Guiden til EM 2017 for kvinder; alle 16 hold; hvem er stjernerne, hvordan spiller de?

Se udførlig guide til EM i kvindefodbold i Holland.

I et samarbejde med den britiske avis The Guardian og en række andre europæiske aviser og fodboldskribenter bringer Morgenavisen Jyllands-Posten en udførlig guide til EM i kvindefodbold.

Gruppe A

Belgien:

Det belgiske hold, som går under kælenavnet ”De røde flammer” har allerede skrevet historie denne sommer, da holdet er rangeret som en delt nummer 22 på Fifas verdensrangliste. Så højt har belgierne aldrig været før. Efter at have kikset kvalifikationen i mange år, er det første gang, Belgien er med i en international turnering.

Holdet spiller som regel 4-4-2, med to blokke, der støtter holdets bedste spillere, angriberne Janice Cayman og Tessa Wullaert, der til sammen har scoret 50 mål i landskampe. Den 20-årige Tine De Caigny er normalt midterforsvarer, men er blevet skubbet op på midtbanen for at give den lidt mere fysisk. Anføreren Aline Zeler var tidligere angriber, men styrer nu forsvaret. Belgien ved godt, at de outsidere til at gå videre fra gruppen, men EM kan give et godt afsæt, som holdet kan bygge videre på. (Priya Ramesh)

Forventet opstilling  (4-4-2): Odeurs; Courtois, Zeler, Jaques, Coutereels; Biesmans, De Caigny, van Wynendaele, van Gorp; Cayman, Wullaert.

Danmark:

Danmark møder frem i en offensiv 3-4-3-formation med evner til at stå både dybt og højt med forsvaret. Meget spil er lang an på fløjene, især venstre side med Line Røddik fra FC Barcelona og Katrine Veje, der skifter til franske Montpellier efter EM, kan dirke de fleste forsvar op.

Danmarks Pernille Harder og Katrine Veje. Foto: Jens Dresling

Nøglespilleren er uden tvivl Pernille Harder fra Wolfsburg, det er hende, der får og skaber ideerne og tilmed er hun den hårdest arbejdende på banen. Hun er lige så god til at sætte sine medspillere op, som hun er til selv at afslutte. Desuden er hun specialist på dødbolde.

Landstræner Nils Nielsen er offensivt indstillet, og det vil betyde, at danskerne kommer til at skabe en del chancer ved EM. Stilen gør holdet sårbart overfor kontrastød. En svaghed ved holdet er, at forsvaret kan presses til at lave fejl, især hvis modstanderne møder op med stor fysisk og hårdt pres. (Jesper Engmann)

Forventet opstilling (3-4-3): Stina Lykke (KoldingQ); Simone Boye (Brøndby), Janni Arnth Jensen (Linköping), Line Røddik (FC Barcelona); Theresa Nielsen (Vålerenga), Nanna Christiansen (Brøndby), Sofie Junge (FC Rosengård), Katrine Veje (Montpellier); Sanne Troelsgaard (FC Rosengård), Pernille Harder (Wolfsburg), Nadia Nadim (Portland Thorns)

Holland:

Træner Sarina Weigmans indstilling er ganske hollandsk, som vi kender den. Der skal angribes via kanterne. Tessel Middags skade svækker holdet på midtbanen, men Hollands fire stjerne-angribere skal nok imponere undervejs. Fra midtbanen er det ofte Danielle de Donk, der slår de afgørende pasninger, mens fløjene Lieke Martens og Shanice van de Sanden både kan kreere chancer og score selv.

Shanice van de Sanden (til højre) fejrer en hollandsk scoring sammen med Vivianne Miedema og Desiree van Lunteren. Foto: John Bazemore/AP

Størst fokus tiltrækker Vivianne Miedema, netop fyldt 21 år, og det er nemt at glemme, hvor ung, hun er, når man ser på, at hun allerede har 50 landskampe og 39 mål bag sig. Hun havde det svært med forventningspresset ved VM i 2015, men efter tre sæsoner i Bayern München går hun ind til EM med større international rutine. Miedema har netop skrevet under på en aftale med Arsenal. (Priya Ramesh)

Forventet opstilling (4-3-3): Van Veenendaal; van Lunteren, Dekker, Van den Berg, Van Es; Spitse, Van de Donk, Groenen; Martens, Miedema, Van de Sanden.

Norge:

Nordmændene ankommer med en ny træner, svenskeren Martin Sjögren, og det forventes, at tilgangen til spillet bliver en anden end under forgængeren. Norge har oftest spillet direkte, med en defensiv midtbanespiller til at balancere holdet, mens de to øvrige får friere rammer.

