Annonce
Indland

Kun for mænd: Flere jobopslag er skjult for kvinder på Facebook

Eksperter vurderer, at fremgangsmåden kan være i strid med Ligebehandlingsloven.

Arkivfoto: Eraldo Peres/AP

Flere virksomheder vælger at vise bestemte jobannoncer kun til mænd via Facebook. Det viser en kortlægning foretaget af Orientering på P1.

Et eksempel er firmaet Rockcrew, som leverer mandskab til sceneteknik. I september havde de en jobannonce på Facebook med overskriften “Wanted - Bliv stagehand hos Rockcrew.” Annoncen blev kun vist til mænd.

Det samme var også tilfældet med en jobannonce fra bilforhandleren Ejner Hessel, som på Facebook har søgt efter en mekaniker.

Og i et tredje eksempel stod der "Se alle ledige PHP-jobs på IT-jobbank" i en annonce på Facebook, , der ikke kunne ses af kvindelige Facebook-brugere.

Dansk Kvindesamfund mener, at virksomhederne bør stoppe med denne form for adfærd.

»Det er ikke kun moralsk forkasteligt, at virksomheder kan kønsdiskriminere med jobannoncer. Det er også potentielt ulovligt og uetisk, siger Ulla Müller, der er næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund, til Orientering på P1.

Eksperter vurderer, at fremgangsmåden kan være i strid med Ligebehandlingsloven, og i USA er ni virksomheder blevet sagsøgt for forskelsbehandling på grund af lignende jobannoncer på Facebook.

Hos virksomhederne forsvarer man brugen af selektiv annoncering, idet man betaler for hver visning af ens opslag, når man annoncerer på facebook.

»At målrette betyder for os, at vi får mere for pengene og ikke spilder vores reklamekroner, skriver Kent Salling Fløe, der er administrerende direktør i Rockcrew, i en mail til P1 Orientering.

»Mænd er klart stærkere end kvinder, samt højere, og det har stor betydning, når der skal tømmes lastbiler eller bygges scener. Vi har kvinder på holdet, men de kan kun bruges, når de mixes ind sammen med en flok mænd,« lyder det Rockcrews direktør.

Sådan bruger du de sociale medier i jobsøgningen

Og hos Jobindex, der ejer IT-Jobbank, mener man ikke, at der er noget juridisk problem i at målrette den type Facebook-annoncer til mænd.

»Det er markedsføring af IT-jobbank, og der må man gerne lave målrettet markedsføring mod bestemt grupper. PHP-programmører og it-job er mest mænd, så derfor har vi målrettet denne annonce mod dem,« forklarer Kaare Danielsen, der er topchef for Jobindex.

Ejnar Hessel forklarer, at det er et grundvilkår på Facebook at segmentere annoncer. Men de har også forhørt sig hos deres brancheorganisation, DI, som vurderer, at målretningen mod mænd er indenfor lovens rammer.

DI bekræfter overfor Orientering på P1, at målretningen af jobopslag mod mænd på Facebook er indenfor lovens rammer efter deres vurdering.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her