Annonce
Indland

Flere psykiatriske patienter har fulgt selvmordsmanual på nettet

Den tiltalte eks-læge bag selvmordsmanualen tager det »ikke så tungt,« at flere patienter har fulgt hans guide.

Svend Lings, pensioneret overlæge fra Fyn, har igen fået debatten om aktiv dødshjælp til at blusse op. Han risikerer tre års fængsel for medvirken til selvmordsforsøg. Arkivfoto: Carsten Bundgaard

Flere psykiatriske syge patienter fra Østjylland er tidligere på sommeren blevet indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov efter at have forsøgt at begå selvmord.

Patienterne havde fulgt en detaljeret manual, som den fynske læge Svend Lings har offentliggjort på nettet.

Det skriver DR Østjylland, som har fået oplysningerne bekræftet af hospitalet.

Har du selvmordstanker?
  • De fleste mennesker bliver ramt af en krise på et tidspunkt i livet. For nogle fører det til selvmordstanker - og i værste fald til selvmordsforsøg eller selvmord.
  • Hvis du går med selvmordstanker og har brug for at tale med nogen, kan du ringe anonymt til Livsliniens telefonrådgivning på tlf. 70 201 201.
  • Her kan du få hjælp af en rådgiver og få sat ord på din situation. Der er mere info på livslinien.dk
I maj kom det frem, at foreningen »Læger for aktiv dødshjælp« havde lagt en detaljeret manual ud for, hvordan man kan begå selvmord med medicinske præparater.

Foreningens formand, Svend Lings, fik sidste år frataget sin autorisation som læge, fordi han fortalte, at han havde hjulpet mindst ti mennesker til at dø ved at udskrive sovemedicin til dem og givet dem instrukser i, hvordan medicinen skulle indtages.

Til DR Østjylland siger han om selvmordsforsøgene fra Risskov:

»Jeg hjælper de stakkels mennesker, der ligger og lider til ingen verdens nytte, og som er legemligt syge. At der så undtagelsesvist forekommer andre tilfælde − det kan jeg ikke udelukke − men det tæller ikke så tungt for mig.«

Offentliggørelsen af den brugervenlige liste har fået debatten om aktiv dødshjælp til at blusse op, og Læger for aktiv dødshjælp har fået massiv kritik fra lægekolleger.

Merete Nordentoft, overlæge ved Psykiatrisk Center København, professor i psykiatri ved Københavns Universitet og ekspert i selvmordsforebyggelse, kaldte eksempelvis »fuldstændigt vanvittigt«, at man kunne finde på at offentliggøre en sådan guide, fordi det risikerer at koste liv, som ellers ikke ville være gået tabt.

Svend Lings er blevet tiltalt for medvirken til selvmordsforsøg, efter at han sidste år at have forsøgt at yde aktiv dødshjælp til en patient. Han risikerer tre års fængsel, når hans sag kommer for retten til september.

DF-profil vred over selvmordsmanual: »Det her skal stoppes«

Der finder ca. 12.000 selvmordsforsøg sted om året i Danmark – halvdelen ved medicinsk forgiftning.

Psykiatrisk Hospital i Risskov har valgt at indberette de omtalte episoderne til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her