Tidligere har Norge også lagt vægt på fløjspillet, men den nye træner foretrukne formation – 4-3-1-2 – betyder, at der ikke er typiske fløje i spil. Fokus er på at lade holdets 10’er, Caroline Graham-Hansen, styre spillet centralt i rummet mellem modstandernes midtbane og forsvar.

Udover hende er nøglespillerne målmand Ingrid Hjelmseth, anfører Maren Mjelde og angriberen Ada Hegerberg. (Lise Klaveness)

Forventet opstilling (4-3-1-2): Ingrid Hjemseth; Ingrid Moe Wold, Maren Mjelde, Nora Holstad Berge, Elise Thorsnes; Ingvild Isaksen, Guro Reiten, Ingrid Schjeldrup; Caroline Graham Hansen; Kristine Minde, Ada Hegerberg

Gruppe B

Tyskland:

Tyskerne har vundet EM otte gange i alt og utroligt nok de seneste seks. Ingen andre har vundet siden 1995. Og så med de lige et OL oven i sidste år. Holdet er ændret noget siden OL, men træner Steffi Jones siger: »Vi vil vinde EM igen. Jeg har en fantastisk tro og de eneste, der kan slå os, er os selv.«

Vigtige spillere som Saskia Bartusiak, Melanie Behringer, Simone Laudehr og Annike Krahn er ikke med til EM på grund af skader, men unge talenter er klar til at tage over. Ifølge Jones er anfører og Lyon-spiller Dzsenifer Marozsan verdens bedste.

Dzsenifer Marozsan er verdens bedste ifølge Tysklands landstræner. Foto: Silvia Izquierdo/AP

Tyskland foretrækker 4-4-2, holdets styrke er et tiki-taka-spil. Nu og da brænder tyskerne for mange chancer, men det vil være en stor overraskelse, hvis holdet ikke vinder EM. Igen. (Marc Schmidt)

Forventet startopstilling (4-4-2): Schult (Wolfsburg); Maier (Bayern München), Henning (Lyon), Peter (Wolfsburg), Kerschowski (Wolfsburg); Dallmann (Essen), Magull (Wolfsburg), Marozsán (Lyon), Däbritz (Bayern München); Kayikci (Freiburg), Mittag (FC Rosengård, Sverige)

Italien:

Som man kan forvente fra et italiensk hold, er dette landshold bygget på defensiv soliditet. Træneren er Antonio Cabrini, tidligere landsholdsforsvarer, som har samlet en trup af unge og lidt ældre spillere, som kan formes i en 4-4-2 eller 4-3-3-opstilling.

Veteranerne Daniela Stracchi og anfører Melania Gabbiadini er begge født i 1983, mens den yngste i staben er 19-årige  Manuela Giuliano, som spiller for AGSM Verona.

Elisa Bartoli, Sara Gama og Elena Linari er de tre vigtigste i forsvaret. Spillerne er generelt taktisk disciplinerede og er i stand til at holde kæderne samlet.

Den karismatiske anfører, Melania Gabbiadini (hvis bror Manolo spiller i Southampton), er klar til at lede Italien under EM, hvor holdet også kan regne med målscorere som Ilaria Mauro og Cristiana Girelli. Italien mener, at de har en chance for at slippe videre fra gruppen, selv om lodtrækningen var ret hård. (Francesca Fumagalli)

Forventet opstilling (4-4-2): Chiara Marchitelli; Sara Gama, Elena Linari, Cecilia Salvai and Elisa Bartoli; Martina Rosucci, Manuela Giuliano, Barbara Bonansea and Alia Guagni; Melania Gabbiadini, Ilaria Mauro.

Rusland:

Rusland nåede ikke med til hverken VM i 2016 eller OL i 2016, så det var vigtigt for holdet at kvalificere sig til denne slutrunde.

landstræner Elena Fomina har sagt, at på trods af forholdsvis svage resultater i kvalifikationskampene, kan det måske hjælpe ved EM: For russerne er undertippede og andre hold ender måske med at undervurdere dem.

I 2015 blev Elena Fomina den første russiske kvinde, som blev ansat som træner for landsholdet. Russerne møder oftest op i en 4-3-3 eller 4-2-3-1- formation, der er et godt miks af ungdom og erfaring. Fire af de centrale spillere - Elena Danilova, Elena Morozova, Anna Kozhnikova og Ekaterina Sochneva – har alle rundet 30 år. det er et minus for Rusland, at den rutinerede målmand Elvira Todua er skadet.

