisk og mener, at vaccinerne både kan give autisme og en lang række andre allergiske reaktioner.

Den i dag 60-årige brite er således manden bag filmen "Vaxxed - from cover-up to catastrophe", som påstår, at de amerikanske myndigheder skjulte og destruerede beviser på en sammenhæng mellem autisme og MFR-vaccinen.

I mens opfordrer verdenssundhedsorganisationen, WHO, sundhedsmyndighederne i Europa til at gøre endnu mere for at informere om vaccinen mod mæslinger. Det sker på baggrund af en markant stigning af antallet af mæslinge-tilfælde i Europa.

I Rumænien, som er hårdest ramt, er 17 børn døde af sygdommen.

I Danmark er én person blevet smittet med sygdommen i år.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her