Frisør står bag mest forhadte regel

Mange hader den og mener, der må findes en bedre. Men opfinderen af straffesparkskonkurrencen har altid ment, han havde ret.

Artiklens øverste billede
Preben Elkjær skyder sit berømte straffespark mod Spanien i 1984.

Lotteri, vanvid, drama, tragedie, meningsløst.

Mange ord bliver knyttet til de fodboldkampe, der bliver afgjort ved en straffesparkskonkurrence, og mange ord blev brugt efter den seneste udgave af duellen, hvor Chelsea – mener nogle – vandt en ufortjent sejr over Bayern München fra ellevemeterpletten. Det tyske hold dominerede langt det meste af kampen, men tabte alligevel i en højspændt straffesparkskonkurrence.

I frustration over den dramatiske afslutning sagde Fifa-bossen Sepp Blatter: ”Fodbold kan være et drama. Og en tragedie når vi kommer til straffesparkskonkurrence.”

Men hvem står egentlig bag den tidligere hyldede, men nu langt mere forhadte metode?

Karl Wald i 2006.

Det gør en sydtysk frisør ved navn Karl Wald.

Ikke mange har hørt om manden. Men han er ikke desto mindre hjernen bag en af de mest revolutionerende opfindelser i moderne fodboldafgørelser.

Ikke en sejr

Karl Wald spillede aldrig selv fodbold på højt plan. Men fodbold var alligevel hans livs passion. Han voksede op i Bayern, og ved siden af sin karriere som frisør tog han i 1936 sin dommerlicens i forældrenes klub Rot-Weiss Frankfurt.

Under anden verdenskrig boede han i Frankrig og var en populær dommer under militære fodboldkampe på Parc des Princes stadion i Paris. Men én ting nagede ham.

Indtil Karl Walds opfindelse blev standard i hele verden, skulle uafgjorte kampe afgøres ved lodtrækning eller møntkast.

I 1968 endte møntkast-metoden med at afgøre en kamp på allerhøjeste plan. De kommende europamestre fra Italien blev i EM-semifinalen spillet ud af banen af Sovjetunionen, men alligevel endte kampen 0-0. I mangel af bedre slog holdenes anførere plat eller krone om sejren.

Italiens held var ubærligt for Karl Wald.

”Det var ikke en sejr. Det var bare ingenting,” sagde han om kampen på sin 90-års fødselsdag i 2006 til det tyske magasin Stern.

Et nyt regelsæt

Karl Wald besluttede sig for at reagere på uretfærdigheden.

”Den slags har intet med fodbold at gøre. Lodtrækning kan overhovedet ikke bruges til at kåre en vinder,” skrev han til sin lokale fodboldunion Bayerischer Fussbal-Verband i 1970.

Men Karl Wald nøjedes ikke med at brokke sig.

Med mere end 34 år i dommergerningen og mere end 1.000 dømte kampe i bagagen, mente Karl Wald, at han kunne komme på en mere retfærdig måde at afgøre en kamp mellem to næsten lige gode hold.

I sit brev til forbundet vedlagde han en nøje beskrivelse af en dyst, som afgjorde hvilket af holdene, der kunne holde hovedet koldt i en presset situation, hvilket hold, der kunne præstere mest overskud efter 120 minutter, hvilket hold, der havde de bedste skytter, kort fortalt; hvilket hold var bedst til at skyde bolden i nettet fra ellevemeterpletten.

Gennem vinderbeslutsomhed

Allerede et halvt år efter Karl Wald havde indsendt sin idé, blev straffesparkskonkurrencer implementeret i Bayerischer Fussbal-Verbands reglement.

Uden for Vesttysklands grænser blev man hurtigt interesseret i Karl Walds idé. Efter 47 kommissionsmøder blev straffesparkskonkurrencen i 1976 skrevet ind i Fifas reglement under det officielle navn: ”skud fra straffesparksfeltet igennem vinderbeslutsomhed.”

Uefa implementerede det også i 1976. Og allerede to år efter blev den første kamp i en stor slutrunde afgjort ved ti skud fra ellevemeterpletten. Tjekkoslovakiet og Vesttyskland mødte hinanden i EM-finalen i Jugoslavien. Efter holdene havde spillet lige op, afgjorde Antonin Panenka kampen med det nu kendte "Panenka-skud".

Russisk roulette

Selvom straffesparkskonkurrencen tog over fra en langt mere urimelig regel, er straffesparkskonkurrencen lige siden blevet kraftig kritiseret.

Den britiske dobbelte Oscarvinder, forfatter og debattør Peter Ustinov sagde engang om straffesparkskonkurrencen: ”En straffesparkskonkurrence er som en stor krig, der ikke bliver afgjort af gode taktikker udviklet rundt om et konferencebord, men af en bunke menige soldater, der spiller russisk roulette.”

Og senest har Sepp Blatter meldt sig blandt kritikerne.

Følte han havde ret

Alligevel har Karl Wald altid fastholdt, at straffesparkskonkurrencen ikke handler om tilfældigheder. At det er en god løsning, som viser hvilket holder, der er bedst.

”Jeg har altid følt, at jeg havde ret,” sagde han til Stern i 2006.

Den 1. september 1991, 75 år gammel, gik Karl Wald på pension, og den innovative dommer, som havde sat sit store præg på fodboldens regler, blev ironisk nok hædret af netop Sepp Blatter.

Karl Wald døde den 26 juli 2011 i sin hjemby Penzberg, 95 år gammel.

Vild med straffesparkskonkurrencer?

Danmark - Spanien 1984. Se den, hvis du tør på DR's hjemmeside.

Og her er en af de mere dramatiske. Portugal-England VM2006

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.