Rusland angriber Nadezhda Karpova (til venstre) i aktion i en kamp mod USA. Foto: Tony Gutierrez/AP

»Vi er klar over, at denne generation af spillere snart stopper. Men de ved, hvordan man skal vinde en stor turnering, da de fleste var med til at vinde EM for U19-landshold i 2005,« siger Elena Fomina, der har en del unge spillere med til Holland, blandt andre angriberen Nadezhda Karpova, 22 år, som var med på et hold, “Messi Team”, som Lionel Messi udpegede sidste år. Karpova var eneste kvinde, som Messi havde fundet plads til. Målet for Rusland må være at nå videre fra gruppen. (Maria Makarova)

Forventet opstilling (4-4-3): Shcherbak; Ziyastinova, Kozhnikova, Makarenko, Solodkaya; Sochneva, Cholovyaga, Pantyukhina; Danilova, Karpova, Chernomyrdina.

Sverige:

EM er træner Pia Sundhages sidste som ansvarlig, og hun tror, at holdet kan udnytte det til at få resultater. »Jeg påskønner nuet og er glad for den rejse, jeg har haft. Det er en følelse, der virkelig skaber energi.«

Svenskerne forventes at spille mere offensivt end ved OL, hvor de fik sølv, holdets bedste våben er angreb gennem midten eller på fløjene.

Caroline Seger omdrejningspunktet for Sveriges landshold. Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT via AP

Målmand Hedvig Lindahl er yderst vigtig og i god form, mens Caroline Seger er omdrejningspunktet. Sundhage har sagt, at hvis det ikke kører for Seger, kan holdet ikke få spillet til at fungere. Holdets eneste svaghed er, at spillet er for forudsigeligt, når de angriber og derfor scorer Sverige ikke så meget. (Fredrik Jönsson)

Forventet opstilling (4-4-2): Hedvig Lindahl; Jessica Samuelsson, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Jonna Andersson; Kosovare Asllani, Lisa Dahlkvist, Caroline Seger, Olivia Schough; Lotta Schelin, Fridolina Rolfö.

Gruppe C

Østrig:

En af holdets styrker er en stor fleksibilitet, da man kan spille i mange forskellige formationer. I kvalifikationskampene til EM spillede Østrig ofte 4-3-3, men kunne nemt anvende andre systemer. Holdet bæres ikke en eller flere stjerner, men af de to forsvarsspillere, Viktoria Schnaderbeck (anfører) og Carina Wenninger, som begge spiller for Bayern München.

På midtbanen dominerer Sarah Zadrazil og Laura Feiersinger, ligesom målmand Manuela Zinsberger er en af nøglespillerne. Uden hende var Østrig ilde stedt.

Holdet kommer til Holland med stor optimisme, da der har været fin fremgang de seneste år, blandt andet takket være træner Dominik Thalhammer. Men Østrig kan i høj grad kritiseres for ikke at score tilstrækkeligt med mål. (Birgit Riezinger)

Forventet startopstilling (4-3-3): Manuela Zinsberger; Viktoria Schnaderbeck, Carina Wenninger, Virginia Kirchberger, Verena Aschauer; Sarah Puntigam, Sarah Zadrazil, Nicole Billa; Laura Feiersinger, Lisa Makas, Nina Burger

Frankrig: 

Dette er Frankrigs sjette EM-slutrunden og holdet ankommer til Holland med stor optimisme og med en forholdsvis ny træner i den 46-årige Olivier Echouafni, som overtog tjansen fra Philippe Bergeroo  i efteråret sidste år. For Frankrig handler det om at have bolden mest muligt.

Det nyt udseende hold er utrolig fleksibelt og kan spille på forskellige måder, primært i  4-4-2 eller 4-3-3. Holdet bliver båret oppe af nøglespillere, som var med til at vinde Champions League med Lyon i år.

Anføreren Wendie Renard regnes som en af verdens bedste, hvis ikke den bedste spiller.

Wendie Renard (til højre) og Camille Abily fejrer en fransk scoring. Foto: Matt Slocum/AP

Frankrigs to angribere, Marie-Laure Delie (Paris Saint-Germain) og Eugénie Le Sommer (Lyon) har scoret henholdsvis 65 og 60 mål på landsholdet. De kan mere end det, begge er stærke oplæggere til holdkammeraterne. På midtbanen er Amandine Henry, som spiller i Portland Thorns i USA til daglig, omdrejningspunktet. Hun har en god evne til at score fra distancen.

»Les Bleues« er vanskelige at score imod, men holdets eneste svaghed kan måske være, at det ikke scorer så meget selv, selv om de har overtag i spillet. Det var en af årsagerne til, at Frankrig kun nåede kvartfinalen ved det seneste EM i 2013 og igen ved VM i 2015. (Franck Simon)

Forventet opstilling (4-4-2): Sarah Bouhaddi; Jessica Houara D’Hommeaux, Laura Georges, Wendie Renard, Eve Périsset; Grace Geyoro, Amandine Henry, Elise Bussaglia, Camille Abily; Eugénie Le Sommer, Marie-Laure Delie.

