Tesfaye vil undgå mistanke om politisk forfølgelse: Vil ændre regler efter Hjort-sag

Det bør være slut med, at justitsministeren skal beslutte, om der skal rejses tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed, mener justitsminister Mattias Tesfaye.

Artiklens øverste billede
Justitsminister Mattias Tesfaye har afvist, at regeringen har deltaget i beslutningen om at sigte Claus Hjort Frederiksen for at røbe statshemmeligheder. Nu lægger regeringen op til at ændre reglerne for at holde endnu mere armslængde i fremtidige sager. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

I et forsøg på at øge armslængden mellem regeringen og anklagemyndigheden foreslår regeringen at ændre straffeloven, så justitsministeren ikke længere skal nikke ja, hvis der skal rejses tiltaler i særlige straffesager som den om Claus Hjort Frederiksen (V) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Ændringen skal forhindre, at man kan så tvivl om politiets uafhængighed, og samtidig fritage den til enhver tid siddende regering for beskyldninger om politisk indblanding i fremtidige straffesager.

Forslaget kommer som direkte konsekvens af de seneste ugers debat om sagen mod Claus Hjort Frederiksen, som er sigtet for at røbe dybt fortrolige oplysninger.

Justitsminister Mattias Tesfaye mener, at de nuværende regler kan svække tilliden til myndighedernes uafhængighed:

»Det kan ingen være tjent med. Derfor foreslår regeringen, at vi i fællesskab overvejer, om vi skal ændre straffeloven, sådan at justitsministeren ikke skal have samme rolle som i dag,« siger Tesfaye i en pressemeddelelse.

Han forventer at drøfte forslaget med Folketingets partier umiddelbart efter sommerferien med henblik på at kunne fremsætte et lovforslag i næste folketingssamling.

Straffeloven kræver i dag, at netop justitsministeren beslutter, om der skal rejses tiltale efter paragrafferne i straffelovens kapitel om blandt andet landsforræderi og terrorisme.

Landsforræderi-kapitlet omfatter for eksempel paragraf 109 om at røbe statens hemmeligheder, som er den paragraf, Claus Hjort Frederiksen er sigtet efter. Straffen er op til 12 års fængsel.

Sagen formodes at handle om det hemmelige samarbejde mellem FE og USA, som Hjort har bekræftet eksistensen af.

»I strid med sandheden«

Det var statsminister Mette Frederiksen, som annoncerede regeringens forslag i de afsluttende minutter af Folketingets afslutningsdebat mandag aften.

Hun reagerede på mere eller mindre direkte beskyldninger om, at regeringen har blandet sig i Hjort-sagen for at ramme en politisk modstander.

»Det insinueres i debatten i dag, at regeringen politisk forfølger en oppositionspolitiker,« sagde statsministeren og afviste blankt, at det er tilfældet.

Regeringen har hverken taget del i beslutningen om at sigte Claus Hjort Frederiksen eller i Rigsadvokatens indstilling om at rejse tiltale, fastslog hun.

»Alligevel insinueres det i strid med sandheden, at det forholder sig anderledes. Uden belæg. Jeg må sige, at det oprigtigt ærgrer mig,« sagde hun og advarede mod at underminere tilliden til politiet og anklagemyndigheden.

»Jeg mener, at det forløb, som vi har været igennem, giver anledning til at overveje, om der fortsat skal være en særlig ordning med påtalekompetence for justitsministeren i de her sager,« sagde Mette Frederiksen.

Regeringens støttepartier, De Radikale, SF og Enhedslisten, har alle udtrykt opbakning, og dermed tegner der sig et flertal for at ændre loven.

Venstre og Dansk Folkeparti er dog skeptiske:

»Vi er da åbne over for en drøftelse af alt, men jeg står foreløbigt som lidt af et spørgsmålstegn og efterlyser allerførst, hvilken forskel det gør, at Rigsadvokaten overtager påtalekompetencen. Der står i retsplejeloven, at han er underlagt justitsministeren,« siger retsordfører Preben Bang Henriksen (V).

Peter Skaarup (DF) er enig og fremhæver, at der kan være fornuft i, at justitsministeren skal ind over visse sager.

»Skulle Rigsadvokaten ud fra strengt juridiske grunde vælge at køre en sag, som vil skade Danmarks forhold til andre lande, er det meget godt, at det er justitsministeren, der har det afgørende ord at skulle have sagt,« siger han.

Hjort undgik tiltale

Rigsadvokaten havde som nævnt indstillet til justitsministeren, at Claus Hjort Frederiksen skulle tiltales og dermed stilles for retten, men det blev forhindret af et flertal i Folketinget i sidste uge.

Blå partier samt Enhedslisten afviste at ophæve Hjorts grundlovssikrede immunitet som folketingsmedlem, fordi de menige folketingsmedlemmer ikke kunne få indsigt i den hemmeligholdte sigtelse mod ham. Dermed kunne der ikke rejses tiltale.

Mattias Tesfaye understreger, at ingen ministre har skullet godkende, at Hjort blev sigtet. Ej heller har ministre været inde over Rigsadvokatens ønske om at rejse tiltale.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.