Efter kryptisk melding fra Zelenskyj: Regeringen har stadig ingen planer om at sende danske kampvogne til Ukraine

Selvom Ukraines præsident Zelenskyj takker Danmark for at slutte sig til »panserkoalitionen,« er der ingen ændring i regeringens linje om danske kampvogne, oplyser forsvarsministeren. Mette Frederiksen afviser dog ikke.

Artiklens øverste billede
Præsident Zelenskyj viste mandag forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen rundt i byen Mykolaiv, som Danmark vil hjælpe med at genopbygge. Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via Reuters

Er Danmark bag linjerne ved at forberede en donation af Leopard 2-kampvogne til Ukraine?

Kyiv presser i den grad på, og mandag antydede både præsident Volodymyr Zelenskyj og statsminister Mette Frederiksen (S), at der kunne være nyt dansk panser på vej til frontlinjen.

Når man spørger i Forsvarsministeriet er svaret dog det samme som i sidste uge: Intet nyt fra østfronten – regeringen har fortsat »ingen umiddelbare planer« om at sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

»Danmark har netop foretaget en stor donation til Ukraine i form af hele Forsvarets artilleri. Noget som ukrainerne selv har efterspurgt, og det kan vi være stolte af,« udtaler forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en kommentar til Jyllands-Posten.

Han fortsætter:

»Når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at der vil være behov for fortsat dansk støtte til Ukraine. Danmark overvejer kontinuerligt donationer af både militært materiel, finansiering samt andet materiel, der kan understøtte Ukraines kamp mod Rusland.«

Ministeriet oplyser dog, at der ikke umiddelbart er planer om kampvogne, selvom Ellemann ikke direkte afviser det i udtalelsen.

På et pressemøde sammen med præsident Zelenskyj bekræftede statsminister Mette Frederiksen, at de to havde drøftet kampvogne. Foto: Mads Nissen/Politiken/Ritzau Scanpix

Ikke nok leoparder

Spekulationerne om den danske linje udspringer af nogle kryptiske udtalelser, som præsident Volodymyr Zelenskyj kom med mandag, i forbindelse med, at den danske regeringstop – Frederiksen, Ellemann og Løkke – overraskende besøgte den krigshærgede by Mykolaiv

På et efterfølgende pressemøde i Odesa takkede Zelenskyj Danmark for at slutte sig til »kampvognskoalitionen.«

»Jeg takkede naturligvis Danmark for dets militære støtte, for markant at styrke vores artilleri og for dets villighed til at slutte sig til kampvognskoalitionen,« sagde han i en tale, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) også var til stede.

Det er uklart, hvad Zelenskyj nøjagtigt mente.

Jakob Ellemann-Jensen har gentagne gange afvist, at Danmark har nok Leopard 2-kampvogne til at donere til Ukraine. Ud af de 44 Leopard 2-kampvogne, som Hæren officielt råder over, er kun ca. 28 operationelle i øjeblikket, og af dem er de 14 allerede på mission i Estland, hvor de er en del af Natos afskrækkelse på den østlige flanke, påpegede Ellemann i sidste uge, og roste samtidig andre vestlige lande for at sende deres Leopard 2-kampvogne af sted.

Til gengæld har der tidligere været overvejelser om, at Danmark kunne sende pansrede mandskabsvogne af typen Piranha 3 til Ukraine.

Forsvaret har både den ældre Piranha 3-version, som har været i brug siden 1990’erne, og den nye Piranha 5, hvoraf de sidste enheder først leveres i år.

En eventuel donation til et krigsførende land kræver dog et grønt lys fra det neutrale Schweiz, hvor mandskabsvognen er produceret. Og ifølge forsvarsmediet Olfi tyder det på, at Tyskland i mellemtiden har købt et antal danske Piranha 3 og doneret dem til Ukraines naboland Moldova.

Forsvarets nye pansrede mandskabsvogn, Piranha 5, som Danmark har købt i alt 309 af. Foto: Jesper Søndergaard, Fototjenesten

Zelenskyj tror på nyt materiel

Uanset hvad – det var ikke mandskabsvogne, der blev omtalt på mandagens pressemøde i Ukraine. På talerstolen sammen med Mette Frederiksen antydede Zelenskyj ud af det blå, at der kunne være dansk panser på vej mod Kyiv:

»Vi har talt om kampvogne i dag, og jeg vil ikke gå i detaljer med det, men jeg tror virkelig, at vi i den nærmeste fremtid på den ene eller anden måde kan få noget materiel,« sagde han.

Mette Frederiksen takkede med et grin og understregede, at Danmark fra starten har sagt, at »Danmark vil støtte Ukraine med det påkrævede«.

»Selvfølgelig har vi også snakket om kampvogne i dag,« sagde hun.

Kampvogn kan komme i spil

Da pressen efterfølgende fik mulighed for at stille spørgsmål, gentog Mette Frederiksen, at regeringen hele tiden »ser på nye muligheder« for våbendonationer. 

»Det kunne også være kampvogne,« bekræftede hun.

»Som jeg sagde det før, så har vi også diskuteret kampvogne i dag. Vi har ikke mulighed for at gå fuldstændig i præcise detaljer om, hvad det er, vi har diskuteret. Men vi har nu igennem snart et år, været et af de lande, der har leveret mest til Ukraine. Det er den måde, vi har tænkt os at fortsætte med at arbejde på. Og der kommer vi til at diskutere flere forskellige ting – herunder også kampvogne,« lød det fra statsministeren.

De Konservatives forsvarsordfører Rasmus Jarlov mener, at Danmark hurtigst muligt skal sende et »lille antal« Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Maksimalt en håndfuld.

»Ukrainerne har mere brug for dem, end vi har i Danmark,« siger Jarlov til TV2 News.

Han mener godt, at leoparderne kan undværes, og at det er vigtigere for Danmarks sikkerhed, at Ukraine vinder krigen.

Andre partier såsom SF og Liberal Alliance vil lade det være op til Forsvaret at vurdere, om Danmark kan undvære et antal leoparder. 

Danmark valgte i sidste uge at donere alle 19 af de langtrækkende Caesar-artillerisystemer direkte fra fabrikken i Frankrig. I stedet er Forsvaret nu i al hast ved at indkøbe nye kanoner samt raketkastere fra den israelske producent Elbit.

Artiklen er opdateret kl. 11.06 med yderligere citater fra Mette Frederiksen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.