Island:

Island dukker op i Holland med mange fans med sig, hvilket betyder, at det berømte Viking-klap bliver genoplivet. Og så har Island en ny taktisk indgang til tingene. Træner Freyr Alexandersson har været tvunget til at skifte fra 4-3-3 til 3-4-3 for at tilpasse holdet efter en del skader i optakten til EM.

Uanset opstillingen handler det for islændingen om kollektivet, akkurat som på herrelandsholdet. De angriber sammen og de forsvarer sammen. På midtbanen er det Sara Björk Gunnarsdóttir, tysk double vinder i Wolfsburg i denne sæson, som kører showet.  (Andri Yrkill Valsson)

Forventet startopstilling (3-4-3): Gudbjörg Gunnarsdóttir; Glódís Perla Viggósdóttir, Sif Atladóttir, Anna Björk Kristjánsdóttir; Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir, Sara Björk Gunnarsdóttir, Dagný Brynjarsdóttir, Hallbera Gísladóttir; Elín Metta Jensen, Katrín Ásbjörnsdóttir, Fanndís Fridriksdóttir.

Schweiz:

Det er første gang, Schweiz er med ved EM, men da det er sket efter otte sejre i otte kval-kampe, er forventningerne høje. Træneren, Martina Voss-Tecklenburg, foretrækker at stille op i en 4-1-3-2 eller 4-4-2 formation med Chelsea-angriberen Ramona Bachmann i en nøglerolle.

Truppen er et godt miks af ungt talent og erfarne spillere og offensivt er potentialet stort med Lara Dickenmann til at støtte Bachmann oppe foran. Målene kan også komme fra Ana Maria Crnogorcevic fra Frankfurt, selv om hun spiller i en uvant rolle som højre back på landsholdet.

Med 126 landskampe er Caroline Abbé og Martina Moser særdeles vigtige. Det ser på sin vis lovende ud for Schweiz, men holdet skal vise, at det kan præstere på den store scene. (Matthias Dubach)

Forventet opstilling (4-1-3-2): Thalmann; Crnogorcevic, Abbé, Kiwic, Rinast; Wälti; Terchoun, Moser, Dickenmann; Bachmann, Humm

Gruppe D

England

Efter at have overgået forventninger ved VM i 2015 i Canada, hvor englænderne slog Tyskland i bronzekampen, tror Mark Simpsons hold, at EM-sejren kan hentes hjem. Den 34-årige walisiske træner tør ændre fra kamp til kamp, både når det gælder opstilling og enkelte spillere.

Alle spillere undtagen en – Laura Bassetts klub Notts County er netop gået konkurs - er fuldtidsprofessionelle, og blandt profilerne er Karen Carney, Jordan Nobbs, Fara Williams, Lucy Bronze og Toni Duggan, der skifter til FC Barcelona efter EM. Det er profiler som disse, der skal løfte de engelske løvinder til nye højder. (Louise Taylor)

Forventet opstilling (4-3-3): Chamberlain; Bronze, Houghton, Bassett Stokes; Williams, Nobbs, Moore; Carney, Taylor, Duggan

Portugal:

Efter et glorværdigt år for Portugals mænd, der uventet vandt EM, er kvinderne parate til at følge op. Betyder det, at Portugal vinder EM? Helt klart nej, (så klart som et nej i fodbold kan være…) da det er første gang, portugiserne er med ved EM. Men da der ikke er noget pres på holdet, kan det betyde, at enkelte modstandere bliver overrasket.

Holdet spiller 4-4-2 med en diamant på midten, akkurat som det gjorde i hele kvalifikationen til EM. Portugal står kompakt og lurer på kontrachancerne, især via anfører Cláudia Neto, der spiller for Linköping i Sverige til daglig. På landsholdet er hun angriber. (Mariana Cabral)

Forventet opstilling (4-4-2): Patrícia Morais; Matilde Fidalgo, Carole Costa, Sílvia Rebelo, Ana Borges; Suzane Pires, Dolores Silva, Ana Leite, Amanda da Costa; Cláudia Neto, Diana Silva

Skotland:

Landstræner Anna Signeuls hold er for første gang med i en slutrunde, men de må klare sig uden tre af de bedste, der alle er skadede: Kim Little fra Arsenal, Jen Beattie fra Manchester City og Lizzie Arnott fra Hibernian.  Forberedelserne til EM har været noget overskygget af en tvist om kompensation mellem spillerne og det skotske fodboldforbund. Halvdelen af truppen spiller i Skotland og mange af dem har fuldtidsjobs.

