Fogh vil fremrykke investeringer

Regeringen vil sænke skatten og indskyde kapital i bankerne imod finanskrisen. Desuden er den klar til at fremrykke investeringer, sagde statsministeren i sin nytårstale.

Artiklens øverste billede

Finanskrisen skal bekæmpes ved at indskyde kapital i veldrevne banker samt sænke skatten ved en skattereform, så danskerne fra starten får flere penge mellem hænderne. Hvis krisen varer ved, vil regeringen fremrykke offentlige investeringer i nye hospitaler, bedre skoler, daginstitutioner og ældreboliger og mere moderne transport med biler, tog og busser.

Det sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) torsdag aften i sin nytårstale, som især stod i finanskrisens tegn.

- Vi vil slå to fluer med ét smæk: Sætte skub i økonomien her og nu og forbedre velfærd, miljø og konkurrencekraft i fremtiden, sagde statsministeren.

Han understregede, at regeringen ikke vil tøve med at tage nødvendige initiativer, så Danmark kommer helskindet gennem krisen med høj beskæftigelse samt sund økonomi. Danmark står godt rustet til at klare den økonomiske krise. Ledigheden er lav, staten har overskud overfor udlandet og en lav offentlig gæld, som er afdraget gennem flere år med offentlige overskud, sagde Anders Fogh Rasmussen.

- Vi har lagt til side i de fede år. Så der er noget at tære på i de mere magre. Derfor har vi nu større handlefrihed. Og det benytter vi os af allerede i år. Vi giver et skud til dansk økonomi, fastslog statsministeren.

Bankpakke på vej

I januar kommer en bankpakke, hvor staten tilbyder at indskyde kapital i veldrevne banker, så de kan låne penge til fornuftige projekter, sagde han.

- Selvfølgelig på betingelser. Pengene skal ud at arbejde. Og bankdriften skal være sund, solid og sober, sagde statsministeren.

Er bankpakken ikke nok til at sparke gang i økonomien, vil regeringen dels fremrykke nogle offentlige investeringer, dels indfase skattereformen med lavere skat på arbejde og højere skat på forurening, så danskerne i begyndelsen får flere penge, forklarede Anders Fogh Rasmussen.

- Hvis økonomien fortsætter med at se dyster ud, kan vi indfase skattereformen, så danskerne får flere penge mellem hænderne til en start, sagde han.

Krisen skal også bruges til at skabe en ny, grøn økonomi med titusinder af job. Der skal være vindmøller, biobrændsler, solceller, plus-energihuse, højhastighedstog, elbiler, ordentlige veje samt et landbrug, som leverer grøn energi, sikre fødevarer og stadig giver store eksportindtægter. Samtidig mindsker Vesten sin afhængighed af verdens oliestater, sagde statsministeren.

Han takkede de danske styrker i Afghanistan, hvor fem soldater blev dræbt før jul. De bekæmper terrorisme og forsvarer dansk sikkerhed, sagde Anders Fogh Rasmussen.

- Derfor er danske soldater, politifolk og andre udsendte med til at bekæmpe terrorister i Afghanistan, jage pirater ved Somalia og sikre freden i Kosovo og Georgien og i andre af verdens brændpunkter, sagde statsministeren.

ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.