Borgmestre: Flere flygtninge fører til besparelser på velfærd

Mindst 18 kommuner vil i år eller næste år spare på servicen til andre borgere som følge af udgifter til flygtninge.

Artiklens øverste billede
KL har iværksat en undersøgelse blandt kommunerne for at få mere håndfast dokumentation af forholdet mellem indtægter og udgifter på flygtningeområdet: »Det gør vi netop, fordi vi har hørt, at der er en del kommuner, der er nødt til at tage fra andre områder for at give til dette område, og det var ikke meningen,« siger Martin Damm, der fredag forhandler med regeringen om de nye refusionsregler, der fra den 1. januar 2016 ifølge KL vil gøre regnestykket omkring flygtninge endnu dårligere.

Det stigende antal flygtninge presser kommunerne så hårdt på økonomien, at det flere steder vil resultere i besparelser på den kommunale service til f.eks. ældre og børn.

Sådan lyder meldingen fra en række af landets borgmestre i en rundspørge, som Jyllands-Posten har foretaget blandt de 92 af landets kommuner, der modtager flygtninge.

I alt 52 har svaret, og af dem angiver to ud af tre – 34 borgmestre – at tilskuddet fra staten er utilstrækkeligt til at dække udgifterne. Det betyder ifølge 18 af borgmestrene videre, at der i år eller inden for det kommende år må skæres på kommunens service på andre områder.

I Allerød Kommune nord for København regner borgmester Jørgen Johansen (K) med et årligt minus på 20-25 mio. kr. på flygtninge. Det svarer til ca. 1,6 pct. af kommunens budget, påpeger han.

»Det betyder, at vi skal spare rigtigt mange andre steder,« siger Jørgen Johansen, der netop har indgået et budgetforlig for 2016, som bl.a. indeholder en skolelukning og besparelser på ældreområdet.

I kommuneforeningen KL genkender formand Martin Damm (V) billedet, og KL har iværksat en undersøgelse blandt kommunerne for at få mere håndfast dokumentation af forholdet mellem indtægter og udgifter på flygtningeområdet.

»Det gør vi netop, fordi vi har hørt, at der er en del kommuner, der er nødt til at tage fra andre områder for at give til dette område, og det var ikke meningen,« siger Martin Damm, der fredag forhandler med regeringen om de nye refusionsregler, der fra den 1. januar 2016 ifølge KL vil gøre regnestykket omkring flygtninge endnu dårligere.

Enhedslistens kommunalordfører, Rune Lund, foreslår, at kommunerne skal have tilført mindst 1 mia. kr. mere bl.a. fordi det kan vække vrede mod flygtningene, »hvis der skal skæres ned på velfærden, fordi de kommer«.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) ønsker ikke at kommentere sagen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.