Tvivl om effekten af tandrensning

Har De været ved tandlægen for nylig? Mange bryder sig ikke om det, men alligevel tropper de fleste danskere op hvert halve år for at få renset tænder i den tro, at tandrensningen forebygger tandkødsbetændelse og paradentose.

Men ingen forskning dokumenterer overbevisende, at tandrensning og andre behandlinger mod paradentose og tandkødsbetændelse har den tiltænkte forebyggende effekt, konkluderer Center for Medicinsk Teknologi Vurdering i Sundhedsstyrelsen på baggrund af en svensk rapport og en rapport tidligere på året fra det anerkendte Cochrane-institut.

En af landets førende paradentoseforskere, professor Palle Holmstrup fra Tandlægehøjskolen i København, er oprørt over styrelsens konklusion og kalder det en skandale, hvis det får folk til at holde op med at gå til tandlægen.

Centret konstaterer, at danskerne hvert år bruger 342 mio. kr. på forebyggelse og behandling af paradentose og dertil godt 800 mio. kr. på tandrensning, i alt ca. 1,2 mia. kr., hvoraf det offentlige betaler 40 pct. i tilskud. Uden at vide om det hjælper.

»Det er centrets klare anbefaling og forventning, at det faglige miljø gennem veltilrettelagte studier af faglig høj kvalitet får undersøgt, om pengene er givet rigtigt ud, og om den forebyggende behandling har effekt,« siger Niels Würgler Hansen, specialkonsulent i Center for MTV.

I sin kommentar til den svenske undersøgelse skriver Sundhedsstyrelsen bl.a., at undersøgelsen efterlader ...»indtrykket af et temmelig begrænset videnskabeligt grundlag for næsten alle de forebyggende, diagnostiske og behandlingsmæssige tiltag, som anvendes i almindelig tandlægepraksis i forbindelse med tandkødsbetændelse og paradentose...«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen