SF's store rorgænger er død

Gert Petersen, tidligere formand for SF, døde natten til torsdag 81 år gammel. Han var formand for SF fra 1974 til 1991.

Artiklens øverste billede

Både lunger og nyrer skrantede, men hovedet var klart til det sidste, lyder det fra folk, der besøgte Gert Petersen få dage før hans død nytårsnat.

Symptomatisk for SF's tidligere formand fulgte han også med i politik til det sidste - ikke mindst udenrigspolitik - og spurgte bl.a. til Israels bombardementer af Gaza.

Manden med gedebukkeskægget, selerne, topmaven og det tilbagestrøgne hår har haft stor betydning ikke kun for SF, men for hele den danske venstrefløj.

I sit lange politiske liv har Gert Petersen konstant blandet sig i debatter på både højre og venstre side af partiet.

Som formand for SF fra 1974 til 1991 blev han kaldt ”den store rorgænger” inspireret af kinesernes tilbedelse af formand Mao, og det var i høj grad ham, der trods et væld af interne politiske uenigheder og slagsmål i partiet fik defineret folkesocialismen og etableret SF som et vigtigt parti i dansk politik, hvor man på den ene side skulle afgrænse sig til socialdemokraterne og på den anden side til DKP og den øvrige venstrefløj.

Selv om han kunne virke konfrontatorisk og var både skarp og temperamentsfuld i de politiske debatter, var han internt i SF kendt for sin evne til at forhandle og også selv lade sig overbevise af gode argumenter.

Politisk fejltrin
Han blev født i Nykøbing Falster som søn af en fabriksarbejderske, men voksede op hos bedsteforældrene. Allerede som helt ung var Gert Petersen politisk interesseret og begik som 13-årig et politisk fejltrin, der senere voldte ham en del besvær: han meldte sig ind i en nazistisk ungdomsorganisation, og problemerne blev ikke mindre af, at han i første gang benægtede det, da den kontroversielle forfatter Erik Haaest afslørede medlemskabet i 1977.

Senere erkendte han dog den fejlagtige kurs, der allerede blev rettet op under krigen, da han i stedet gik ind i modstandsbevægelsen, blev arresteret af tyskerne og endte i Frøslev-lejren.

Efter studentereksamen i 1945 fra Nykøbing F.'s katedralskole ville Gert Petersen studere historie, men meldte sig samtidig ind i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, og de politiske aktiviteter fortrængte hurtigt historiestudierne.

I 1953 blev han medredaktør af det venstreorienterede tidsskrift, Dialog, og han sluttede sig hurtigt til den strømning, der med stigende skepsis iagttog kommunismens udvikling under ledelse af Sovjetunionen.

Da Aksel Larsen i 1958 endeligt brød med DKP og Sovjetunionens fortolkning af socialisme og stiftede Socialistisk Folkeparti, fulgte Gert Petersen med.

32 år i Folketinget
Han kom i partiets hovedbestyrelse i 1961 og redigerede bl.a. SF-bladet 1962-1967. I 1966 blev han valgt ind i Folketinget, hvor han fortsatte de næste 32 år.

Da venstresocialisterne i 1967 brød med SF og oprettede deres eget parti, blev han i partiet og blev i 1974 valgt til formand.

Gert Petersen udviklede sig til en af Folketingets bedste talere, som var en mester i at blande social indignation og sarkasme i sine indlæg. Hans styrke var de overordnede politiske temaer og udenrigspolitikken, mens det mere detaljerede parlamentariske arbejde blev overladt til andre.

Hans altid afslappede forhold til tøj- og hårmode blev anledningen til et af de mere humoristiske SF-initiativer, da en kreds af partifæller dannede ”Foreningen til Gert Petersens forskønnelse”.

Foreningen kom dog ikke rigtig igennem med sit formål - SF-rorgængeren laver man ikke sådan om på.

Da han i 1991 trak sig tilbage som partiformand og senere i 1998 forlod Folketinget, var det ikke for at lægge det politiske arbejde bag sig.

Tværtimod udfoldede han sig som skrivende politiker med en række bøger og var samtidig en flittig deltager i samfundsdebatten.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.