Her er de mest populære sportsgrene

Danskernes hitliste: Børn spiller fodbold og svømmer i forening - de voksne løber en tur eller går i fitnesscentret.

Artiklens øverste billede
Fodboldben

Børn og unge op til 15 år foretrækker i store træk at dyrke sport og motion i en forening, mens de voksne i langt højere grad foretrækker fleksible og lystbetonede aktiviteter som fitnesscentret eller en løbetur i skoven.

Sådan ser den markante grænsepæl i dagens sports-Danmark ud, fremgår det af undersøgelsen "Danskernes motions- og sportsvaner 2011".

Undersøgelsen, der har haft deltagelse af 6.000 danskere, er offentliggjort i dag af Idrættens Analyseinstitut (Idan).

Børn er foreningsmennesker

I lighed med den forrige undersøgelse fra 2007 viser det sig, at en meget stor dele af Danmarks børn og unge dyrker en eller anden form for sport eller motion mindst én gang om ugen. Det gælder for 86 pct., hvilket er en smule mere end i 2007 (84 pct.), men dog stadig inden for den statistiske usikkerhed.

Og der er heller ikke sket de store forandringer med vanerne hos de yngste, for landets børn og unge holder fortsat fat i de store foreningsidrætter som fodbold (46 pct.), svømning (38 pct.) og gymnastik (27 pct.).

Drenge og piger er stadig lige aktive frem til det 15. år, mens de senere års tendens til frafald i årgangene, der begynder på ungdomsuddannelserne, ser ud til at have bidt sig fast.

Tallene viser desuden, at frafaldet står på frem til omkring det 20. år, hvor idrætsdeltagelsen stabiliserer sig omkring de 65 procent. I disse år svarer rigtig mange unge, at de dyrker idræt, "men ikke for tiden."

Færre idrætsgrene per barn

En ny tendens blandt børn og unge kan spores i, at hvert barn i dag i gennemsnit dyrker lidt over tre idrætsgrene om året - mod lidt over fire i 2007-undersøgelsen.

Undersøgelsen giver ikke noget klart svar på, hvorfor det er sket, men Idan vurderer selv, at der kan være tale om, at børnene - og/eller deres forældre - er mere kritiske og kræsne i deres valg af idrætsaktiviteter.

Øget konkurrence om medlemmerne i foreningslivet kan også spille ind, vurderer Idan, og nævner samtidig, at traditionelle "sæsonidrætsgrene" som fodbold, svømning og gymnastik i stigende omfang tilbyder træning og aktiviteter året rundt.

Her er listen over børn og unges foretrukne idrætsgrene

Næsten halvdelen (46 pct.) af de 7-15-årige børn spiller fodbold. Mest udbredt er det blandt drenge, hvor 63 pct. spiller fodbold, men også næsten hver tredje pige (30 pct.) angiver at dyrke fodbold regelmæssigt (eller have gjort det regelmæssigt inden for det seneste år).  Svømning, som er nr. to på listen med 38 pct., er lige udbredt blandt drenge og piger, men klart mest populær blandt de yngste børn. I alt 27 pct. dyrker gymnastik, som også er mest udbredt blandt de yngste 7-9-årige, hvor næsten fire ud af ti børn er aktive gymnaster. På tværs af aldersgrupper er der omtrent dobbelt så mange piger som drenge, der dyrker gymnastik. Kilde: Idan

Tallene cementerer, at børn og unge indtil 15 år - med få undtagelser -  primært dyrker sport og motion i foreningslivet.

Blandt de 10 mest populære idrætsgrene er det kun motionsløb (4. mest populært), rulleskøjter/skateboard (nr. 6) og vandreture (nr. 10.), der kun i meget begrænset omgang foregår i foreninger.

Styrketræning buldrer frem

Men lige uden for top-10 er der bevægelser i aktivitetsmønstret, som viser, at der kan være forandringer på vej i det samlede billede. Blandt andet er styrketræning på vej frem og er den tredjemest populære idrætsgren blandt de 13-15-årige.

Ønsket om fleksibilitet tager således form allerede i de tidlige teenageår, og fra voksenårene er valgfrihed og fleksible muligheder et meget stærkt parameter.

Blandt de voksne er motionsløb den mest foretrukne aktivitet (31 pct.), og tidligere tiders populære vandreture er sendt ned på tredjepladsen (23 pct.). Styrketræning er næstmest populær med 24 pct., og andre fitnesscenter-baserede aktiviteter som aerobic og zumba ligger på fjerdepladsen.

Relativt få af de voksne danskere dyrker foreningsidrætter som gymnastik og svømning (begge 12 pct.), og den store idrætsgren blandt børn og unge - fodbold - tiltrækker kun 9 pct af de voksne.

Her er listen over voksnes foretrukne idrætsgrene

Motionsløb driver de voksne

Og Idan konkluderer i undersøgelsen, at det i høj grad er motionsløb, som generelt har drevet idrætsdeltagelsen i vejret hos den voksne befolkning.

De øvrige idrætter er domineret af selvorganiserede aktive, der finder tid og rum til idrætten, når det passer ind i hverdagen.  Det gør sig især gældende for aktiviteter som motionsløb og udendørs cykling, fremgår det af undersøgelsen.

Desuden finder en væsentligt del af aktiviteterne inden for styrketræning og aerobic/zumba og spinning sted i private fitnesscentre, hvor rammerne også er fleksible, og medlemsskabet ikke lægger beslag på faste tidspunkter i kalenderen.

Er dine sports- og motionsvaner ændret inden for de senere år?

Har du skiftet fra foreningsidræt til fleksibel og selvplanlagt sport?

Kom med din mening

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.