• Artiklen opdateres

Faldet fortsætter: Årets liste over parallelsamfund er klar

Der er både fald i antallet af parallelsamfund og omdannelsesområder på årets liste.

Artiklens øverste billede
Boligområdet Tingbjerg nordvest for København har i årevis kæmpet med et ry som socialt belastet boligområde, men er nu helt ude af listen over parallelsamfund. Foto: Gregers Tycho

Antallet af såkaldte parallelsamfund fortsætter med at rasle ned i Danmark.

Det viser Indenrigs- og Boligministeriets årlige liste, som netop er blevet offentliggjort torsdag.

I år er antallet af parallelsamfund (tidligere kaldet ”ghettoer”) faldet fra 12 til 10, mens antallet af såkaldte ”omdannelsesområder” er faldet fra 10 til 9.

Omdannelsesområder blev tidligere kaldt ”hårde ghettoer” og er defineret ved, at de har stået på listen fem år i træk.

Det er fjerde år i streg, at parallelsamfundslisten skrumper: fra 29 parallelsamfund i 2018 til blot 10 områder nu.

Netop i 2018 vedtog den daværende VLAK-regering sammen med Socialdemokratiet og SF en ellers omdiskuteret ghettopakke, som én gang for alle skulle gøre op med de belastede boligområder på landkortet.

Pakken indførte blandt andet et krav om, at boligområder, som havde stået på ghettolisten fem år i træk, skulle nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 pct. inden 2030. Flere steder har det ført til nedrivning af hele boligblokke eller etager samtidig med, at der er lavet udviklingsplaner for områderne i håb om at tiltrække nye og mere ressourcestærke beboere.

Tre områder ryger ud

Noget tyder på, at det politiske tvangsindgreb har haft en effekt. For parallelsamfundslisten er skrumpet lige siden.

I år kan tre boligområder glæde sig over ikke længere at skulle kalde sig parallelsamfund.

Det drejer sig om boligområderne Tingbjerg og Aldersrogade i København samt Grønneparken i Holbæk.

Tingbjerg nordvest for hovedstaden har ellers stået på listen i årevis, og har tidligere lagt asfalt til flere skyderier. Men nu er området hverken defineret som et parallelsamfund eller et omdannelsesområde længere takket være en lille stigning i beboernes gennemsnitlige indkomstniveau.

Ligesom tidligere år er det små marginaler, der gør udfaldet.

Grønneparken (tidligere kaldet Agervang) er gledet ud af årets liste, fordi andelen af beboere, som er dømt for kriminalitet, er faldet med 0,32 procentpoint.

Og Aldersrogade er udgået, fordi det er lykkes at hæve beboernes uddannelsesniveau, så flere har mere end bare en grundskoleeksamen.

Til gengæld er Askerød-bebyggelsen i Greve kommet tilbage på parallelsamfundslisten i år, fordi kvarterets beboere igen opfylder flere af kriterierne – blandt andet at domsraten for kriminalitet ligger langt højere end landsgennemsnittet og 69 procent af beboerne kun har en uddannelse på grundskoleniveau.

Desuden er gamle kendinge som Mjølnerparken i København, Gellerupparken i Aarhus og Vollsmose i Odense stadig med som omdannelsesområder.

Store planer i Tingbjerg

Der bor ca. 6.000 borgere i Tingbjerg, og antallet ventes at vokse til 10.000 beboere i 2030.

Det skyldes særligt, at Københavns Kommune og boligorganisationerne har vedtaget en omfattende udviklingsplan, hvor der skal bygges op mod 1.400 nye boliger såsom rækkehuse og private lejligheder i området.

Nybyggeriet skal give en mere blandet beboersammensætning og samtidig sænke andelen af almene familieboliger, som parallelsamfundslovgivningen kræver.

Derudover skal der opføres nye daginstitutioner, og den lokale skolen skal gennemrenoveres. Alt dette arbejde fortsætter, selvom Tingbjerg nu ikke længere skal kaldes et parallelsamfund.

Kontroversiel liste

Den omdiskuterede liste blev indført i 2010 og har alle dage været kontroversiel. Helt frem til 2021 hed den officielt ”ghettolisten” – et navn, der flere gange er blevet kritiseret af både forskere, borgmestre og beboere i de pågældende boligområder, som mener, at ghettostemplets dybt negative klang har gjort mere skade end gavn.

Sidste år skiftede listen navn til parallelsamfundslisten, men også dét navn har fået kritik. Senest fra Europarådets racismekommission (ECRI), som i sommer udgav en rapport med en løftet pegefinger til Danmark.

Betegnelsen ”parallelsamfund” og kategoriseringen af ”vestlige” og ”ikkevestlige” beboere risikerer at stigmatisere personer med indvandrerbaggrund, lød det fra kommissionen.

Kl. 17 i eftermiddag er der varslet demonstration mod parallelsamfundslisten foran Christiansborg.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.