Svenskeren Anna Signeul, 56 år, overtager Finlands landshold i september. Hun er taktisk fleksibel. Holdet er afhængig af blandt andre målmand Gemma Fay, som har spillet 200 landskampe og desuden optrådt som skuespiller. Andre nøglespillere er forsvarsspilleren Ifeoma Dieke og Manchester City-angriberen Jane Ross. (Louise Taylor)

Forventet opstilling (4-4-2): Fay; Barsley, Dieke, Lauder, Frankie Brown; Weir, Crichton, Cuthbert, L. Ross; Fiona Brown, J. Ross

Spanien:

Spanien kvalificerede sig til VM i 2015 – første VM-optræden – men landsholdets indsats var sløj. Holdet røg ud efter kun at have fået et ud af ni mulige point. Træneren, Ignacio Quereda, som havde stået i spidsen for kvindelandsholdet i 27 år, blev sat fra bestillingen efter at spillerne havde udsendt en pressemeddelelse om, at hans metoder var gammeldags og at han i øvrigt var ustruktureret.

Afløseren hedder Jorge Vilda og han har skaffet fremgang for Spanien, som vandt samtlige kvalifikationskampe til EM. Det er lidt af en overraskelse, at Jorge Vilda op til EM-slutrunden har valgt at se bort fra holdets mange-årige anfører Vero Boquete og den velanskrevne angriber Sonia Bermúdez.

Traditionelt anvender Spanien en 5-3-2 formation, som kan ændres til 3-5-2, når wingbackerne skubber op. Nøglespilleren forventes at blive Jennifer Hermoso, holdets stjerneangriber. Hun sluttede sæsonen i Iberdrola Liga som topscorer med 35 mål for FC Barcelona, og hun har for nylig skrevet kontrakt med Paris Saint-Germain i Frankrig.

Spaniens mål er at nå en kvartfinaleplads. At forvente meget mere af dette hold, som stadig skal forberde sig for at være blandt de bedste i Europa, er ikke realistisk. (Dani Terra Ibáñez)

Forventet opstilling (5-3-2): Sandra Paños; Marta Torrejón, Irene Paredes, Ivana Andrés, Mapi León, Leila Ouahabi; Amanda Sampedro, Silvia Meseguer, Alexia Putellas; Jennifer Hermoso and Olga García.

Kampprogrammet ved EM fra 16. juli til 6. august:

Søndag 16. juli:

Gruppe A:

18.00: Holland-Norge

20.45: Belgien-Danmark

Mandag 17. juli:

Gruppe B:

18.00: Italien-Rusland

20.45: Sverige-Tyskland

Tirsdag 18. juli:

Gruppe C:

18.00: Østrig-Schweiz

20.45: Frankrig-Island

Onsdag 19. juli:

Gruppe D:

18.00: Spanien-Portugal

20.45: England-Skotland

Torsdag 20. juli:

Gruppe A:

18.00: Norge-Belgien

20.45: Holland-Danmark

Fredag 21. juli:

Gruppe B:

18.00: Sverige-Rusland

20.45: Tyskland-Italien

Lørdag 22. juli:

Gruppe C:

18.00: Island-Schweiz

20.45: Frankrig-Østrig

Søndag 23. juli:

Gruppe D:

18.00: Skotland-Portugal

20.45: England-Spanien

Mandag 24. juli:

Gruppe A:

20.45: Belgien-Holland

20.45: Norge-Danmark

Tirsdag 25. juli:

Gruppe B:

20.45: Rusland-Tyskland

20.45: Sverige-Italien

Onsdag 26. juli:

Gruppe C:

20.45: Island-Østrig

20.45: Schweiz-Frankrig

Torsdag 27. juli:

Gruppe D:

20.45: Portugal-England

20.45:  Skotland-Spanien

Lørdag 29.  juli:

Kvartfinaler:

1: Vinder Gruppe A møder nr. 2 fra Gruppe B

2: Vinder Gruppe B møder nr. 2 fra Gruppe A

Søndag 30. juli:

Kvartfinaler:

3: Vinder Gruppe C møder nr. 2 fra Gruppe D

4: Vinder Gruppe C møder nr. 2 fra Gruppe C

Torsdag 3. august:

Semifinaler

1: Vinder kvartfinale 1-Vinder Kvartfinale 4

2. Vinder Kvartfinale 2-Vinder Kvartfinale 3

Søndag 6. august:

17.00: Finale

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.