Fødevarestyrelsen advarer mod et gammelt husråd: Små børn bør undgå urtete

Fødevarestyrelsen har advaret om det før og gentager nu budskabet med store bogstaver.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Thomas Sjørup.

Et gammelt husråd lyder, at lidt kamillete i sutteflasken kan gøre underværker hos små børn, der er forkølede eller har ondt i maven.

Men de sundhedsskadelige risici overtrumfer det husråd. Sådan lyder det fra Fødevarestyrelsen, der i et nyligt opslag på Facebook med versaler fraråder, at børn under tre år drikker kamillete og te generelt. Det samme råd gælder i øvrigt også for kaffe.

»BØRN UNDER TRE ÅR BØR IKKE DRIKKE TE OG URTETE,« skriver styrelsen:

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Fødevarestyrelsen har tidligere givet samme advarsel. Årsagen er, at kamillete kan indeholde for højt indhold af levertoksiske pyrrolizidin-alkaloider (PA), der i mange år har stået på Fødevarestyrelsens såkaldte drogeliste som farlige at indtage af mennesker, særligt for børn, da de kan give leverskader.

Det naturlige plantegiftstof kommer fra ukrudtet i de marker, hvor kamilleteen høstes. Fødevarestyrelsen henviser til en undersøgelse fra de tyske myndigheder, der viser, at det særligt er rooibos-te, sort te og grøn te, som kan være forurenet med PA, og som forbrugere dermed hovedsageligt får plantegiften fra.

Opslaget på Facebook har affødt flere hundrede kommentarer og heftig debat og aktivitet fra brugere, der med et glimt i øjet er lykkelige over, at de overlevede deres egen barndom.

Andre typer te kan også indeholde koffein, som børn ikke har godt af – og så kan te ifølge Fødevarestyrelsen hæmme små børns optag af jern.

Styrelsen fraråder også voksne at drikke te brygget fra en række øvrige planter, der indeholder PA i større mængder. Fødevarestyrelsen har på sin hjemmeside samlet et overblik over fødevarer, der indeholder uønsket kemi for små børn.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.